Свържете се с нас

Новини

Църквата на едно изчезнало село

Публикувано

на

Село Старо Ляски отдавна не съществува.

Останала е само църквата „Св. Георги“, построена през 1842 г. Селото се намирало над сегашното село Ново Ляски в Южен Пирин на около 5 км от Гоце Делчев.

Дотам се стига по един черен път с дълбоки глинени коловози. Пътуването с един стар джип беше доста драматично, затъвахме, почти се обръщахме но… пристигнахме относително живи!

Когато слязохме от джипа, бяхме зашеметени от красотата около нас. Заслужава си да се види!

Църквата „Св. Георги“ събира хора в деня на храмовия си празник, когато се почита светецът-покровител и се възраждат спомените за едно изчезнало село.

коментара

Политика

ВМРО – патриотичният камуфлаж на ДПС за Златоград

Публикувано

на

След като вторият в ГЕРБ Цветанов сдаде властта в партията, много от хората в местната власт, назначавани и избирани по негово време тръпнат. Такава община е и Златоград. Кметът Мирослав Янчев се ползваше с изключителната подкрепа на Цветанов, благодарение на който в Златоград бяха задвижени ключови инфраструктурни проекти.

Освободената ниша бързо но сигурно се заема от ДПС. Наскоро столичен сайт цитира местния търговец Ефим Ушев, според когото „нещо страшно става в Родопите“. Според него ДПС и ВМРО играят в един отбор, което е видно от регистрираните листи в ОИК. В листата под формулата Местна коалиция, сформирана от ПП „Зелените” и ВМРО-БНД, всъщност са хора от цялото местно ДПС, включително и техния лидер Ерол Чинар.

Ефим Ушев е изразил притесненията си за листата пред смолянския представител на коалицията Христо Камишев. „И го питам каква е тази листа, знае ли на кой е дал пълномощно да се кичат с четирите исторически букви – не знае, „как така депесе, не може да бъде”, но си направи пас и повече не се обади. Пиша и на един приятел – депутат от ВМРО (Александър Сиди). „Как така депесе? – пита – Остави ме малко да проверя и ще се чуем…” Не се чухме, изчезна… Но тъй като имам и друг депутат приятел от ВМРО – Юлиан Ангелов, пиша и на него, пращам му и писмения си диалог със смолянския представител, един вид – да знае, че депесе излиза от името на ВМРО в Златоград.

Не се обади и нищо не последва…“. Ушев коментира и платения вот, който е често срещан в Златоград, както и записването на хора в различни партии от местен бизнесмен, който според Ефим Ушев купува пълномощни от различни партии, след това ги регистрира в общинската избирателна комисия и така наводнява местната власт със свои хора. Остава да разберем какво ще се случи на 27-ми октомври и дали местната власт няма да попадне връцете на ДПС, които успешно са се прикрили в одеждите на ВМРО и Зелените.

коментара

Продължете с четенето

Политика

Сотир Цацаров: Всяко успокоение е вредно, то ще ни върне години назад

Публикувано

на

„Не се прави нищо необичайно на тези избори, нито от това, което е предвидено в Изборния кодекс. Ако се приеме, че необичайното е купуване на гласове, нашият отговор е това“, заяви главният прокурор по повод ареста на кандидата за кмет на град Несебър. По думите му, той ще участва в изборите

Отпадането на мониторинговия доклад на ЕК за страната ни е плод на реалистичната и обективна оценка на ЕК и на всичко онова, което бе направено от нас. Това е плод на усилия отвън и отвътре. Получихме една доста обективна оценка. Мониторинговият доклад на ЕК не радва всички. Тези, които мислят за България трябва да бъдат доволни. Усилията ни бяха оценени по достойнство. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Той предупреди, обаче че успокоението, че всичко е приключило, е безкрайно лъжовно чувство. „Ако живеем с това чувство, ще получим негативен резултат много скоро – от нашите граждани и отвън. Всяко успокоение е вредно. То ще ни върне години назад.

Оттук нататък трябва да се направят нещата, които са отразени в самия доклад и които са ангажимент на правителството – измененията в Закона за съдебната власт, които касаят отмяна на задължението за деклариране на членството на магистрати и отмяната на Чл. 230 от Закона за съдебната власт, който дава възможност за отстраняване. Казано по друг начин, приравняване към наказателно преследване на магистратите към всички български граждани“, каза обвинител номер едно в страната.

„Не се прави нищо необичайно на тези избори, нито от това, което е предвидено в Изборния кодекс. Ако се приеме, че необичайното е купуване на гласове, нашият отговор е това“, заяви главният прокурор по повод ареста на кандидата за кмет на град Несебър. По думите му, той ще участва в изборите.

Цацаров уточни, че всички разследвани по това досъдебно производство за задържани с прокурорско разпореждане до 72 часа и предстои съдът да им определи мярка за неотклонение.

Източник: Novini.bg

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ