Свържете се с нас

Новини

КУЛТУРА, БИТ И ТРАДИЦИЯ ОЖИВЯВАТ НА МЕЛНИШКИ ДНИ НА ВЪЗРОЖДЕНСКАТА КУЛТУРА

Публикувано

на

Мелник векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове. От 21 до 23 юни местни майстори занаятчии и гости от страната ще представят техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис и други традиционни художествени занаяти, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи и ще открехнат тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии.
Фестивалът „Мелнишки дни на възрожденската култура“ ще се проведе за трета поредна година в гр. Мелник, община Сандански. Организатори и домакини са Община Сандански, Исторически музей – Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович – 1885“ – гр. Мелник. Поводът – „Денят на занаята“.
Идеята – да покажем бита и традициите на българите в далечното и не толкова далечно минало, както и да разкажем на гостите малко познатата, но изключително интересна история на град Мелник. Някогашната столица на Деспот Алексий Слав, известна още като „Богозидания град“, векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове.

Мелник не е само хубаво вино и възрожденски къщи! Мелник е жива история и състояние на духа!
Целите на фестивала:
– да популяризира и съхрани традициите на народното творчество, в частност традиционните занаятчийски производства, домашни занятия и обредни практики.
– Да представя разнообразието на традиционните занаяти и стимулира интереса и любовта на поколенията, като провокира към издирване, съхраняване и разпространение;
– да утвърждава ролята на културното наследство като източник на вдъхновение за съвременното творчество и иновации.
Право на участие имат всички производители на традиционни занаятчийски изделия и домашни занятия въз основа на:
1. попълнена заявка за участие (формулярът се попълва онлайн на адрес: Адрес към Заявка
2. получено потвърждение от организаторите;
Предметите, с които майсторите участват в панаирното изложение-базар, трябва да отговарят на следните условия:
1. при изработването им да са използвани традиционни инструменти и предимно ръчна технология;
2. да са свързани с обработката на суровини и материали, характерни за съответния занаят (метал, дърво, глина, камък, кожа, текстил, растителни и животински материали и др.) *** Примерна листа на традиционни занаяти.
3. чрез образността да се внушава връзка с националните или местните художествени традиции.
Условия за участие:
1. Участието във фестивала е БЕЗПЛАТНО.
*** В практиката, когато определен фестивал има неангажиращ формат (а именно – без такса), хората заявяват изложбена площ, но след това, реално не вземат участие. В тази връзка – за оптимизиране на логистиката и протичането на мероприятието, организаторите в лицето на Община Сандански въвеждат като условие – парична гаранция в размер на 50лв., която трябва да бъде заплатена с паричен превод на каса на ИЗИПЕЙ до 12 юни. Сумата ще бъде ВЪЗСТАНОВЕНА на всеки участник на 21 юни на място в гр. Мелник.
2. Организаторите в лицето на Община Сандански ще подсигурят за собствена сметка нощна охрана на 21 и 22 юни /петък и събота/.
3. Изработен тематичен сувенир /минимум 3 бр., в зависимост от представения занаят и размера на сувенира/ с елемент от Сандански и Мелник, който ще остане за организаторите.
4. Облеклото на майсторите-участници в изложението, да съдържа традиционни мотиви;
5. Демонстрации на съответния занаят на място;
6. Собствено оборудване – бяла шатра с максимални размери 3х3 метра, маси
*** Участници, които не са получили предварително разрешение от Община Сандански, НЯМА да бъдат допускани да осъществяват изложбена или търговска дейност в дните на фестивала!
Разпределението на участниците на площада е според предварително установена схема от организаторите. Мястото в град Мелник е ограничено, поради което участниците ще бъдат одобрявани, според времето на подаване на заявлението.
Настаняването на изложбената площ започва на 21 юни 2019 г. (петък). Във фестивалните дни – 22 и 23 юни, достъпът с автомобили до площада на гр. Мелник, където ще бъдат разположени шатрите, е разрешен в часовия диапазон от 7:30 до 9:00 часа и след 19:00 часа.
Краен срок за подаване на заявления за участие и заплащане на гаранционна такса – 12 юни /сряда/.
Краен срок за отговор от Общинска администрация за разрешение за включване на участник в рамките на фестивала – 14 юни /петък/.
За допълнителна информация:
Община Сандански
2800, гр. Сандански, бул. Свобода – 14
Петя Костадинова
Мл. експерт „Култура и туризъм“
e-mail: p.kostadinova@sandanskibg.com
телефон: (+359 746) 89 063
мобилен: (+359) 882 050 169
*** Примерна листа на традиционни занаяти:
Бакърджийство/медникарство
Бъчварство
Везбарство
Грънчарство
Дървостругарство
Дърворезба
Звънчарство
Изработване на старинни оръжия/оръжейничество
Изработване на традиционни накити
Изработване на изделия от растителни материали (повет, ракита, беленица)
Изработване на кукли с народни носии
Изработване на национални носии
Изработване на народни музикални инструменти
Иконопис
Каменоделството
Килимарство
Копаничарство
Ковачество/железарство
Коларо-железарство
Кожухарство
Кожарство
Леярството
Мутафчийство
Ножарство
гр.Сандански, бул.”Свобода” №14, тел.: 0746/89099, факс: 0746/89055, email: oba_sandanski@abv.bg
Папукчийство (обущарство)
Плъстарство
Резбата върху камък и кост
Ръчното плетиво и гайтани
Сарачество
Свещарство
Столарство
Тъкачеството
Цървулджийство и др.

 

коментара

Крими

Спипаха 25-г. от Лъжница с нерегистриран автомобил

Публикувано

на

На 14.09.2019г. около 16:40 часа по бул.“Г. Делчев“ в гр.Гоце Делчев, 25-годишен мъж от с.Лъжница, е управлявал специален автомобил /вишка/, който не е регистриран по надлежния ред.

.

.

 

коментара

Продължете с четенето

Политика

233 присъди са издадени след обвинителни актове на Гешев

Публикувано

на

233-ма души са били осъдени по актове на кандидата за главен прокурор Иван Гешев от 2006 до 2016 г.

Това е периодът, в който той е работил в Софийската районна и Софийската градска прокуратура. Пак за тези 10 години той е написал 4218 постановления по досъдебни производства и 2969 акта по преписки, също и 230 обвинителни акта. Участвал е и в 711 съдебни заседания.

Данните бяха представени от Даниела Машева, която е шеф на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия на ВСС, предаде „24 часа“.

Комисията се събра днес, за да подготви проект за доклад за професионалните качества на заместник-главния прокурор Иван Гешев. На 22 юли тази година той единодушно (с 11 гласа „за“) бе номиниран за главен прокурор от Прокурорската колегия. Част от процедурата е КАК да изработи проект за доклад за професионалните му качества, който на 9 октомври ще бъде представен на Прокурорската колегия.

Пак от статистическите данни става ясно, че по времето, когато е бил начело на Специализираната прокуратура от 2016 до 2018 г. той се е произнесъл по 1793 административни преписки, 729 писма на граждани, и е направил 62 предложения за законодателни промени до главния прокурор. Също така е издал и 44 113 заповеди от административен характер.

Изводът в доклада е, че Гешев притежава високи професионални качества и стриктно изпълнява задълженията си. Той също така е носител на изключителни умения за работа в екип и успява да ги мотивира. Получил е и признания от редица институции, с които е работел. Иван Гешев присъства на заседанието на КАК.

„Тези, които очакваха негативни резултати, ще останат разочаровани и трябва да си намерят други сегменти“, заяви той. Кандидатът за главен прокурор благодари на тези, които са го подкрепили, както и на тези, които не са.

„Моето разбиране е, че за да се постигнат резултати, трябва да има взаимодействие и колегиалност“. При представянето на проекта за доклад стана ясно, че до ВСС са изпратени 73 становища относно кандидатурата на Гешев, като в 68 от тях той е бил подкрепен. Пак в проекта за доклад става ясно, че докато е бил в Софийска районна и в Софийска градска прокуратура, той е наблюдавал дела с голяма правна и фактическа сложност. Много добре е работел в екип. През годините той е усъвършенствал своите професионални качества, минавайки през 3 курса на обучение в Националния институт за правосъдие. Проектът за доклад единодушно бе приет от 10-имата присъстващи членове на КАК.

Иван Гешев отказа да коментира след заседанието с аргумента, че в момента е в процедура по избор на главен прокурор. Той съобщи обаче, че до края на седмицата може да станат ясни резултатите от проверката за спирането на програма „Хоризонт“ в петък сутринта.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ