Свържете се с нас

Светско

Урок по родолюбие с ученици от Сатовча в исторически музей – Гоце Делчев

Публикувано

на

ИНТЕРАКТИВЕН УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ С УЧЕНИЦИ ОТ СУ „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, С.САТОВЧА В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
На 22.05.2019 г., в експозиционната зала на историческия музей, гр.Гоце Делчев, г-жа Райка Славчева проведе най-дългия интерактивен урок по родолюбие, посветен на „Делото на Светите братя Кирил и Методий “, които са патрон на училище Сатовча.
Темата е от годишното разпределение за часа на класа.
Чрез мултимедийна презентация, учителят запозна учениците от 8-те класове с живота и делото на славянските първоучители, разграничаване на азбуките – кирилица и глаголица, кирилицата – официален език в Европейския съюз, музикални произведения в чест на „Светите братя Кирил и Методий“.
Основните методи на преподаване бяха – задаване на въпроси, беседа, работа по групи, работа в екип, дискусия, обсъждане.
Учителят раздели учениците на групи, като задачата бе всяка група да опише картина от мултимедийната презентация, която дава представа за живота и делото на славянските първоучители.
За тази цел на бяла дъска, учениците нарисуваха дърво с разклонения, на които поставяха своите листчета. Всяка група избра говорител, който представи пред останалите ученици описанието на картините.
По атрактивен начин учениците обогатиха своите познания за културно-историческото ни минало, свързано със святото дело на нашите първоучители чрез богатата експозиция в музея от книги, учебни помагала и пособия на видни просветители, български книжовници, писатели и благодетели.
Урокът завърши с изписване на имената на глаголица и кирилица и с рецитиране на химна на българската просвета:
„Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!“
Опитът на учениците от обучение чрез групови форми създаде благоприятна предпоставка за формиране на умения за работа по групи, работа в екип и прилагане на активни методи на обучение.
След проведения урок всички ученици изразиха своите лични впечатления и ги споделиха писмено, поставяйки ги в саморъчно направена пощенска кутия.
Всички получихме специални поздравления от музейните медиатори.
Учениците поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски, намиращ се в двора на музея, след което се отправиха за Лещен и Ковачевица.

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – класен ръководител на 8-б клас в СУ „Св.св.Кирил и Методий“, с.Сатовча

коментара

Новини

Алекс Петканова върти баници и шопска салата

Публикувано

на

Алекс Петканова се оказа истински факир в кухнята. Красивата моделка изненада приятно гостите си в „Черешката на тортата”.

Хубавицата се оказа сръчна домакиня и демонстрира завидни умения в кухнята. Тя приготвя различни български гозби, при това с лекота, пише „България днес”.

Алекс, която наскоро роди и първото си дете, показа заложби на майстор кулинар и умело приготвя баница и шопска салата за гостите си в „Черешката на тортата”.

В ролята на неин помощник се изявява половинката й Дани Петканов. Под зоркия поглед на моделката, Лурия репортер приготвя всичко, което жена му пожелае.

коментара

Продължете с четенето

Новини

Цяло лято фолклорни концерти в Добринище

Публикувано

на

Oт 6-и юли до 7-и септември от 19,30 часа, всяка съботна вечер, сцената на площада в Добринище ще прелива от прекрасни песни и танци.

Това лято празниците включват 10 концерта на ансамбли от различни фолклорни области на България и чужбина, които ще представят своите програми за жителите и гостите на града.

Идеята възникна преди осем години и вече се превърна в традиция. „Добринишко лято“ се организира под патронажа на кмета на община Банско Георги Икономов и със съдействието на кметство Добринище и НЧ „Димитър Благоев – 1925“. Проявите са без възрастови ограничения и дават възможност за изява на всички обичащи фолклора.

Откриването е на 6 юли- събота от 19,30 часа, с талантливите изпълнения на МФГ „ДЕСИЛИЦА“ и гост-изпълнител.

„ДЕСИЛИЦА“, с ръководител Костадин Галчев, ще представи своя юбилеен концерт „30 години с песен в сърцето“. Групата съхранява традицията на българската фолклорна песен и нейната уникалност вече дълги години и я предава на млади последователи.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ