Свържете се с нас

Скандали

Земеделски производители и животновъди от Хаджидимово излизат четвъртък на протест срещу тарикатите завзели земите и пасищата заради субсидиите и благословията на Земеделските служби!

Публикувано

на

„Или светкавично да бъде променен  този лобистки Закон или да бъдат спрени субсидиите за да се пресече  огромната корупция която се шири  и в община Хаджидимово заради които разни тарикати стават капиталисти а  ние по дребните производители сме принудени да ликвидираме производство и стада именно заради  ширещата се корупция в земеделския бранш . „ Това заяви пред репортер на Топ Преса организатора на протеста срещу така наречените „Бели петна“ ,земеделския производител от Хаджидимово , Иван Сабахлъков който призовава всички засегнати от региона този път заедно да дадат  отпор за промяната на въпросния Закон който съсипва дребният производител и животновъд.  Протеста е насрочен за четвъртък от 10:30 часа  на площада в гр. Хаджидимово .

„Белите петна наистина са вратичка към умишлено не сключване на договори, защото има случаи, в които в дадено землище има един арендатор, който няма с кого да се яви на търг. За него е по-изгодно да не сключи договор, а да вземе земята като „бяло петно“. Тогава парите, отиващи при собственика са по-малко“, коментира темата не отдавна  и председателят на българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков.

„Принципно „бялото петно“ е едно временно решение. Подобен проблем има и с комасацията по ползване. Решиха се временно нещата и отпадна истинската комасация. Сравнено с други държави, които бяха много по-изостанали в земеделието от нас, сега са по-напред, защото направиха истинска комасация“, допълни Стайков. И организатора на протеста в  четвъртък ,в  Хаджидимово  ,Иван Сабахлъков  е категоричен ,че  с комасацията по ползване и „белите петна“, които са временни решения, се създават предпоставки за измами които са на лице както в общините Хаджидимово и Гърмен  така и в другите две  общини Гоце Делчев и Сатовча  .  “Ние бяхме излъгани от земеделските служби , ако ви опиша всичко през което минахме няма да повярвате.Дано има честни хора в службите на ГДБОБ да  изловят тези измамници ,че да могат хората да си върнат земята или каквото е останало от нея“ коментира пред Топ Преса собственик на земеделска земя от  гърменско . Има толкова пробойни в законите и хиляди противоречия. Самият аз , съм също един от потъроевшите. Преди година отивайки в провинцията от съседи разбрах, че с наследствената земя на баща ми, за която не бях наясно с изискванията на законодателството и задълженията ми като наследник, се разпорежда от години като ползвател на т.н бели петна някаква си голяма фирма от Самоков .

Едва тогава след ходене по мъките много  месеци наред, успях да си изясни всичкои да   си изпълня задълженията като наследник , които макар и публични ако не си на ясно няма да прочетеш, а какво да говорим за бедния, стар и невиждаш човечец, без интернет в къщи . Ужасна държава, слаби закони и трудна осведоменост, коментира друг засегнат собственик от хаджидимовското село Илинден . Иначе фирмите и физическите лица, регистрирани като земеделски производители, могат да кандидатстват за финансиране на дейността си по различни мерки към Европейския съюз.  Инвестиции в земеделски стопанства по Програмата за развитие на селските райони има в изобилие но кои са хората които се възползват от тях и дали тези хора изпълняват задълженията си като бенифициенти или само получават субсидии за да  богатеят е наложително вече да се предприемат сериозни разследвания .

Пореден пример ,че за едни фонд „Земеделие“, Съд, Общински земеделски служби  и Министерството на земеделието е майка, а за други  е мащеха  е животновъда Евгени Кардашев от гърменското село Дебрен  който доби смелост и публично  повдигна болезнената тема пред Топ Преса която ще бъде основна и на  организираният протест от земеделския производител от Хаджидимово , Иван Сабахлъков известен още като вечния бунтар .

Човекът от Дебрен , „опъва каиша“ всеки ден от ниви до ливади да пасе кравите си,но е лишен от правото да ползва  дори и своя собствен аземя, земя  под аренда от общината с договор за която плаща наем и земя на собственици със сключени с тях  договори за ползване на които също плаща наем  но не ползва нищо .

Причината е  трайно настанилите се капиталисти в региона от Самоков , Перник и др. които, благодарение на чадъра опънат над тях  от недобросъвестни и алчни служители на  общински земеделски служби  и кметове са заграбили всичко и тяхно и чуждо и никой копче не може да им каже .

И в Гърмен и в Хаджидимово  проблемите са идентични , потвърждава Иван Сябахлъков . В гърменската  общинска земеделска служба работи добилата  скандална известност Анелия Бусарова при която едрите арендатори  пращат дребните да си търсят правата , а в хаджидимовската ,нейния брат  който работи по същата схема . Работи се като добре смазана машина ,по собствени правила в услуга само и единствено  на  приходящите земеделски капиталисти които плащат за да  получават тлъсти субсидии от заграбените земи  и така наречените „бели петна“ без да се мисли нито за собствениците на земите нито за дребните производители и животновъди   които на всичкото отгоре получават  и заплахи за унищожаване на стадата и дори физически саморазправи с тях защото си търсят правата и си искат собствеността .

коментара

Новини

Безнадзорни, малолетни циганчета се гмуркат в Благоевградска Бистрица

Публикувано

на

Ежедневно в река Благоевградска Бистрица, цигани търсят прохлада… за останалите граждани е забранено! Припомняме, че след видео репортаж на Топ Преса Община Благоевград забрани къпането в реката и бяха поставени табели и ограничителни ленти. То трудно би му хрумнало на човек точно в градската част на реката да се разсъблече и да се гмурне, но… Тук не става само дума за нарушение на общинските разпоредби. Тук бихме попитали за пореден път, къде са родителите?

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

 

 

коментара

Продължете с четенето

Скандали

Бой с юмруци на събора в с. Дамяница

Публикувано

на

Неизпълнен музикален поздрав на събора в с. Дамяница, община Сандански, предизвика сбиване между двама мъже от Сандански – Митко Атанасов и Стоян Илиев. Бързата намеса на кмета на с. Лешница Светльо Джоров и треньора по борба и учител в Спортното училище Янко Ханджийски е туширала ситуацията. “Малко след полунощ не знам какво се случи, но пред нас две момчета се сблъскаха и си размениха по няколко юмрука по главите. Аз хванах единия от тях, а Янко другия. Причина за сбиването се оказа, че единият е искал да му бъде изпълнен определен поздрав, а другият поръчал друга песен. Не се стигна до сблъсък или пострадали хора”, обясни кметът Джоров.

Кметът на селото Атанас Ангелов потвърди за инцидент в ресторант “Стадиона” в Дамяница. “Важно е, че всичко мина само за минути. Мъжете бяха изведени извън ресторанта и след това две патрулни коли пристигнаха на място. Двамата си стигнаха ръцете и след това продължиха да се забавляват”, каза Ат. Ангелов.

Съборът в Дамяница се организира винаги на Голяма Богородица, тогава се провежда и единственият фестивал под надслов “За доброто”. Почетен гост на фестивала е бил кметът на община Сандански Кирил Котев.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ