Български посланици взеха участие в Световно първенство по Футбол за приятелство 2019

12-годишни млади футболисти и журналисти от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка станаха част от финалните събития от седмия сезон на Международната детска социална програма „Футбол за приятелство“ на „Газпром“. Сред участниците бяха младите надежди на ПФК Лудогорец – Симеон Шишков (защитник), Райан Иванов (полузащитник) и Теодор Обретенов (вратар), както и Анна Шишкова (млад журналист).

Младият журналист от България се присъедини към Международния детски пресцентър, за да отразява личните си впечатления от активностите по програмата и срещите си с именити личности.

Младите футболисти, представители на България, се включиха в международните отбори, наречени на редки и застрашени видове животни. На 1 юни, на площад „УЕФА Пич“, разположен на площад „Плаза Майор“ в Мадрид, се проведе финалът на Световно първенство „Футбол за приятелство“. Отборът на Antiguan Racer се изправи срещу Tasmanian Devil, като редовното време завърши с равенство, а Antiguan Racer спечели турнира с дузпи.

Финалът на Световното първенство бе посетен от председателя на борда на директорите на „Газпром“ Виктор Зубков и футболни звезди като Роберто Карлос и Марко Матераци, Андрей Аршавин, Алексей Смертин, Дмитрий Сичев, Селия Сашич и Рикардо Карвальо. “Програмата „Футбол за приятелство“ изпълнява важна мисия за насърчаване на концепцията за равенство на всички култури сред децата. Ако децата ни се научат да бъдат приятели, да се отнасят с уважение към всички и да забравят за различията, те ще могат да изградят по-добро бъдеще.”, казва легендата на националния отбор на Бразилия и Реал Мадрид – Роберто Карлос.

На 31 май българчетата взеха участие във футболна тренировка с младежи от различни националности. В края на обучението Международната детска социална програма „Футбол за приятелство“ получи официален сертификат GUINNESS WORLD RECORDS®.

Участниците в седмия сезон програмата гласуваха и избраха да присъдят на ФК Ливърпул Купата на деветте ценности, присъждана ежегодно на най-социално отговорния футболен клуб.

Младите посланици на „Футбол за приятелство“ 2019 бяха официални гости на финала на УЕФА Шампионска лига 2019 на стадион Metropolitano в Мадрид.

Повече за „Футбол за приятелство“:

От 2013 г. „Газпром“ организира Международната детска социална програма „Футбол за приятелство“. Основните ценности, насърчавани от участниците в програмата, са приятелство, равенство, справедливост, здраве, мир, преданост, победа, традиция и чест. „Футбол за приятелство“ се подкрепя от ФИФА, УЕФА, Международния олимпийски комитет, футболни федерации от различни страни, международни благотворителни фондове за деца и водещи световни футболни клубове. През предходните шест сезона програмата събра повече от 5,5 хиляди участници и над 4,5 милиона последователи, включително известни спортисти, художници и политици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене