Свържете се с нас

Новини

Протест на земеделски производители и животновъди в Хаджидимово

Публикувано

на

Днес в Хаджидимово имаше протест на земеделски производители и животновъди, които са се сблъскали с един и същи проблем, свързан с Наредбата за деклариране на земеделските площи от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Един от протестиращите – Иван Сабахлъков, сподели:

„Искам да ползвам земя под наем и за тази цел имам договори, подписани от собствениците на имоти. Сега се оказва, че въпросните имоти са дадени без знанието на собствениците си на други лица. За първа година в община Хаджидимово тези имоти присъстват като бели петна.“

Според протестиращите законите са лобистки и обслужват хората с пари. Колкото до факта, че стопаните на земя не са достатъчно информирани, те подозират, че липсата на информация не е случайна.

При протестиращите в Хаджидимово беше Николай Маринов от Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“. Той твърди, че комасацията на земята се извършва по един и същи начин от 2007 –а година досега – според член 37 В от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Протестиращите обаче са категорични, че досега такъв проблем не е имало. Не ги успокоява и новината, че Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ е назначила проверки.

коментара

Новини

Белица с най – малък ръст на безработни в Пиринско

Публикувано

на

С 0.3 процентни пункта е спаднало равнището на безработица за област Благоевград към 30.04.2019 година спрямо  предходния месец март.

Това сочат данните на Регионална служба по заетостта- Благоевград. Спадът  спрямо същия период на предходната 2018 година е  7.6 %.

Цифрите сочат, че най- голям спад на безработицата има  в общините Белица и Якоруда, където в минали години са отчитани над 50%. Според  данните към 30- април  равнището  на безработица в община Белица е 38.8%, а регистрираните безработни лица са 1 589, а в община Якоруда тя е 29.2%, а безработните наброяват 1 425 души. От Бюрото по труда в Разлог отчитат това на сезонната  заетост в чужбина, но споделят, че наесен след завръщането на сънародниците ни не очакват голямо увеличение на процента на безработица. За двете общини са обявени и свободни работни места за специалисти със средно образование. За Белица се търсят 50 оператори за производство на автомобилни компоненти за работа в новооткритият завод за волани, а в Якоруда обявените позиции са 28, всички за пълначи.

В Разлог и Банско  равнището на безработица е доста по- ниско. За зимния курорт тя е  6.5%, а за  Разлог- 6.9%. Броят на регистрираните безработни лица са 437 за първата и 680 за втората община. В същото време туристическият бранш изпитва глад за квалифицирани кадри и е прибягва към „внос“ на работна ръка от чужбина. Някои работодатели вече са подали искания за наемане на работници от чужбина и провеждат консултации с бюрото по труда в Разлог. Очаква се първите работници да влязат в страната в края на юни и от началото на юли да започнат работа. Най- много са обявените свободни позиции  за камериери, бармани, сервитьори и готвачи. По- голямата част от тях са обявени от хотелиери в община Разлог. Там се търсят още шивачи, общи работници в областта на строителството  и секачи.

коментара

Продължете с четенето

ВМРО

Ангел Джамбазки: Членството на Македония в ЕС минава през решаването на спорните въпроси

Публикувано

на

Интервю със заместник-председателя на ВМРО и български евродепутат Ангел Джамбазки на предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

По негова инициатива се състоя среща, на която бяха поканени евродепутати, превозвачи и Министерството на транспорта на дебат във връзка общата им стратегия по пакета „Мобилност I“. В тази връзка Джамбазки заяви:

Твърде възможно е да се опитат тези, които са основните наши противници, да пробутат много бързо пакета, докато е старата Комисия, сега в месеците на старата ЕК, която буквално може да си измие ръцете и да се опита да довърши тази, да кажем, мръсна работа. Така че не трябва да се успокояваме, че имаме много време до есента. Аз затова свиках тази среща, за да не останат колегите с впечатлението, че имаме много време и изведнъж да се окажем пак на пистата, а самолетът да е излетял.

Той коментира и това дали ще съберат всички, както и има ли основание да се очаква, че някой от новите евродепутати ще трябва да бъдат убеждавани. Всичко е възможно, предполагам, че ще се наложи поне да им обясним, без това да изглежда като учителстване, менторстване и назидаване, но винаги ще бъде по-лесно за всеки един от новоизбраните представители да чуе и да види от първо лице какво е правено досега, заяви заместник-председателят на ВМРО.

Няма македонска нация преди 1944 година, каза още евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Гоце Делчев. Не трябва да се допуска пренаписването на историята, каза той по повод отказа на Северна Македония да признаят Гоце Делчев за българин.

До 44-а година македонска нация няма – политически, така че много ясно трябва да се заяви на правителството в Скопие, че членството на Македония в ЕС минава през решаването на спорните въпроси. А спорните въпроси са само от страна на югоносталгиците в Скопие. Хора като Гоце Делчев са написали какви са по рождение и не е работа на необразовани, неуки, недобронамерени хора да пренаписват, да преиздават лични карти на хора, починали 1903-а година, когато македонска нация не е имало. Така че трябва да прекратят тези глупости, ако искат някога да видят Европейски съюз.

Интервюто с Ангел Джамбазки може да чуете от звуковия файл >>>

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ