Свържете се с нас

Новини

ВИДЕО: Неврокопски спелеолози стигнаха дъното на най-дългата пещера в Западни Родопи

Публикувано

на

Клубът за екстремни спортове „Прилеп“ гр. Гоце Делчев, секция „пещерно дело“ проведоха втория, Национален спелео форум „Неврокоп 2019“. Да участват в спелеоложката инициатива на неврокопските пещерняци, пожелаха няколко сродни клубове от София и Пловдив. Общо, 25 души оформиха изследователската група на второто издание на Националния спелео форум, като най-многобройни естествено бяха „прилепите“ от Гоце Делчев.

Участници в експедицията извършиха картиране, опити за проникване в нови галерии, био-спелеоложки проучвания като взеха и проби от пещерната флора и фауна. Освен това, пещерняците от Гоце Делчев изпълниха и задачата поставена  от БАН, като заложиха контейнери за индикация на радон в пещерата. Но спелеолозите отчитат като най-голям успех проникването на групата до дъното на пещерата. В авангардната група достигнала до пределната дълбочина бяха: Васил Узунов, Костадин Симитчиев, Таня Бокчева и Митко Маринов, всички от гоцеделчевския клуб „Прилеп“ както и София Ангелова, Юна Иванова и Димитър Димитров от софийския клуб „Искър“. С неописуема радост и възторг, групата „потънала“ до дъното на Мануилова дупка, бяха посрещнати в двора на училището в Рибново, когато пристигнаха с пикапа преуморените, но щастливи пещерняци.

Пещерата „Мануилова дупка“ се намира близо до с. Рибново, община Гърмен, област Благоевград. Дълга е 2 175 м., и е с денивелация минус 115 метра. Разположена е 1 107 м надморска височина. Това е най-дългата пещера в Западните Родопи. Пещерата е двуетажна, като етажите се разклоняват на 300 м от входа. По долния етаж на пещерата текат водите на Рибновско дере, които близо до с. Рибново излизат на повърхността под формата на карстови извори. Средната годишна температура в пещерата е 8.7 градуса по целзий. Обитава се от прилепи. Проникването в пещерните галерии на Мануилова дупка от неспециалисти и лица без опит в пещерното дело не е препоръчително без опитен водач.

Клубът за екстремни спортове „Прилеп“, гр. Гоце Делчев благодари за съдействието за осъществяване на експедицията на община Гоце Делчев, на Българска федерация по спелеология и на местната фирма „Пирин Спринг, която утоляваше жаждата на екстремните спортисти с произвежданата от тях минерална вода.

 

 

 

коментара

Новини

Изгониха Иван Милин от „Фермата“

Публикувано

на

Иван Милин удари жена в риалити предаването „Фермата“. Димитров даде задача на Елизабет да изчисти шефската къща след едноседмичния престой вътре на Милин. След като Бети лъсна дома им, тя отиде да си почива на басейна с Кристияна.

Иван се появи и тя му направи забележка, че цапа басейна с кални обувки, като в отговор получи редица обиди и шамар. Ударът не бе сериозен, но е в нарушение с договорите на участниците.

В крайна сметка Иван се извини на Елизабет, но трябваше да си стегне багажа и да излезе временно от фермата, докато от продукцията решат дали ще продължи участието си.

Преди минути Иван и Андрей помолиха Милин да напусне…

Очаквайте подробности!

коментара

Продължете с четенето

ВМРО

ВМРО – Благоевград се регистрира в ОИК за предстоящия местен вот

Публикувано

на

Вчера местната структура на ВМРО в Благоевград се регистрира за изборите през октомври.

Присъстваха кандидатът за кмет – Иван Ризов, общинският председател Станимир Радулов, втори в листата. Калин Грънчаров – представител на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), секретарят на Национален младежки комитет Вангел Тодоров, който също ще бъде част от листата на ВМРО за местните избори, както и местният сътрудник на евродепутата Ангел Джамбазки Зорина Николова.

Иван Ризов е дългогодишен директор на „Топливо” АД. Той има над 20-годишен управленски опит, ръководи успешно един от двата най-добри клона на „Топливо” в страната.

Ризов има солиден опит и в местната политика. Той е бивш общински съветник и познава обществените проблеми на града. Не на последно място той е заслужил и пълното доверие на централното ръководство на „Топливо”, които го подкрепят на сто процента в избора му да се кандидатира за кмет на община Благоевград.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ