Свържете се с нас

Новини

Теди Еротеева  организира „Хоро край Пирина” в Сандански

Публикувано

на

Теди Еротеева е родена в град София през 1995 година. Баща ѝ е от Пиринския край, а майка ѝ от Шопския. Отраснала в семейство, в което традициите и народната музика са присъствали винаги, тя от дете е пленена от българския фолклор. От малка участва в различни вокални групи, а на 16 години започва да се занимава професионално с народно пеене. Записва песни от македонската фолклорна област, а на някои от тях пише текстовете и музиката сама. Сред авторските и песни са „Засвирете музиканти“, „Грейни, грейни“, „Песен за село Бельово“,“ Пирине, земьо“ и други. На първите три написва и музиката.  Теди завършва „Национална природо-математическа гимназия“ през 2014 година и през същата е приета студентка по фармация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Макар да няма музикално образование, тя казва че „ най-добрият учител е опитът“. Младата певица е участвала в много фестивали, сред които е и „Пирин-Фолк“ през 2015г. Поставила си е за цел да докосне сърцата на хората и да ги накара да се влюбят в българските народни песни, така както тя самата.

Дами и господа читатели на Топ Преса, днес Ви срещам с народната певица Теди, която съвсем случайно и аз срещнах в гр. Сандански.

 Здравей Теди! Срещам те в Сандански. Какво те води тук?

– Здравейте! Води ме едно много хубаво събитие, което ще се случи през юни, в хубавия южен град – Сандански. Става въпрос за един голям, международен фестивал, който се провежда за 5-та поредна година в Летния театър. Казва се „Хоро край Пирина” и събира на една сцена любители и детски танцови състави от цялата страна и чужбина.

Предполагам, че ти ще пееш или ще ни изненадаш с някое хоро? Да не си сменила пеенето с танци?

– Не. Аз ще изляза на сцената на фестивала, за да изпея едни от най-обичаните народни песни. Едва ли мога да покажа особено добри танцувални умения, но моите танцьори от ансамбъл „Македонци” определено могат. Те са неизменна част от участията ми в последната година и ще са с мен на сцената. Подготвили сме за публиката много интересни неща, които ще могат да видят на 22 юни (събота), когато ще пея аз. Фестивалът е 2 дни и през втория ден гост изпълнител ще бъде емблемата на нашия фолклор – Володя Стоянов Воеводата. Той ще пее на 23 юни (неделя) в Мелник, където ще се проведе и награждаването на отличените танцови групи. Ще се извие едно голямо, нашенско хоро. Като се започне от събота в Сандански, та чак до неделя в Мелник.

Звучи много интересно. Твоите фенове често могат да видят в социалните мрежи снимки на теб и Володя. Вие се познавате лично, нали?

– Така е. Имах удоволствието да се запозная с него и бих казала честта! Той е страхотен човек и винаги, когато се видим говорим много. Искрено се радвам, че той ще бъде част от фестивала „Хоро край Пирина”и ще пеем на една сцена заедно…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

коментара

Реклама
loading...

Интервюта

Очаквайте!!! Този петък в Топ Преса!

Публикувано

на

Този петък, говори  заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова!

ВНИМАНИЕ РОДИТЕЛИ !!!

Знаете ли какво консумират децата ви?

Джумайки с МЪРША само за 1,10 лв. ?!?!

ОЧАКВАЙТЕ !!!

21 юни 2019 г.

САМО В ТОП ПРЕСА…

коментара

Продължете с четенето

Новини

Кметският наместник на благоевградското село Габрово Добрин Хамбарджийски възобнови събор след 58-годишно прекъсване

Публикувано

на

Кметският наместник на благоевградското село Габрово Добрин Хамбарджийски възобнови събор след 58-годишно прекъсване.

Над 400 човека се събраха на празника Свети дух край възстановената от XIII – XIV век черква „Св. Георги“.

„След като подкрепих Борислав Ханджийски, който е инициатор за възстановяването на храма „Св. Георги“ , започнахме да се интересуваме още повече за историята на селото. Именно в района, където се намира черквата е било село Габрово с осем хиляди жители. И когато турците подпалили селото изгоряла и черквата. Тогава по голямата част от хората са напуснали пределите на селото. Малко останалите жители не успели да поддържат събора на Свети дух, като за последно той се провел преди 58 години. Идвали и гости от съседните села Падеш, Лешко, Дебочица, както и приятели и роднини от днешна Северна Македония. И така днес можем да кажем, че даваме курбан за едно ново начало, възобновяваме събора и ще направим село Габрово едно по-добро място за живеене, както и най-посещаваната туристическа дестинация в община Благоевград с храм на близо 400 години,“ коментира кметският наместник Добрин Хамбарджийски.

Отец Валентин освети вкусния курбан приготвен от известния майстор-готвач Паисий Треновски. Организаторите бяха подсигурили вкусен курбан, супа и боб яхния. Тържествената част започна с поздравителни адреси.

Кметският наместник Добрин Хамбарджийски връчи плакети и грамоти с признателност за принос към селото на бившите кметове Герасим Богдански, Максим Треновски, Георги Бежански, кмет на село Падеш, Борислав Ханджийски, както и за кмета на село Панчарево, Република Северна Македония – Спиро Траяновски.

Въпреки дъжда в следобедните часове, габровци продължиха да вдигат наздравици и се заканиха за следващия събор да построят навес.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ