Протест на земеделски производители и животновъди в Хаджидимово

Днес в Хаджидимово имаше протест на земеделски производители и животновъди, които са се сблъскали с един и същи проблем, свързан с Наредбата за деклариране на земеделските площи от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Един от протестиращите – Иван Сабахлъков, сподели:

„Искам да ползвам земя под наем и за тази цел имам договори, подписани от собствениците на имоти. Сега се оказва, че въпросните имоти са дадени без знанието на собствениците си на други лица. За първа година в община Хаджидимово тези имоти присъстват като бели петна.“

Според протестиращите законите са лобистки и обслужват хората с пари. Колкото до факта, че стопаните на земя не са достатъчно информирани, те подозират, че липсата на информация не е случайна.

При протестиращите в Хаджидимово беше Николай Маринов от Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“. Той твърди, че комасацията на земята се извършва по един и същи начин от 2007 –а година досега – според член 37 В от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Протестиращите обаче са категорични, че досега такъв проблем не е имало. Не ги успокоява и новината, че Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ е назначила проверки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене