Свържете се с нас

Новини

Първа работна среща проведоха  партньорите от община  Сатовча и Долна Баня по изпълнение на  проект 

Публикувано

на

В изпълнение на заложените дейности по проект “Социално-икономическа интеграция чрез интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование и работа на уязвими групи в община Сатовча“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“в заседателната зала на Общинския съвет в Сатовча се проведе първата работна среща между партньорите: Общинска администрация – Сатовча, НПО „За равен старт“ град Долна баня, ДГ „Иглика“ село Вълкосел и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Сатовча.

В качеството си на домакин  кметът на община Сатовча Арбен Мименов  посрещна и поздрави представителите на партньорските организации, представи потенциалните възможности и условия за развитие на интегрирания подход за решаване на основни проблеми на целевата група и пожела успех на екипите на проекта в предстоящата им отговорна работа.

На работната среща екипите уточниха капацитета на сформираните клубове по интереси, които за партньора СУ- Сатовча са 11 на брой, чрез които учениците ще имат възможност пълноценно да оползотворят свободното си време, а също така и да надградят и затвърдят нови знания и умения, както и да попълнят липсващи образователни дефицити и пропуски по определени учебни дисциплини.

Партньорът по проекта ДГ – Вълкосел ще сформира 5 клуба по интереси, които са насочени предимно в образователно-занимателни игри и мероприятия. Наетите по проекта трима трудови медиатори ще имат отговорната задача да бъдат връзката

между ромската общност и общината, като институция и бенефициент по проекта с основната цел непрекъснато да информират и стимулират потенциалните лица желаещи да се включат в пазара на труда.

Дейностите, които ще се изпълняват по ОП „Развитие на човешките ресурси“свързани с интегрирането на ромите са: активиране на икономически неактивни лица, психо- логическо подпомагане, предоставяне на обучение по ключова компетентност -дигитална компетентност, повишаване информираността, относно социалните и здравни права, насърчаване на семейното планиране, повишаване на здравната култура, развитие на местните общности и преодоляване на негативните стереотипи, подобряване достъпа до образование, чрез активно включване на родители от ромската общност и включване в заетост.

 25 лица от целевата група ще бъдат назначени  на работа. Изпълнението на проекта е насочено към улесняване на достъпа до заетост и осигуряване на подкрепа за социално включване на уязвими групи чрез създаване на подходящи условия за тяхната професионална интеграция в сферата на социалната икономика.

 С реализацията на проекта се създава едновременно социална и икономическа ценност, реализират се иновативни решения на социални проблеми, осигурява се прозрачност за по-голямо доверие към социалната политика на местно и национално ниво и се полагат основите за мултиплициране на успехите на социално икономическата интеграция в община Сатовча.

коментара

Политика

Държавният глава Румен Радев с ключова позиция за оттеглената оставка на Корнелия Нинова

Публикувано

на

Държавният глава не пожела да коментира развитието на БСП

Много е важно България да не остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за нашата демокрация. Това каза пред журналисти в село Труд президентът Румен Радев по повод оттеглената оставка на Корнелия Нинова на конгреса на БСП днес.

„Мисля, че Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки“, каза още Радев и допълни, че един лидер на партия не трябва да се води само от това как той лично се чувства, а как се чувства партията му, за да бъде силна.

„Мисля, че Нинова знае какво прави“, повтори президентът и уточни, че няма никаква информация за днешния конгрес на БСП. Държавният глава изрази очакването си България да има единна, сплотена политическа позиция, защото е важно за всяка една власт да не остава без опозиция. На въпрос как вижда развитието на БСП, Румен Радев отговори, че многократно е заявявал, че в партийни дела не се меси. Президентът пристигна в село Труд по повод 150-годишнината на местната църква „Света Троица“.

„За народа ни сигурният брод към нашата идентичност винаги е съществувал и това е вярата“, заяви президентът в словото си през жителите на селото. „Убеден съм, че подкрепата на БПЦ има традиции и днес те са силни. Отстояването на нашата вяра изисква духовна сила“, добави Румен Радев.

Президентът отбеляза, че не за първи път е в тази църква и че познава отец Кирил още от времето, когато е бил в Авиобазата в Граф Игнатиево. Храм „Света Троица“ в село Труд е създаден от майстор Минчо Богданов Стари през 1869 година. Честването на 150-годишнината и съвпада с един от най-големите православни празници Петдесетница. Тържествена литургия по случай празника отслужи пловдивският митрополит Николай.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето

Крими

Служител от Дирекция „Жандармерия“ в МВР за участие в организирана престъпна група за нелегално проидводство и разпространение в страната на тютюневи изделия

Публикувано

на

Щетите за бюджета – 3 млн. лева

Пренасял нелегалната стока с униформа, за да не бъде спрян

На 15 юни 2019 г. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност служител от Дирекция „Жандармерия“ в МВР за участие в организирана престъпна група за нелегално проидводство и разпространение в страната на тютюневи изделия (тютюн за пушене).

Той бе задържан същия ден при операция на Дирекция „Вътрешна сигурност на МВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура с половин тон нарязан тютюн в личния си автомобил.

Десетима от членовете на престъпната група бяха задържани на 12 юни 2019г. На п етима от тях Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а на двама – „Домашен арест“. По преценка на наблюдаващите досъдебното производство прокурори на трима от участниците в групата бяха наложени парични гаранции. Групата е действала от 2017 г. До момента доказаната щета за държавния бюджет възлиза на 3 милиона лева невнесен акциз.

Днес, 16 юни 2019 г., Специализиранат прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и на единадесетия обвинен за участие в престъпната група.

Blitz.bg

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ