Свържете се с нас

Новини

Гоцеделчевските майки и бащи се присъединиха към протестите срещу Националната стратегия за детето

Публикувано

на

Днес майки и бащи от Гоце Делчев подкрепиха общия протест в страната и също казаха своето НЕ! на Националната стратегия за детето 2019 – 2030 година. Техният мирен протест започна пред сградата на Общината, мина по главната улица и завърши пред Дома на културата, където те споделиха своите тревоги и изложиха исканията си.

Протестиращите се обявиха както против Националната стратегия, така и против всички нормативни актове, закони и подзакони, които са изменени във връзка с нейното обслужване. Според тях се нарушава член 1-ви на Българската конституция, защото народът е избрал управляващите да го ръководят, а не те да делегират своите правомощия на НПО-та с чуждестранно финансиране!

Цитиран беше и член 47-и от Конституцията, според който отглеждането и възпитаването на децата е право и задължение на родителите и държавата трябва да подпомага извършването на тази дейност.

„Българинът винаги е бил добър родител и се е грижел много добре за децата си. Ако все пак детето иска да говори с друг възрастен, а не с някого от родителите си, то това са педагозите в училищата. В случай, че държавата счита, че те не са достатъчно компетентни, да вложи средства в образоването им. Ако са малко, да назначи повече. Ако пък има насилие в семейството спрямо детето, да бъде изведен насилникът, който да понесе цялата строгост на закона, а не да бъде изведено детето, защото по този начин ще се срути целият му свят“, споделиха вижданията си майките.

Възмущение буди и заложеното ранно, още от детските ясли, сексуално образование. Такова трябва да има, но когато децата достигнат психическа зрялост, другото е развращаване, категорични са те.

Колкото до многото права на децата, мнението е, че те трябва да им се дадат, когато те са достатъчно зрели, за да осъзнаят, че наред с правата, имат и задължения.

„Днес ни е събрала несигурността, липсата на информация и страхът как занапред ще отглеждаме децата си, какво ще се случи с нашето българско семейство“, казаха още протестиращите и се аргументираха с изявлението на социалния министър, че стратегията ще бъде преработена, направено само два дни след категоричното заявление на българския министър – председател, че стратегия няма.

„Притеснени сме. От 01.01.2020 година ще влязат в сила нови закони и те са притеснителни, защото не са ясно дефинирани. Какво означава дете в риск? Или това, че то може да бъде изведено от семейството поради бедност, като се има предвид, че според социологическите проучвания повече от 21% от българските семейства живеят в бедност?! Какво следва от това за децата ни?!“, поставят въпрос след въпрос загрижените родители.

Те споделят също, че не са ясни и дефинициите за насилие, експлоатация, както и обстоятелствата за евентуалното връщане на детето.

На протеста стана въпрос и за норвежкия механизъм, който напълно противоречи на българските традиции и ценности и затова никой няма право да ни го натрапва.

коментара

Политика

Държавният глава Румен Радев с ключова позиция за оттеглената оставка на Корнелия Нинова

Публикувано

на

Държавният глава не пожела да коментира развитието на БСП

Много е важно България да не остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за нашата демокрация. Това каза пред журналисти в село Труд президентът Румен Радев по повод оттеглената оставка на Корнелия Нинова на конгреса на БСП днес.

„Мисля, че Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки“, каза още Радев и допълни, че един лидер на партия не трябва да се води само от това как той лично се чувства, а как се чувства партията му, за да бъде силна.

„Мисля, че Нинова знае какво прави“, повтори президентът и уточни, че няма никаква информация за днешния конгрес на БСП. Държавният глава изрази очакването си България да има единна, сплотена политическа позиция, защото е важно за всяка една власт да не остава без опозиция. На въпрос как вижда развитието на БСП, Румен Радев отговори, че многократно е заявявал, че в партийни дела не се меси. Президентът пристигна в село Труд по повод 150-годишнината на местната църква „Света Троица“.

„За народа ни сигурният брод към нашата идентичност винаги е съществувал и това е вярата“, заяви президентът в словото си през жителите на селото. „Убеден съм, че подкрепата на БПЦ има традиции и днес те са силни. Отстояването на нашата вяра изисква духовна сила“, добави Румен Радев.

Президентът отбеляза, че не за първи път е в тази църква и че познава отец Кирил още от времето, когато е бил в Авиобазата в Граф Игнатиево. Храм „Света Троица“ в село Труд е създаден от майстор Минчо Богданов Стари през 1869 година. Честването на 150-годишнината и съвпада с един от най-големите православни празници Петдесетница. Тържествена литургия по случай празника отслужи пловдивският митрополит Николай.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето

Крими

Служител от Дирекция „Жандармерия“ в МВР за участие в организирана престъпна група за нелегално проидводство и разпространение в страната на тютюневи изделия

Публикувано

на

Щетите за бюджета – 3 млн. лева

Пренасял нелегалната стока с униформа, за да не бъде спрян

На 15 юни 2019 г. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност служител от Дирекция „Жандармерия“ в МВР за участие в организирана престъпна група за нелегално проидводство и разпространение в страната на тютюневи изделия (тютюн за пушене).

Той бе задържан същия ден при операция на Дирекция „Вътрешна сигурност на МВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура с половин тон нарязан тютюн в личния си автомобил.

Десетима от членовете на престъпната група бяха задържани на 12 юни 2019г. На п етима от тях Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а на двама – „Домашен арест“. По преценка на наблюдаващите досъдебното производство прокурори на трима от участниците в групата бяха наложени парични гаранции. Групата е действала от 2017 г. До момента доказаната щета за държавния бюджет възлиза на 3 милиона лева невнесен акциз.

Днес, 16 юни 2019 г., Специализиранат прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и на единадесетия обвинен за участие в престъпната група.

Blitz.bg

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ