Свържете се с нас

Новини

Земеделци излизат на протест в Хаджидимово в защита на земите си

Публикувано

на

Земеделски производители излизат в четвъртък на протест в центъра на Хаджидимово, заради някои неясни моменти в Наредбата за деклариране на земеделските площи, залегнала в Закона за собствеността на земеделските земи.

  „До 31 юли е срокът, в който стопаните трябва да заявят дали и как, ще използват през следващата селскостопанска година земеделските си земи или ще ги дават под аренда. Да, но в момента има много стопани, които не са информирани за този Закон за ползване на земеделските земи, който е в сила от 2012 година. И аз питам-защо чак се га става ясно, че съществува такъв Закон и чак сега ни се казва, че трябва да декларираме земите си? Този Закон е лобистки и се оказва, че е по-силен от нотариалните актове, които притежаваме за земите си. Това е един от проблемите, заради който ще протестираме“ – коментира за Радио Благоевград Иван Сабахлъков, председател на Сдружение „Басма“, организатор на недоволството.

  „Нека всеки, който иска да защити собствеността си, да излезе и да го направи, защото всеки, който си мисли, че е собственик на имот, след определено време ще се окаже, че не е собственик. Това му го гарантирам, защото, когато собствеността му се води на неговия пра, прадядо и когато се опита с решение, с нотариален акт да го докаже, след години ще се окаже, че не е негов. Ето аз например, не мога да докажа, че съм собственик на имот, защото не е деклариран. 10 години ми казваха, че нямам право да го деклариран и затова не го правех, сега изведнъж ми казват, защо не съм го декларирал“ – уточни още  Иван Сабахлъков.

Той уточни, че другият проблем е в това, че хората, които в момента са в чужбина и решат след 31 юли, че искат догодина да работят земите си, но не са го декларирали, защото са били зад граница, няма да могат да ползват имота си следващата година.

  Според Кирил Укев, директор на Областна дирекция „Земеделие и гори“ – Благоевград, „тази Наредба не е от вчера и стопаните трябва да са наясно с основните моменти в нея. Всеки стопанин, който не може лично да декларира земите си, може да направи това, чрез упълномощено лице. Става въпрос за Закона за собствеността на земеделските земи и тяхното ползване, който не е нов. Границите на ползване на масиви не търпят кой знае какви изменения, спрямо предходната година. Имотът паднал миналата година, за него може да бъде заявено участие и тази година, но ако не е бил разпределян годините назад, предполагам, че няма да има интерес и занапред да се ползва“-коментира още Кирил Укев.

  Според него, стопаните трябва да подадат такива заявления, за да не попадне имотът им в така наречените „бели петна“. Ако това се случи, земеделският производител ще получи наем от ползвателя.  „Регистрираните площи за подпомагане в област Благоевград са около 55 хиляди хектара, като споразуменията са около 20 хиляди. В сравнение с другите области, в нашата няма толкова много земи, определени като „бели петна“ – уточни още директорът на Областна служба „Земеделие и гори“-Благоевград. / www.bnr.bg/blagoevgrad

коментара

Политика

Държавният глава Румен Радев с ключова позиция за оттеглената оставка на Корнелия Нинова

Публикувано

на

Държавният глава не пожела да коментира развитието на БСП

Много е важно България да не остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за нашата демокрация. Това каза пред журналисти в село Труд президентът Румен Радев по повод оттеглената оставка на Корнелия Нинова на конгреса на БСП днес.

„Мисля, че Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки“, каза още Радев и допълни, че един лидер на партия не трябва да се води само от това как той лично се чувства, а как се чувства партията му, за да бъде силна.

„Мисля, че Нинова знае какво прави“, повтори президентът и уточни, че няма никаква информация за днешния конгрес на БСП. Държавният глава изрази очакването си България да има единна, сплотена политическа позиция, защото е важно за всяка една власт да не остава без опозиция. На въпрос как вижда развитието на БСП, Румен Радев отговори, че многократно е заявявал, че в партийни дела не се меси. Президентът пристигна в село Труд по повод 150-годишнината на местната църква „Света Троица“.

„За народа ни сигурният брод към нашата идентичност винаги е съществувал и това е вярата“, заяви президентът в словото си през жителите на селото. „Убеден съм, че подкрепата на БПЦ има традиции и днес те са силни. Отстояването на нашата вяра изисква духовна сила“, добави Румен Радев.

Президентът отбеляза, че не за първи път е в тази църква и че познава отец Кирил още от времето, когато е бил в Авиобазата в Граф Игнатиево. Храм „Света Троица“ в село Труд е създаден от майстор Минчо Богданов Стари през 1869 година. Честването на 150-годишнината и съвпада с един от най-големите православни празници Петдесетница. Тържествена литургия по случай празника отслужи пловдивският митрополит Николай.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето

Крими

Служител от Дирекция „Жандармерия“ в МВР за участие в организирана престъпна група за нелегално проидводство и разпространение в страната на тютюневи изделия

Публикувано

на

Щетите за бюджета – 3 млн. лева

Пренасял нелегалната стока с униформа, за да не бъде спрян

На 15 юни 2019 г. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност служител от Дирекция „Жандармерия“ в МВР за участие в организирана престъпна група за нелегално проидводство и разпространение в страната на тютюневи изделия (тютюн за пушене).

Той бе задържан същия ден при операция на Дирекция „Вътрешна сигурност на МВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура с половин тон нарязан тютюн в личния си автомобил.

Десетима от членовете на престъпната група бяха задържани на 12 юни 2019г. На п етима от тях Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а на двама – „Домашен арест“. По преценка на наблюдаващите досъдебното производство прокурори на трима от участниците в групата бяха наложени парични гаранции. Групата е действала от 2017 г. До момента доказаната щета за държавния бюджет възлиза на 3 милиона лева невнесен акциз.

Днес, 16 юни 2019 г., Специализиранат прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и на единадесетия обвинен за участие в престъпната група.

Blitz.bg

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ