Свържете се с нас

Новини

Земеделски производители и животновъди от Хаджидимово излизат в четвъртък на протест

Публикувано

на

Земеделски производители и животновъди от Хаджидимово излизат в четвъртък на протест срещу тарикатите завзели земите и пасищата заради субсидиите с благословията на Земеделските служби

„Или светкавично да бъде променен  този лобистки Закон или да бъдат спрени субсидиите за да се пресече  огромната корупция която се шири  и в община Хаджидимово заради които разни тарикати стават капиталисти а  ние по дребните производители сме принудени да ликвидираме производство и стада именно заради  ширещата се корупция в земеделския бранш . „Това заяви пред репортер на Топ Преса организатора на протеста срещу така наречените „Бели петна“, земеделския производител от Хаджидимово , Иван Сабахлъков който призовава всички засегнати от региона този път заедно да дадат  отпор за промяната на въпросния Закон който съсипва дребният производител и животновъд.  Протеста е насрочен за четвъртък от 10:30 часа  на площада в гр. Хаджидимово.

„Белите петна наистина са вратичка към умишлено не сключване на договори, защото има случаи, в които в дадено землище има един арендатор, който няма с кого да се яви на търг. За него е по-изгодно да не сключи договор, а да вземе земята като „бяло петно“. Тогава парите, отиващи при собственика са по-малко“, коментира темата не отдавна  и председателят на българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков.

„Принципно „бялото петно“ е едно временно решение. Подобен проблем има и с комасацията по ползване. Решиха се временно нещата и отпадна истинската комасация. Сравнено с други държави, които бяха много по-изостанали в земеделието от нас, сега са по-напред, защото направиха истинска комасация“, допълни Стайков.

И организатора на протеста в  четвъртък ,в  Хаджидимово  ,Иван Сабахлъков  е категоричен ,че  с комасацията по ползване и „белите петна“, които са временни решения, се създават предпоставки за измами които са на лице както в общините Хаджидимово и Гърмен  така и в другите две  общини Гоце Делчев и Сатовча.

“Ние бяхме излъгани от земеделските служби , ако ви опиша всичко през което минахме няма да повярвате.Дано има честни хора в службите на ГДБОБ да  изловят тези измамници ,че да могат хората да си върнат земята или каквото е останало от нея“ коментира пред Топ Преса собственик на земеделска земя от  гърменско.

Има толкова пробойни в законите и хиляди противоречия. Самият аз , съм също един от потъроевшите. Преди година отивайки в провинцията от съседи разбрах, че с наследствената земя на баща ми, за която не бях наясно с изискванията на законодателството и задълженията ми като наследник, се разпорежда от години като ползвател на т.н бели петна някаква си голяма фирма от Самоков.

Едва тогава след ходене по мъките много  месеци наред, успях да си изясни всичкои да   си изпълня задълженията като наследник , които макар и публични ако не си на ясно няма да прочетеш, а какво да говорим за бедния, стар и невиждаш човечец, без интернет в къщи . Ужасна държава, слаби закони и трудна осведоменост, коментира друг засегнат собственик от хаджидимовското село Илинден.

Иначе фирмите и физическите лица, регистрирани като земеделски производители, могат да кандидатстват за финансиране на дейността си по различни мерки към Европейския съюз.  Инвестиции в земеделски стопанства по Програмата за развитие на селските райони има в изобилие но кои са хората които се възползват от тях и дали тези хора изпълняват задълженията си като бенифициенти или само получават субсидии за да  богатеят е наложително вече да се предприемат сериозни разследвания.

Пореден пример ,че за едни фонд „Земеделие“, Съд, Общински земеделски служби  и Министерството на земеделието е майка, а за други  е мащеха  е животновъда Евгени Кардашев от гърменското село Дебрен  който доби смелост и публично  повдигна болезнената тема пред Топ Преса която ще бъде основна и на  организираният протест от земеделския производител от Хаджидимово , Иван Сабахлъков известен още като вечния бунтар .

Човекът от Дебрен , „опъва каиша“ всеки ден от ниви до ливади да пасе кравите си,но е лишен от правото да ползва  дори и своя собствен аземя, земя  под аренда от общината с договор за която плаща наем и земя на собственици със сключени с тях  договори за ползване на които също плаща наем  но не ползва нищо .

Причината е  трайно настанилите се капиталисти в региона от Самоков , Перник и др. които, благодарение на чадъра опънат над тях  от недобросъвестни и алчни служители на  общински земеделски служби  и кметове са заграбили всичко и тяхно и чуждо и никой копче не може да им каже .

И в Гърмен и в Хаджидимово  проблемите са идентични , потвърждава Иван Сябахлъков . В гърменската  общинска земеделска служба работи добилата  скандална известност Анелия Бусарова при която едрите арендатори  пращат дребните да си търсят правата , а в хаджидимовската ,нейния брат  който работи по същата схема . Работи се като добре смазана машина ,по собствени правила в услуга само и единствено  на  приходящите земеделски капиталисти които плащат за да  получават тлъсти субсидии от заграбените земи  и така наречените „бели петна“ без да се мисли нито за собствениците на земите нито за дребните производители и животновъди   които на всичкото отгоре получават  и заплахи за унищожаване на стадата и дори физически саморазправи с тях защото си търсят правата и си искат собствеността .

коментара

Политика

Държавният глава Румен Радев с ключова позиция за оттеглената оставка на Корнелия Нинова

Публикувано

на

Държавният глава не пожела да коментира развитието на БСП

Много е важно България да не остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за нашата демокрация. Това каза пред журналисти в село Труд президентът Румен Радев по повод оттеглената оставка на Корнелия Нинова на конгреса на БСП днес.

„Мисля, че Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки“, каза още Радев и допълни, че един лидер на партия не трябва да се води само от това как той лично се чувства, а как се чувства партията му, за да бъде силна.

„Мисля, че Нинова знае какво прави“, повтори президентът и уточни, че няма никаква информация за днешния конгрес на БСП. Държавният глава изрази очакването си България да има единна, сплотена политическа позиция, защото е важно за всяка една власт да не остава без опозиция. На въпрос как вижда развитието на БСП, Румен Радев отговори, че многократно е заявявал, че в партийни дела не се меси. Президентът пристигна в село Труд по повод 150-годишнината на местната църква „Света Троица“.

„За народа ни сигурният брод към нашата идентичност винаги е съществувал и това е вярата“, заяви президентът в словото си през жителите на селото. „Убеден съм, че подкрепата на БПЦ има традиции и днес те са силни. Отстояването на нашата вяра изисква духовна сила“, добави Румен Радев.

Президентът отбеляза, че не за първи път е в тази църква и че познава отец Кирил още от времето, когато е бил в Авиобазата в Граф Игнатиево. Храм „Света Троица“ в село Труд е създаден от майстор Минчо Богданов Стари през 1869 година. Честването на 150-годишнината и съвпада с един от най-големите православни празници Петдесетница. Тържествена литургия по случай празника отслужи пловдивският митрополит Николай.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето

Крими

Служител от Дирекция „Жандармерия“ в МВР за участие в организирана престъпна група за нелегално проидводство и разпространение в страната на тютюневи изделия

Публикувано

на

Щетите за бюджета – 3 млн. лева

Пренасял нелегалната стока с униформа, за да не бъде спрян

На 15 юни 2019 г. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност служител от Дирекция „Жандармерия“ в МВР за участие в организирана престъпна група за нелегално проидводство и разпространение в страната на тютюневи изделия (тютюн за пушене).

Той бе задържан същия ден при операция на Дирекция „Вътрешна сигурност на МВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура с половин тон нарязан тютюн в личния си автомобил.

Десетима от членовете на престъпната група бяха задържани на 12 юни 2019г. На п етима от тях Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а на двама – „Домашен арест“. По преценка на наблюдаващите досъдебното производство прокурори на трима от участниците в групата бяха наложени парични гаранции. Групата е действала от 2017 г. До момента доказаната щета за държавния бюджет възлиза на 3 милиона лева невнесен акциз.

Днес, 16 юни 2019 г., Специализиранат прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и на единадесетия обвинен за участие в престъпната група.

Blitz.bg

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ