Свържете се с нас

Новини

УВЕЛИЧАВАТ ДВОЙНО ПЛОЩИТЕ В РАЗСАДНИКА НА „ДГС РИЛСКИ МАНАСТИР”

Публикувано

на

СЛЕД ДОБРАТА МИНАЛОГОДИШНА РЕКОЛТА ОТ ЯГОДИ, УВЕЛИЧАВАТ ДВОЙНО ПЛОЩИТЕ В РАЗСАДНИКА НА „ДГС РИЛСКИ МАНАСТИР”

 Една амбициозна идея на служителите от териториалното поделение на ЮЗДП в Рилски манастир има своето продължение. Създадената преди две години ягодова градина в горския разсадник край с. Стоб е разширена двойно и вече е на площ от 6,5 декара. Наред с традиционното производство на фиданки, но и в опит да разнообразят дейностите и приходите, с доброволния труд на горските служители тази година са засадени нови 24 000 корена разсад от вкусния и ароматен сорт „Клери”. За да бъдат осигурени максимално добри условия за плододаване, е изградена и система за капково напояване.

„Миналата година от първа реколта добихме около 3000 кг свеж ягодов плод. Реализирахме добри приходи и като видяхме, че производството на ягоди е труден, но доходоносен бизнес, решихме да разширим насаждението”, коментира директорът на „ДГС Рилски манастир” инж. Георги Кабзималски. Поради неблагоприятните климатични условия – слани и градушки, тази година добивът вероятно ще е малко по-нисък от миналогодишния, пресмята той. И въпреки това се надява, че ще успеят да оправдаят направената инвестиция с продажбата на вкусните и екологично чисти плодове. Приходите от странични дейности покриват част от разходите за заплати на работниците, тъй като стопанството не разполага с достатъчно атрактивна дървесина.

Горският разсадник „Герена” край с. Стоб е един от най-добрите на територията на ЮЗДП. Миналата година там са произведени над 350 000 фиданки от  местни дървесни видове. Отглеждат се  космат дъб, бял и черен бор, шестил, ясен, явор, акация, с които се залесяват основно опожарени площи и горски територии след проведени санитарни сечи поради съхнене.

 

коментара

Крими

Възстановено е движението по пътя Якоруда-Разлог

Публикувано

на

ОДМВР-Благоевград уведомява, че движението на ППС по път II-84 между гр.Разлог и гр.Якоруда, което бе спряно поради тежко ПТП е възстановено и в двете посоки.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Крими

Полицай е загинал при катастрофа с мотор в Перник

Публикувано

на

С него е пътувала и жена, която е пострадала тежко

Полицай е загинал при катастрофа с мотор в Перник. Инцидентът е станал около 21 часа в района на квартал „Мошино“, съобщи БНР. С него е пътувала и жена, която е пострадала тежко. Тя е настанена в болница.

Местни медии съобщиха, че полицаят е управлявал мотора с висока скорост, когато по неизвестни причини загубва управление. Моторът се удря в шофьорската врата на лек автомобил „БМВ“. Мъжът умира на място.

От полицията в Перник все още не са разпространили официална информация за тежкия инцидент, който е втори със служител на реда през последните дни.

Във вторник началникът на „Охранителна полиция“ в столичното Четвърто РПУ бе блъснат от лек автомобил, докато е управлявал личния си мотор по бул. „Тодор Александров“. Пламен Петков бе настанен в болница с фрактура на петата.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ