Свържете се с нас

Новини

ВИДЕО: Неврокопски спелеолози стигнаха дъното на най-дългата пещера в Западни Родопи

Публикувано

на

Клубът за екстремни спортове „Прилеп“ гр. Гоце Делчев, секция „пещерно дело“ проведоха втория, Национален спелео форум „Неврокоп 2019“. Да участват в спелеоложката инициатива на неврокопските пещерняци, пожелаха няколко сродни клубове от София и Пловдив. Общо, 25 души оформиха изследователската група на второто издание на Националния спелео форум, като най-многобройни естествено бяха „прилепите“ от Гоце Делчев.

Участници в експедицията извършиха картиране, опити за проникване в нови галерии, био-спелеоложки проучвания като взеха и проби от пещерната флора и фауна. Освен това, пещерняците от Гоце Делчев изпълниха и задачата поставена  от БАН, като заложиха контейнери за индикация на радон в пещерата. Но спелеолозите отчитат като най-голям успех проникването на групата до дъното на пещерата. В авангардната група достигнала до пределната дълбочина бяха: Васил Узунов, Костадин Симитчиев, Таня Бокчева и Митко Маринов, всички от гоцеделчевския клуб „Прилеп“ както и София Ангелова, Юна Иванова и Димитър Димитров от софийския клуб „Искър“. С неописуема радост и възторг, групата „потънала“ до дъното на Мануилова дупка, бяха посрещнати в двора на училището в Рибново, когато пристигнаха с пикапа преуморените, но щастливи пещерняци.

Пещерата „Мануилова дупка“ се намира близо до с. Рибново, община Гърмен, област Благоевград. Дълга е 2 175 м., и е с денивелация минус 115 метра. Разположена е 1 107 м надморска височина. Това е най-дългата пещера в Западните Родопи. Пещерата е двуетажна, като етажите се разклоняват на 300 м от входа. По долния етаж на пещерата текат водите на Рибновско дере, които близо до с. Рибново излизат на повърхността под формата на карстови извори. Средната годишна температура в пещерата е 8.7 градуса по целзий. Обитава се от прилепи. Проникването в пещерните галерии на Мануилова дупка от неспециалисти и лица без опит в пещерното дело не е препоръчително без опитен водач.

Клубът за екстремни спортове „Прилеп“, гр. Гоце Делчев благодари за съдействието за осъществяване на експедицията на община Гоце Делчев, на Българска федерация по спелеология и на местната фирма „Пирин Спринг, която утоляваше жаждата на екстремните спортисти с произвежданата от тях минерална вода.

 

 

 

коментара

Интервюта

Очаквайте!!! Този петък в Топ Преса!

Публикувано

на

Този петък, говори  заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова!

ВНИМАНИЕ РОДИТЕЛИ !!!

Знаете ли какво консумират децата ви?

Джумайки с МЪРША само за 1,10 лв. ?!?!

ОЧАКВАЙТЕ !!!

21 юни 2019 г.

САМО В ТОП ПРЕСА…

коментара

Продължете с четенето

Новини

Кметският наместник на благоевградското село Габрово Добрин Хамбарджийски възобнови събор след 58-годишно прекъсване

Публикувано

на

Кметският наместник на благоевградското село Габрово Добрин Хамбарджийски възобнови събор след 58-годишно прекъсване.

Над 400 човека се събраха на празника Свети дух край възстановената от XIII – XIV век черква „Св. Георги“.

„След като подкрепих Борислав Ханджийски, който е инициатор за възстановяването на храма „Св. Георги“ , започнахме да се интересуваме още повече за историята на селото. Именно в района, където се намира черквата е било село Габрово с осем хиляди жители. И когато турците подпалили селото изгоряла и черквата. Тогава по голямата част от хората са напуснали пределите на селото. Малко останалите жители не успели да поддържат събора на Свети дух, като за последно той се провел преди 58 години. Идвали и гости от съседните села Падеш, Лешко, Дебочица, както и приятели и роднини от днешна Северна Македония. И така днес можем да кажем, че даваме курбан за едно ново начало, възобновяваме събора и ще направим село Габрово едно по-добро място за живеене, както и най-посещаваната туристическа дестинация в община Благоевград с храм на близо 400 години,“ коментира кметският наместник Добрин Хамбарджийски.

Отец Валентин освети вкусния курбан приготвен от известния майстор-готвач Паисий Треновски. Организаторите бяха подсигурили вкусен курбан, супа и боб яхния. Тържествената част започна с поздравителни адреси.

Кметският наместник Добрин Хамбарджийски връчи плакети и грамоти с признателност за принос към селото на бившите кметове Герасим Богдански, Максим Треновски, Георги Бежански, кмет на село Падеш, Борислав Ханджийски, както и за кмета на село Панчарево, Република Северна Македония – Спиро Траяновски.

Въпреки дъжда в следобедните часове, габровци продължиха да вдигат наздравици и се заканиха за следващия събор да построят навес.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ