Свържете се с нас

Светско

Училището в село Дебрен създава отлични условия за спорт

Публикувано

на

Още през 2004-та година, когато училището в село Дебрен се настанява в нова сграда, учителският колектив, като се съобразява с естествения терен, определя мястото, което е най-подходящо за изграждане на спортна
площадка. И днес, 15 години по-късно, площадката вече се ползва от учениците и от всички младежи в селото, които искат да спортуват.
В изграждането на площадката вземат участие всички учители. Така преди време са създадени трибуните.
През миналата година със средства от бюджета на училището в размер на 39 112 лева е направено бетониране, изградена е част от оградата, поставено е осветление.
Миналия ноември Министерството на образованието и науката е откликнало на училищната молба и е отпуснало 43 500 лева за довършване на започнатото. От тях 32 000 лева вече са вложени за изкуствена настилка на игрище с размери 36 / 18 метра. С останалите средства ще се продължи оградата и ще бъдат създадени условия за дълъг скок и фитнес на открито.

Само след няколко месеца учениците в Дебрен ще имат и свой физкултурен салон. Засега е завършен нулевият цикъл. Предстои да бъдат усвоени 158 000 лева – целеви средства за училището. Тези средства са в сметките на община Гърмен, която се ангажира с продължаване на строителството и с неговото приключване до началото на следващата учебна година.
Спортната площадка в двора на ОбУ „Св. Климент Охридски“ беше официално открита в чест на Международния ден на детето. На тържеството по този повод присъстваше евродепутатът Асим Адемов. Тук бяха също кметът на община Гърмен – Минка Капитанова, кметът на Дебрен – Тюркиян Ходжова и имамът на Дебрен.
Празнуващите не забравиха нуждаещото се от помощ момче от Лъжница – Мохамед Аширков. По инициатива на Ученическия съвет беше организиран базар. От него и от дарения беше събрана сумата от 2 155 лева, която вече е предадена на майката на момчето.

коментара

Таблоид

Тази седмица във вестник „Топ Преса“

Публикувано

на

Христина Шопова – заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград, ексклузивно пред Топ Преса: Вярвам, че хората оценяват това, че работим със сърце за развитието на града

Георги Икономов: Банско е с амбицията да стане лидер в компостиране и рециклиране на отпадъците

Александра Богданска – Петканова в „Струмско“ с Dodge Viper за 175 000 лв.

Бакалов, докога ще тровиш Благоевград със закуски- боклуци?

На Острова сменят закони заради убития българин от Сандански

Бранимир Митов за седмото издание на „Талантино“: Без подкрепата на Община Благоевград „Талантино 2019“ нямаше как да се случи!

Пламен Галев заподозрян за изчезването на Буята

Благоевградчанки със стотици фалшиви профили, каква е целта? Между излъганите са: кметове, общински съветници, журналисти, адвокати, доктори…

коментара

Продължете с четенето

Интервюта

Христина Шопова – заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград: Вярвам, че хората оценяват това, че работим със сърце за развитието на града

Публикувано

на

В навечерието на най-очаквания фестивал в България – „Francofolies. Благоевград“  се срещаме със заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова. Преди да започнем с темата „Франкофоли“ обаче, бих искал да Ви попитам как се справяте с цялата тази организация? Времето Ви е до секунда запълнено.

–  Да, така е. Ежедневно графикът е разчетен до последната секунда. Хората, които работят в администрацията, и особено тези, в ресора, който аз управлявам, ежедневно се сблъскват с различни човешки съдби. Ежедневно се срещат с хора, които нямат време, не могат да чакат. Има въпроси, които са неотложни, неща, които трябва да бъдат решени на момента. Ето затова изключително важна е добрата организация, точното разпределение на времето. Разбира се, и на мен като всеки човек ми се случва понякога да не успея да приключа с даден ангажимент навреме, но се старая да обхвана всичко.

 Културната програма на Община Благоевград, всичко което се прави тук, е уникално само по себе си.

 – Колкото и нескромно да звучи това е факт! Наистина културният календар на Община Благоевград в последните години е наситен, изключително богат. Създадохме много събития, които усилено надграждаме всяка година. През 2019 г., по наше предложение и по решение на Общински съвет, беше създаден фонд „Култура“, чрез който оказваме финасова подкрепа на Неправителствени организации за реализиране на идейни проекти, с ясна визия в сферата именно на културата. Тези събития допълват нашия календар. Т.е. получава се една симбиоза, едно взаимодействие. Всъщност, оказва се, че почти няма уикенд, в който да няма поне едно културно събитие. Разбира се това важи и за делничните дни. От един фестивал, директно влизаме в друг.

 Винаги има хора, които коментират, че всичко това е ненужно…

 – Има хора, на които никога нищо не им харесва. Има други, които не харесват това, което правим. Има трети, които критикуват. Има, обаче и такива, които обичат това, което правим, харесва им и го подкрепят. Именно заради тези, които оценяват, си заслужава цялата енергия, която отделяме, за да създадем и надградим нещо. Пред очите ни пораснаха много деца. Затова ще продължим да работим в тази посока. Имаме много вярна публика, на всяко едно събитие, и наблюдаваме как тя през годините се увеличава. Тоест целта, която си поставихме в началото, преди осем години, малко по малко успяхме да осъществим. Истината е, че за съжаление ние наследихме един неработещ културен календар. На децата на Благоевград не им беше предоставяна възможност за изява, такава, каквато трябва да получат. Вярваме, че те  трябва да имат шанса да се изявят пред широката публика, не само пред мама, баба и татко, които са сигурни зрители. Децата заслужават да трупат опит, да свикват с участия, с генерални репетиции…

 

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ