Свържете се с нас

Новини

Изложба „Музите на 13“ бе открита в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Публикувано

на

Фотоизложба „Музите на 13“ бе представена днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

В нея са включени 27 колажа от снимки, представящи най-внушителните моменти от изданията на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“ (ММФИ “Музите”). Автор на фотографиите е Венцислав Кръстев.

Изложбата бе открита от проф. д.изк. Анелия Янева – преподавател по „Съвременна хореография“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и председател на журито на ММФИ “Музите” и Христина Кръстева – председател на сдружение „Музите“. На представянето присъстваха зам.-деканът на Факултета по изкуствата проф. д-р Емил Куков, преподаватели и студенти.

Проф. Янева отбеляза, че вече 13 години фестивалът обединява различните видове изкуства – танцово, театрално, изобразително и дава поле за изява на деца и младежи от 5 до 35-годишна възраст. Председателят на сдружение „Музите“ Христина Кръстева благодари за партньорството на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Тя разказа за предишните издания на фестивала и подчерта, че изложбата включва най-внушителните моменти от събитието, което се провежда всяка година от 5 до 15 юли в Созопол, под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. В изминалите издания на фестивала талант са показали близо 2000 участници от 19 държави. Христина Кръстева сподели, че тази година като основна държава домакин на „Музите“ е поканена Куба.

Тя отбеляза, че в първата част на програмата на фестивала, който ще бъде открит след месец, е заложено танцовото изкуство, а във втората театралното и изобразителното изкуство. И тази година гостите ще имат възможност да се насладят на цирково изкуство и огнено шоу.

Част от колажите, представени в Югозападния университет „Неофит Рилски“, ще бъдат разположени във фоайето на зала „Яворов“, където днес от 19:00 ч. ще бъде представен спектакълът „Мистерии в танц и движение“.

коментара

Интервюта

Очаквайте!!! Този петък в Топ Преса!

Публикувано

на

Този петък, говори  заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова!

ВНИМАНИЕ РОДИТЕЛИ !!!

Знаете ли какво консумират децата ви?

Джумайки с МЪРША само за 1,10 лв. ?!?!

ОЧАКВАЙТЕ !!!

21 юни 2019 г.

САМО В ТОП ПРЕСА…

коментара

Продължете с четенето

Новини

Кметският наместник на благоевградското село Габрово Добрин Хамбарджийски възобнови събор след 58-годишно прекъсване

Публикувано

на

Кметският наместник на благоевградското село Габрово Добрин Хамбарджийски възобнови събор след 58-годишно прекъсване.

Над 400 човека се събраха на празника Свети дух край възстановената от XIII – XIV век черква „Св. Георги“.

„След като подкрепих Борислав Ханджийски, който е инициатор за възстановяването на храма „Св. Георги“ , започнахме да се интересуваме още повече за историята на селото. Именно в района, където се намира черквата е било село Габрово с осем хиляди жители. И когато турците подпалили селото изгоряла и черквата. Тогава по голямата част от хората са напуснали пределите на селото. Малко останалите жители не успели да поддържат събора на Свети дух, като за последно той се провел преди 58 години. Идвали и гости от съседните села Падеш, Лешко, Дебочица, както и приятели и роднини от днешна Северна Македония. И така днес можем да кажем, че даваме курбан за едно ново начало, възобновяваме събора и ще направим село Габрово едно по-добро място за живеене, както и най-посещаваната туристическа дестинация в община Благоевград с храм на близо 400 години,“ коментира кметският наместник Добрин Хамбарджийски.

Отец Валентин освети вкусния курбан приготвен от известния майстор-готвач Паисий Треновски. Организаторите бяха подсигурили вкусен курбан, супа и боб яхния. Тържествената част започна с поздравителни адреси.

Кметският наместник Добрин Хамбарджийски връчи плакети и грамоти с признателност за принос към селото на бившите кметове Герасим Богдански, Максим Треновски, Георги Бежански, кмет на село Падеш, Борислав Ханджийски, както и за кмета на село Панчарево, Република Северна Македония – Спиро Траяновски.

Въпреки дъжда в следобедните часове, габровци продължиха да вдигат наздравици и се заканиха за следващия събор да построят навес.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ