Свържете се с нас

Новини

Теди Еротеева  организира „Хоро край Пирина” в Сандански

Публикувано

на

Теди Еротеева е родена в град София през 1995 година. Баща ѝ е от Пиринския край, а майка ѝ от Шопския. Отраснала в семейство, в което традициите и народната музика са присъствали винаги, тя от дете е пленена от българския фолклор. От малка участва в различни вокални групи, а на 16 години започва да се занимава професионално с народно пеене. Записва песни от македонската фолклорна област, а на някои от тях пише текстовете и музиката сама. Сред авторските и песни са „Засвирете музиканти“, „Грейни, грейни“, „Песен за село Бельово“,“ Пирине, земьо“ и други. На първите три написва и музиката.  Теди завършва „Национална природо-математическа гимназия“ през 2014 година и през същата е приета студентка по фармация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Макар да няма музикално образование, тя казва че „ най-добрият учител е опитът“. Младата певица е участвала в много фестивали, сред които е и „Пирин-Фолк“ през 2015г. Поставила си е за цел да докосне сърцата на хората и да ги накара да се влюбят в българските народни песни, така както тя самата.

Дами и господа читатели на Топ Преса, днес Ви срещам с народната певица Теди, която съвсем случайно и аз срещнах в гр. Сандански.

 Здравей Теди! Срещам те в Сандански. Какво те води тук?

– Здравейте! Води ме едно много хубаво събитие, което ще се случи през юни, в хубавия южен град – Сандански. Става въпрос за един голям, международен фестивал, който се провежда за 5-та поредна година в Летния театър. Казва се „Хоро край Пирина” и събира на една сцена любители и детски танцови състави от цялата страна и чужбина.

Предполагам, че ти ще пееш или ще ни изненадаш с някое хоро? Да не си сменила пеенето с танци?

– Не. Аз ще изляза на сцената на фестивала, за да изпея едни от най-обичаните народни песни. Едва ли мога да покажа особено добри танцувални умения, но моите танцьори от ансамбъл „Македонци” определено могат. Те са неизменна част от участията ми в последната година и ще са с мен на сцената. Подготвили сме за публиката много интересни неща, които ще могат да видят на 22 юни (събота), когато ще пея аз. Фестивалът е 2 дни и през втория ден гост изпълнител ще бъде емблемата на нашия фолклор – Володя Стоянов Воеводата. Той ще пее на 23 юни (неделя) в Мелник, където ще се проведе и награждаването на отличените танцови групи. Ще се извие едно голямо, нашенско хоро. Като се започне от събота в Сандански, та чак до неделя в Мелник.

Звучи много интересно. Твоите фенове често могат да видят в социалните мрежи снимки на теб и Володя. Вие се познавате лично, нали?

– Така е. Имах удоволствието да се запозная с него и бих казала честта! Той е страхотен човек и винаги, когато се видим говорим много. Искрено се радвам, че той ще бъде част от фестивала „Хоро край Пирина”и ще пеем на една сцена заедно…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

коментара

Реклама
loading...

ВМРО

Ангел Джамбазки: ЕК не трябва да допуска Фолксваген да инвестира в Турция!

Публикувано

на

Това е неморално от страна на ЕК и е поредна проява на двойни стандарти спрямо страни като България

Това се казва в позиция на българския представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение, по повод колебанията от страна на немския автомобилен гигант къде да построи новия си завод – у нас или в Турция. Позицията си Джамбазки ще изложи още днес, когато ще се проведе първото заседание на ЕП в Страсбург.

Евродепутатът е категоричен, че не е редно европейско предприятие с публично участие да прави такива големи инвестиции в ислямизираща се държава, в която открито се нарушават човешките права – факт, констатиран и от Резолюция на ЕП за напредъка на Турция. С дози документ също така се препоръчва и замразяване на Инструмента за предприсъединителна помощ за страната (ИПП II).

Е, не е ли евентуалното допускане на инвестиции от страна на „Фолксваген“ в Турция поредното лицемерие и проява на двойни стандарти от страна на ЕК, пита в позицията си представителят на ВМРО.

Ето и пълния текст на позицията на Джамбазки:

Неморални инвестиции от предприятия с публично участие в трети страни. Случаят с „Фолксваген АГ“.

Според годишния доклад на „Фолкваген Аутогруп“ от 2018 г., германската федерална провинция Долна Саксония е вторият по големина акционер в предприятието, с 20% от правото на глас в борда на концерна. Така компанията има значително публично участие, регулирано със закона VW-Gesetz от 1960 г. В тази връзка, през последните месеци в турски и европейски медии усилено се коментира, че Фолксваген смята да инвестира в нов завод в Турция.

В резолюцията на Европейския парламент за напредъка на република Турция от 2018 г. ясно се споменават репресиите спрямо журналисти и лица от гражданското общество. И в същата тази държава се препоръчва и замразяване на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП II), като той се обвърже с условие за подобрения в областта на правата на човека и демокрацията.

Като се имат предвид тези обстоятелства:

Смята ли Европейската Комисия, че е редно компания с публично участие да инвестира в страна, която може да бъде окачествена като ислямизираща се диктатура?

След като Европейският съюз е готов да замрази ИПП II, редно ли е една значителна инвестиция от европейско предприятие с публично участие да бъде насочена към Турция?

Смята ли за редно ЕК да бъдат ощетявани европейските работници като се изнaся производство толкова близо до границите на общността?

коментара

Продължете с четенето

Новини

Започва поетапно асфалтиране на улиците  „Вардар“, „Дойран и „Шар Планина  в Благоевград,   временно ще бъде променен маршрутът по линия №7 от градски транспорт

Публикувано

на

От днес започва цялостно преасфалтиране на улица „Вардар“  в Благоевград. Тя е една от трите улици в района, които скоро ще имат изцяло нова настилка.  След ул. „Вардар“, ще бъде положен асфалт и по „Дойран“ и „Шар Планина“.

Заради ремонтите дейности временно ще бъде променен маршрутът по линия №7 от Градския транспорт.  Автобусите ще  спират при Областна дирекция по безопасност на храните и ще продължават да се движат по ул. „Славянска“ .

Община Благоевград апелира водачите на моторни превозни средства да не паркират на местата, предвидени за асфалтиране.

Ремонт ще бъде извършен от участъка при отбивката на ул. „Славянска“, по ул. „Дойран“ до Социалните жилища и обратно до новия светофар.

В края на месец юли 2019 г., кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов откри и шест напълно благоустроени улици в IV микрорайон. Това са „Ветрен“, „Роден край“, „Черно море“, „Съединение“, „Независимост“ и „Руен“. С благоустрояване на улиците бяха изградени и шест подпорни стени, които осигуряват безопасността на преминаващите автомобили, пешеходци. Изградени бяха нови тротоари и LED осветление. Обособени бяха и паркоместа и зелени зони.

По инициатива на кмета д-р Атанас Камбитов, през 2014 година, в IV микрорайон, бяха узаконени жилищата на стотици домакинства.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ