Свържете се с нас

Култура

ЗАПОЧНА ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ ЗА ТЕАТРАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ В РАЗЛОГ

Публикувано

на

От 24 до 28 юни в Разлог ще бъдат изиграни 5 водещи театрални постановки. За седма поредна година Театралните празници “Звездите на театъра“ ще зарадват жителите и гостите на красивия планински град. Вече са в продажба и билетите за театралните постановки. Цената на един билет е 10 лв., а желаещите да си закупят билети могат да го направят от специално поставената шатра пред сградата на Общинска администрация-Разлог, която работи всеки ден от 10.00 ч. до 19.00 ч., в събота от 10.00 ч. до 16.00 ч., а в неделя от 10.00 ч. до 14.00 ч. Любителите на театъра могат да си закупят билети и онлайн на адрес: www.theater.bg.

Организатори на събитието са Община Разлог и „Нона Попарт“, а постановките ще се играят на голямата сцена в НЧ „15.09.1903-1909“ от 20.00 ч.

ПРОГРАМА НА ТЕАТРАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ „ЗВЕЗДИТЕ НА ТЕАТЪРА“ 2019

24 юни

ДТ “Сава Огнянов” – Русе
„Редки тъпанари“ – криминална комедия
по филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители”
Постановка: Теди Москов
Участват: Мая Новоселска, Явор Бахаров, Александър Сано, Роберт Янакиев, Йосиф Шамли, Дайана Михайлова, Ясена Господинова, Петя Венелинова, Александър Узунов, Ивайло Спасимиров

Неуспял спортист, провалил се адвокат, бездарен сицилиански мафиот са само част от групата непохватни крадци, които се опитват да оберат заложна къща. Смайващо непрофесионални, те са напълно неподходящи за работата, с която са се захванали. Освен да натрупат бързи пари, те искат и да станат известни, което е и в пълно противоречие с „работата” им. Паралелно с кражбата се зараждат и две любовни истории… Спектакълът демонстрира шеметния игрови театър на Теди Москов в серия от гегове и игри на думи, а актьорите с изключителен усет за комичното успяват да извлекат най-яркото и характерно в техните злощастни герои.
Награда за хумор и сатира “ Златен Кукерикон” за режисура на Теди Москов
Награда„Икар“ 2018 за поддържаща мъжка роля на Явор Бахаров,
Номинация „Аскеер“ 2018 за поддържаща мъжка роля на Явор Бахаров,
Номинация “ Златен Кукерикон” за най-добър спектакъл.

25 юни

Продуцентска компания “Ажур Пико”
“ Тя, той и още двама трима“ – комедия
от Ж. Полжгай
Режисьор: Богдан Петканин
С участието на: Аня Пенчева, Тончо Токмакчиев, Александър Кадиев, Ненчо Илчев, Кирил Ефремов, Тихомир Благоев

Пиесите на унгарския драматург Жолт Пожгаи са едни от най-поставяните в целия свят. Неговите невероятни комедии го превръщат в един от най-добрите съвременни комедиографи. „Тя, той и още двама трима…” е своеобразен наръчник, за това как една жена трябва да воюва за своето щастие. „Смъртоносният секстет” Аня Пенчева, Тончо Токмакчиев, Александър Кадиев, Кирил Ефремов, Ненчо Илчев и Тихомир Благоев ще ви разкажат живота такъв какъвто мислим, че не е. Шест театрални миниатюри. Шестима мъже. Шест първи срещи. Шест смъртни случая. Шест експлозии от смях и абсурд…и една невероятно отчаяна жена.

26 юни
Продуцентска компания “Ажур Пико”
„Черното пиле”
по Н. Хайтов
Моноспектакъл на Мариус Куркински

Черното пиле“ обединява три великолепни разказа на Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и едноименния „Черното пиле“. Изключително въздействащ и близък до сърцето, спектакълът е изпипан до последния детайл. Невероятният актьор продължава да изследва психологията на българина – с неговата виталност и желание да вниква в нещата, да се развива, да се преборва. Усещат се и огромното уважение на Мариус Куркински към автора, и силната му любов и симпатия към пъстрата душевност на българина. Представлението се радва на нестихващ интерес и се играе пред препълнени салони както в България, така и в чужбина.

27 юни
Сатиричен театър “Алеко Константинов”
ДТ “ К. Величков” – Пазарджик
“Прощална вечеря” – комедия
от Александър дьо Ла Пателиер и Матийо Делапорт
Постановка Здравко Митков
Участват – Михаил Билалов, Николай Урумов, Ани Вълчанова

Пиесата има номинация за най-добра комедия на най-престижните френски театрални награди „Молиер“.
„Прощална вечеря” е прекрасна комедия, която не просто разсмива, но и над която зрителят ще може да разсъждава дълго, дълго след това. Пиеса за старите приятелства, които неусетно са помръкнали във въртележката от ежедневни работно-семейни-обществени задължения, от липсата на време да се погледнем, да се почувстваме внимателно един друг, от рутината, превръщаща приятелските срещи в повърхностно общуване. „Прощална вечеря“ помага на човека да си върне усещането за непосредственост, празничност, способността да обича, подкрепя и прощава.
Сюжетът на комедията разказва за семейната двойка Пиер и Клотилд, които опиянени от идеята да разчистят дневния си ред, решават да организират прощална вечеря. Това е най-добрата форма на „развод с приятели – призраци”.

28 юни
Народен театър “ Иван Вазов”
“Когато гръм удари” от П. К. Яворов
Режисьор – Бина Харалампиева
Участват: Иван Юруков, Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Радина Боршош, Атанас Петков, Богдан Бухалов, Неделин Найденов

Шедьовърът на Яворов, пиеса вплела в себе си трагичната му любов. Пиеса тайна, към която винаги ще се връщаме. Бляскав спектакъл с изключителни актьорски постижения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

коментара

Култура

Уникални рецепти за старобългарски вина пази музей на виното в Мелник

Публикувано

на

Уникален музей на виното намери своя дом в най-малкия български град Мелник. От много години – от поколение на поколение и от род в род, градът се слави с уникалните вкусове на винената напитка.

Интересната експозиция отваря врати през 2013 г., в сърцето на най-древния български винарски регион в страната. Избата е под земята и в нея е подредена богата експозиция, която разказва за историята на виното, на лозарството и на винопроизводството през хилядолетията.

Легендата гласи, че първият лозар е бил библейският Ной. След потопа, в който той успял да спаси двойка от всеки вид животно на света, праведният Ной слязъл на сушата и се опиянил от „подквасваното питие”. Лозята на Ной се простирали в широк район около планината Арарат и в южната част на Кавказ, тоест на днешни територии в Турция, Сирия и Армения.

Древните гърци пък считат виното за дар от боговете – от Дионис до пастира на овцете му Стафилос /гръцки – „грозде”/. Веднъж пастирът забелязал, че една от козите от стадото постоянно бягала и се прибирала след другите, при това в доста весело настроение. Стафилос я проследил и видял, че животното яде плодовете на непознато дърво. Набрал от тях и ги занесъл на господаря си, който пък установил, че изстисканият сок от плодовете след време придобивал опияняващи свойства.

Дионис пък научил човека да прави вино и го кръстил с името на козаря.

Древни артефакти сочат, че сцени с гроздобер и дейности, свързани с виното, са открити и датирани от третото хилядолетие преди Христа.

За античния гръцко-римски свят виното не е било просто напитка. То е център на цивилизацията наравно с хляба и зехтина. Именно производството на тези три продукта – хляба, зехтина и виното, е повлияло най-много върху развитието на технологията и търговията, а от празниците се раждат и изкуствата.

Около 600 г. пр. н. е. римляните започват да отглеждат облагородената лоза, – явно под влияние на гръцките колонии в южните части на полуострова.

В архаичните времена от 8 до 3-ти век преди Христа не е било разрешено на мъже под 30-годишна възраст да пият вино. За дамите пък забраната е била пълна.

Победоносните римски легиони пренасят в Италия хранителните навици, между които и модата на виното. Постепенно в Рим мъжете започват да демонстрират мястото си в социалната йерархия чрез предпочитания към едни или други вина и възможността да си ги доставят.

През III век след Христа вината от Галия (част от днешна Франция) вече са били доста популярни в Рим.

А защо музеят се сгушва именно в Мелник?

Мелник е и ще остане един от най-романтичните градове в България. И днес той привлича магнетично с богатата си история, бурно минало и пълна с повратности съдба. Градът и до днес пази автентичният си облик, и е разположен сред уникална природа в Югозападен Пирин. Скътал неповторими културни и исторически паметници, той е обявен за историко-археологически, архитектурно-художествен и природен резерват.

Най-старото население, обитавало средното поречие на река Струма, е голямото и силно тракийско племе меди. То не издържа напора на римските легиони и през 28 г. пр. н. е. влиза в състава на Римската империя.

През VI-VII век в долината на Средна Струма се настаняват славянските племена стримонци, а малко по-късно и българите. Към този период се отнася предположението за възникването на селището въз основа на наименованието му.

Сред множеството хипотези надделява схващането, че името на града идва от странното славянско слово „мел”, което означава бяла глина, креда, с което се означават скалите и пясъчниците, сред които е разположен.

По време на византийското владичество Мелник е голям и известен град, един от важните градове във Византия. С този период са свързани множество легенди. Според тях в града на заточение били изпратени изпаднали в немилост знатни велможи от византийския двор. Те идвали с богатствата и семействата си, а градът се развил като културен център.

Най-голям разцвет в Мелник, обаче, настъпва след освобождението на България от византийското владичество. За голямото значение, което му отдава българският цар Калоян говори фактът, че той изпраща като негов управител своя племенник Алексий Слав. Като столица на Славовите владения, Мелник преживял години на най-голям разцвет.

През втората половина на XIV в. Мелник е под властта на севастократор Хрельо. В дарствената грамота, която той дава на метоха, за първи път се говори за развитие на лозарството в Мелник, което по-късно става основен поминък на населението и създава неговата слава.

Предполага се, че Мелник е завладян от турците през 1387 г.

Богатата история на града е разказана в музея на виното днес. Тя оживява и с всяка глътка, която посетителите отпиват с любопитство, но и почит към напитката на боговете.

Едно е сигурно: че вината тук са с оригинален произход, цвят, аромат и вкус. Питиетата са произведени по автентична мелнишка рецепта и технология.

На посетителите е разрешено сами да си напълнят от еликсира и да го бутилират с автентична ръчна преса. Впечатляват се и от уникалната колекция от инструменти, съдове, съоръжения и технологии за производство на вино и ракия – ножици, кошници, кошове, бъчви, плетени дамаджани, павурчета, мелачки.

В трезора на музея е разположена специална селекция мелнишки вина, произведени от винарските изби на регион Средна Струма.

Иначе, създателите на музея много години се готвили за откриването му. Събирали древни инструменти за засаждане на грозде, за приготвяне и съхраняване на напитката. И решили да предлагат само домашни вина, произведени по рецепта и технология на дедите им.

Колекцията от вина в трезора винаги наброява над 400 бутилки, като сред тях има и скъпи експонати. Те могат да бъдат закупени, но веднага се поставят нови бутилки в трезора. Като консултанти са привлечени местни енолози, които дават информация и разказват историята на лозарството и винопроизводството в региона. Предлагат се за продажба продукти на винарски изби от региона, най-отлежалите вина са от 2000 година. През вековете от Мелник са тръгвали керваните с гъсто мелнишко вино, което е могло в кърпа да го носиш, разказват легендите.

Стигали до Западна Европа, а трасето е известно като “Пътя на виното”.

В музея има съдове, които са си направо с историческа и етнографска стойност, сред тях и такива от древността – глинени, дървени и метални инструменти за окопаване и подрязване, за пренасяне и съхранение на гроздето и виното. Над експонатите има снимки и рисунки, илюстриращи процеса на приготвяне на виното – от засаждането до наливането му в бъчвите. Не липсват и боговете на виното от най-различните времена.

Трезорът се помещава в традиционните за Мелник тунели, по стените на които се подават гърлата на бутилките от ценната колекция.

В залата за дегустация посетителите могат да опитат четири вида вино: червените са от сортовете “Широка мелнишка лоза”, “Мерло” и “Каберне”, а бялото е купаж – “Сандански мискет” и “Керацуда” или “Шардоне” и “Мускат”.

Най-скъпата бутилка вино в трезора в момента е на цена от 70 лева. Тя е от реколта 2007 г. и е купаж от “Мерло”, “Каберне” и “Широка мелнишка лоза”. Съхранява се в специални пясъчни бутилки – стъклото е покрито плътно с пясък, и при постоянна температура между 12 и 14 градуса./БГНЕС

коментара

Продължете с четенето

Култура

Преподавателката по английски език в Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, сподели своя опит на Международен семинар

Публикувано

на

Разискванията на семинара бяха по проектите „Еразъм +“

Преподавателката по английски език в Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – старши учител Надка Динева, се завърна от международен семинар в Република Латвия, където представи добрите български образователни практики.

Тя популяризира осъществената на национално и местно ниво работа по програмата в областта на училищното образование, професионалното развитие на педагогическите специалисти, развитието на ключовите умения на учениците и предотвратяването на преждевременното напускане на училище. Госпожа Динева сподели и своя опит, придобит по програма „Еразъм +“.

Семинарът в Латвия имаше за цел да подобри качеството на дейностите по проектите „Еразъм +“, да увеличи тяхната добавена стойност и въздействие.

В тематичния семинар „Еразъм +“ – повишаване на пригодността за заетост и насърчаване на сътрудничеството в света на труда“, участваха представители на 17 страни в областта на училищното, висшето и професионалното образование, както и на образованието за възрастни.

В междусекторния тематичен семинар бяха споделени опит и добри практики от представители на Европейската комисия, Министерството на образованието и икономиката на Република Латвия, университети и други институции.

Участниците получиха сертификати от директора на отдел по програма „Еразъм+“ – Зейн Гайлите.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ