Свържете се с нас

ВМРО

Красимир Каракачанов: ВМРО няма да иска повече властови позиции, но ще разгледаме състоянието на ОП

Публикувано

на

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 заяви позиции по следните теми:

Думите на Ботев в съвременен контекст

Илиана Беновска се свърза с Красимир Каракачанов по телефона и му честити празника 2ри юни.  Тя цитира Ботйовата мисъл, част от коментара й: „„Днес за днес политиката в света е такваз, каквато винаги си е била, демек, както казва старата пословица: „Атовете се ритат, магаретата теглят.“ и го попита за неговото тълкувание от днешна гледна точка за България и кои са атомите и кои са магаретата. Беновска припомни думите на Борисов, който е казал, че и магаре да е бил вързал на изборите преди 10 години, той е щял да стане депутат. „Преди 10 години много неща се случваха, но преди 3 години видяхте на президентските избори това не се осъществи, което означава, че в политиката правилно е казал Ботев – това е, каквото е. А именно, за всяка една позиция или грубо казано за народната любов, трябва да се бориш.“, отговори министърът на отбраната. Той добави, че това, което Борисов е научил 2016 година от президентските избори, когато Нинова е овладяла БСП с помощта на Георги Гергов, Красимир Янков и други фактори, тя тези неща не ги е научила и 2 месеца по-късно се е разправяла с хората, които са я направили председател, по начина, по който Сталин се е справил с всички, които са му помагали да се издигне след смъртта на Ленин. „Аналогията в червената история е много фрапантна“, завърши той.

Успеха на ВМРО на евроизборите

Беновска честити успеха на ВМРО и пожела на Каракачанов да продължават да постигат нови успехи с националната отговорност, която да им бъде като знаме напред. Той припомни, че това им е мисията и може би заради това са постигнали този успех. Каракачанов отбеляза, че повече от 20 години, от когато ВМРО е в политиката, тя не е променяла своята идеология и каузи. „Това, което днес става реалност чрез държавното управление, ние го говорим в някои от случаите 10-12-15 години и хората го виждат. А именно необходимостта от това да се възроди българската армия, да се даде приоритет на образованието и на патриотичното възпитание на младите хора, да се предприемат мерки срещу циганизацията на държавата. Всичко това ние го говорим отдавна и хората виждат, че започва да се случва, особено през последните 2 години, от когато ВМРО е в коалиция с Обединени патриоти във властта.“, заяви събеседникът.

Равносметка след изборите

Беновска попита какви изводи трябва да си направят първите хора в държавата след евроизборите като започна с Бойко Борисов. Каракачанов каза, че изводите са за всички и те са, че хората се интересуват не от това какво са написали партиите в програмата си за управление, а от това какво изпълняват и кои от проблемите на хората се решават. Точно заради това ВМРО ще прегледат своята програма, за да видят какво е изпълнено и какво не, с какво изостава. В тази връзка водещата попита събеседника си дали коалицията са си направили преглед на програмата и дали са отбелязали какво трябва да отпадне и да се допълни. „За падане няма нужда да пада нещо, защото ние просто трябва да седнем с колегите от ГЕРБ и да видим какво сме изпълнили за тези две години.“, отговори Каракачанов и каза, че част от работата се върши. Той даде за пример образованието и това, че са се увеличили драстично учителските заплати.

Водещата го прекъсна и му каза, че днес Борисов е направил „воаяж“ в централната част на България по училищата по отношение на направените инвестиции, за да се подобрят условията за учене и качеството на образованието. Каракачанов се съгласи и допълни: „Но това, с която се изостава е вкарването на децата, особено тези от маргиналните общности, в училище.“ Той каза, че трябват малко по-твърди мерки спрямо родителите, за да посещават децата училище.

Стратегия за циганите

В тази връзка Беновска отбеляза, че заради евроизборите той е забавил влизането на стратегията за циганите и предположи, че сега ще я входират в Министерски съвет и ще искат да влезе в Народното събрание. Каракачанов каза, че има една единствена причина за това – че по време на предизборната кампания част от хората и политическите опоненти на ВМРО биха казали, че вкарва стратегията предизборно. Беновска припомни обвиненията на Валери Симеонов, че Каракачанов по този начин си купува ВМРО, имайки предвид цигански гласове. Водещата поясни, че спирайки тази стратегия, циганите са решили да ги омилостивят и са дали техните гласове като дар, за да смекчат санкциите.  Събеседникът каза, че Александър Сиди може да каже коя от партиите в Обединени патриоти има цигански гласова и че това не е ВМРО. Според екзит половете и проверката на изборните резултати показват, че 0,03% или около 4500 гласа са цигански в резултатите на ВМРО. Каракачанов каза, че един от колаиционните им партньори, който най-много говори срещу купуването на цигански гласова има този брой гласове само от 5 секции. На въпрос на водещата кой е това, той й каза да я провери и че й дава тема за размисъл. Беновска попита дали това е Валери Симеонов, но Каракачанов отрече и каза, че Волен Сидеров най-много говори, че ВМРО е купувала цигански гласове.

Беновска попита кога внасят Стратегията за циганите официално. „Като се върна в София в първия разговор с премиера Борисов ще уточним кога е датата, на която ще я вкараме.“, отговори вицепремиерът. Той допълни, че тя трябва да влезе, защото обществото очаква държавата да предприеме мерки за това да се реши проблемът с неинтегрираните цигани.

Коалиционната програма на ГЕРБ-ОП и ОП

Беновска попита дали това, че ще направят преглед на коалиционната програма на Обединени патриоти, означава, че ще искат да преразгледат споразумението си с ГЕРБ и с партньорите в ОП с оглед на това, че от 4те партии в коалицията единствено ГЕРБ и ВМРО имат евродепутати. Каракачанов подчерта, че не иска да преразглеждат програмата, а да направят преглед на свършеното от програмата за управление между ГЕРБ и ОП. Беновска каза, че е разбрала това и отново повтори въпроса си. Министърът на отбраната обясни, че става въпрос за преглед на свършеното и несвършеното и това, че те имат много добър резултат и са първи в ОП, няма да бъде основание да искат преразглеждане на властовите позиции. „ВМРО няма да иска повече властови позиции“, повтори той и каза, че не това им е била целта. Беновска каза, че чисто пропорционално баланса на позиции на областни управители, шефове на агенции, зам.министри и дори вицепремиери може би не е вече справедливо от днешна гледна точка с оглед резултатите от изборите. Каракачанов каза, че това няма значение и всички хора на споменатите позиции, ако си вършат работата добре, следващия път и те ще бъдат оценени от българския народ. Водещата попита дали категорично няма да преразглеждат ОП и няма да преразглеждат квотите и властовите позиции между ОП и ГЕРБ и дали и двете са верни или само второто. „Квотите във властта няма да ги преразглеждаме и въобще няма да повдигаме този въпрос. Но ще разгледаме какво е състоянието в ОП, дали въобще има такава коалиция ОП.“ Беновска учудено попита: „Няма ли?“ Каракачанов даде за пример предизборната кампания и действията на една от партиите в ОП и попита дали това е коалиция или формации, които воюват помежду си. Беновска попита: „Кога ще има среща на силите ВМРО-НФСБ-АТАКА?“, а събеседникът й отговори, че това ще стане като му дойде времето, както е казвал един български премиер. На коментар на водещата, че времето може да дойде и догодина, вицепремиерът каза, че няма да чакат чак толкова и че юни месец е времето. „Ще чакате колко още?“, попита Беновска, но Каракачанов припомни, че тепърва започва първата седмица след евроизборите и че от понеделник нататък всеки ден е възможно. „Вие ли ще бъдете инициатора на тази среща, защото до колкото виждам готовност няма у другите лидери Симеонов и Сидеров?“, попита водещата, а той отговори, че това е много добра идея. Беновска предложи още една добра идея – да бъде открита пред медиите тази среща, но събеседникът й отказа, защото някои от нещата, които ще си кажат няма да бъдат лицеприятни за пред медиите.

„Какво си казахте с Борисов след резултатите, когато се видя, че Вие имате двама, а те имат шест?“, попита водещата. Красимир Каракачанов сподели, че първо са си честитили и че въпреки някои трудности в ГЕРБ-ОП, коалицията работи и е спечелила доверието на избирателите. Беновска го попита как гледа на това, че Борисов се е лишил от най-близкия си в управлението на партията. Вицепремиерът каза, че не се е месил и това са вътрешнопартийни решения, които те си взимат. „Ако аз реша да взема решение във ВМРО, няма кой да ми се намеси, както и аз не се меся на никоя друга партия във вземането на вътрешни решения, особено когато става въпрос за кадрови решения.“, подчерта той.

Какво се предвижда на общо политическо ниво в България

Беновска попита събеседника си какво предвижда, че ще се случи на общо политическо ниво предвид предстоящия конгрес на БСП и предстоящия форум на ГЕРБ. „ГЕРБ на техния конгрес ще си отчетат резултатите и мисля, че ще продължат да вървят напред, докато при БСП ще има сериозна битка и тя няма да приключи сега на 15ти 16ти юни. Битката в БСП ще продължи, защото въпреки цялата атмосфера на омраза и напрежение, което беше създадено от БСП в обществото, БСП загубиха и то доста грозно тези избори. Тоест обществото не хареса и не одобри подобно поведение на конфронтация, омраза, защото това нещо го гледаме 25-26 години.“, заяви Красимир Каракачанов.

Ще свири ли Брегович на конгреса на БСП?

Във връзка с това, че миналата година Горан Брегович свири на БСП на Бузлуджа, Беновска попита дали тази година Георги Гергов няма да се сети да го покани на конгреса да свири по друг повод, защото оркестърът му е за сватби и погребения. Каракачанов отговори: „Аз първо не бих поканил сръбски музикант да ми чалгосва на мероприятие на ВМРО. Това е мероприятие на лош вкус и липса на патриотизъм.“ Той припомни историята на Бузлуджа, където се е сражавал Хаджи Димитър, а относно подтекста на въпроса каза: „Ако искат да поканят някой да им изпълнява музика, свързана с тъжни ритуали, могат да поканят примерно берковската духова музика.“

Пеевски в парламента и Доган иска прошка – коментар

Последните въпроси на Беновска към събеседника са й за коментар на връщането на Делян Пеевски в парламента и прошката, която поиска Ахмед Доган. Каракачанов каза, че ДПС също са постигнали добър резултат, въпреки че са основния политически опонент на ВМРО. „Това е някакъв знак, от който може би ще последва нещо друго.“, добави той.

„Къде е президентът Радев, защо затихна? Загуби ли и той заедно с Корнелия?“, попита водещата, а вицепремиерът каза, че това зависи от начина на тълкуване. Фактът, че неговият сътрудник е бил изместен преференциално е може би някакъв знак от избирателите на БСП. Каракачанов си призна, че не се е замислял сериозно по тази тема.

Беновска благодари за разговора и го попита къде се намира в момента. Стана ясно, че Каракачанов  е по път за Варна, защото вчера и днес освен Ботевата чета, се отбелязва още една чета, която през Априлското въстание е влязла на територията на България през Дунав, а именно четата на Таньо Войвода. Каракачанов каза за финал, че другата седмица започват две големи международни учения, които започват след 10ти юни – на Шабла стрелбите и на полигона в Ново село. Той се обърна към българите да не се притесняват, ако виждат военна техника в следващите дни в Южна България, защото машините ще се придвижват към полигоните. Ученията ще траят една седмица. Така завърши разговорът между Красимир Каракачанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 2 юни 2019 година.

коментара

ВМРО

Джамбазки за „Поглед“: Пътят на Македония е към пълноправно членство в ЕС

Публикувано

на

Пред братята ни край Вардар стои важен избор. Трябва да избират дали да премахнат границата и да пътуват свободно от Охрид до Черно море и целия останал 500-милионен Европейски съюз, или да останат в тъмния ъгъл на историята, затиснати от сръбска чалга, шайкачи, кодоши и коминерновски ботуши.

Този текст няма никаква историческа претенция, историята на региона отдавна е напълно ясна на всеки, който се опира на фактите.

Би трябвало да се казва не Македония, а Мъкидония…

Това е казал бележитият охридски възрожденец Кузман Шапкарев за най-романтичния регион от българското национално землище. Мнозина от Вас може би разпознават този цитат и от образа на Руси Чанев в „Мера според мера“ – Дилбер Танас. Мъкидония, защото тази земя е белязала нашето национално съзнание. Тя е била двигателят за националното обединение. Борбата за освобождението на Македония е пленявала съзнанието на мнозина българи през последните 100 години. Аз не съм изключение.

Тези месеци в Македония се състоя референдум за промяна на конституционното име на страната. Бързам да кажа, че за нас, българите, Македония никога няма да бъде нито долна, нито горна, нито северна, нито южна, тя си остава една и братска.

Трактовките и интерпретациите относно него в македонското медийно пространство са различни. Защитниците на референдума, начело с лидерите на управляващата коалиция, го представяха като референдум за бъдещето на страната. Дали да поеме по пътя на евроатлантическата интеграция, или не. Противниците на референдума призоваваха той да бъде бойкотиран с цел да се подкопае легитимността на допитването до народа. Има и трета позиция, тази на ДПМНЕ – партията, която върна развитието на Република Македония с десетилетие. Тяхната позиция е… да нямат позиция. Лидерът на ДПМНЕ Християн Мицковски на пресконференция заяви „гражданите да направят това, което им говори съвестта“. Подобна позиция може да бъде окачествена само като низък опит за политическо измиване на ръце.

Да разгледаме фактите. Още от обявяването на Р. Македония за независима държава през 1991 г. Гърция намира името за неприемливо, оправдавайки се с наличието на регион в нейната територия със същото име. Твърденията на Гърция са лишени от смисъл и поради това няма да ги коментирам. Факт е обаче, че политиката на Атина е решена да блокира членството на Македония с това име във всички международни организации. Така се стига до 1995 г., когато е подписано временното споразумение, с което се утвърждава името, което Р. Македония да използва при влизането си в различни международни организации. Това име е посочено в параграф втори от резолюция 817 на Съвета за сигурност на ООН – Бивша югославска република Македония.

И нека сме честни, гърците в този спор не са ни приятели. Те преследват своите интереси, които са коренно противоположни на нашите. Да припомня, Гърция е окупатор. Да припомня на какъв език се говори в Костур, Лерин, Воден и прочее, в т.нар. „български триъгълник“ и защо село Шестево (откъдето родом е и Любка Рондова, чиято къща още стои) все още се нарича „Малката София“.

От тогава минаха 23 години и развитие няма. И ако правителствата до 2006 г. (с многото им недостатъци) се опитваха да водят някакъв конструктивен диалог и да търсят развитие за страната си, то с идването на Никола Груевски на власт всякакъв прогрес беше разрушен. Страната се превърна в плутокрация, където корупцията цари, партия (ДПМНЕ) и държава се сляха в едно. Преди 2006 г. Македония се очакваше да бъде една от първите страни от Западните Балкани, които да започнат преговори за членство в ЕС.

Груевски заложи на „антиквизацията“. Мобилизира неграмотна, но безпардонна хунта от псевдоисторици, илитерати и най-обикновени негодници и сръбски кодоши, като известен некъпан телевизионен шут, който се прави, че чупи български паметници, далечните роднини на Хальо, Гальо и Данко Харсъзина, които за кратко време пренаписаха вече изкривените македонски учебници. Иисус стана македонец и изплува в Охридското езеро, за да призове своя народ (!?), а Александър Велики и конят му станаха по-важни от Гоце Делчев и Яне Сандански. Българите, разбира се, бяхме понякога фашисти, но винаги татари.

След 10 години на застой и скандални проекти – като „Скопие 2014“, в който бяха откраднати стотици милиони евро, на македонските граждани им писна. Това доведе и до кризата от 2015 и 2016 г., когато Груевски най-накрая подаде оставка в следствие на протестите.

Новото коалиционно правителство между СДСМ и ДСИ, начело със Зоран Заев, започна своя мандат с ударни реформи. Процесът на „антиквизация“ беше спрян и министър-председателят се нае да проведе редица реформи в съдебната система. Най-важното за нас, българите, беше неговото желание да подпише Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Заслугата за това принадлежи изцяло на българския народ. Няма да е нескромно, ако кажа, че и ВМРО има своята заслуга, тъй като Македония е нашата вечна, безапелационна и историческа кауза. Този договор отвори вратата за интеграцията на Македония в ЕС. Още веднъж в историческата съдба на независима Р. Македония именно България беше тази, която първа подаде ръка на своя братски народ.

Без съмнение този договор, както и българското председателство на Съвета на ЕС, което постави Западните Балкани на преден план, доведоха и до засилването на преговорите между Скопие и Атина относно името. На 12 юни 2018 г. се стигна до Преспанския договор, който разчерта условията на промяната на името на Р. Македония. Компромисът, до който се стигна, е Република Северна Македония.

Формулировката на въпроса на референдума беше твърде интересна. Тя гласеше:

Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција?

Заев умело успя да избегне промяната на името като основен акцент в питането. И колкото и да не ми се ще да го призная, е прав.

Всяко забавяне на процеса на интеграция на Македония в структурите на НАТО и ЕС е първо проблем за самата държава.

Македония загуби твърде много време в застой. ДПМНЕ често обичат да изтъкват себе си като защитници на „идентитетот“, като самите те забравят, че заличиха македонската идентичност. Античните статуи, бръщолевенето, че са наследници на Александър, посрещането на пакистански мюсюлмански племена хунзи (които също се имат за наследници на античния македонски владетел) бяха своего рода заличаване на македонската идентичност. Те бяха продължение на половинвековната сръбска политика на обезбългаряване на региона. Те направиха македонците смешни в очите на останалият свят. Обида към всеки честен човек от Македония.

А тези процеси, в светлината на събитията в Босна и Косово и заявките на Еди Рама, дават една доста по-зловеща окраска на бъдещето на региона.

Прочее, в албанските общини вече са готови за провеждането на каскада от местни референдуми, които да се проведат веднага, ако опитът за европеизация на Македония се окаже неуспешен. А това е първата стъпка към кантонизация и разпад.

Надявам се, че дните на антиквизацията и антибългаризма са в миналото. Факт е, че потенциалното членство на Р. Македония в ЕС ще донесе положителни резултати в региона.

Коридор номер 8 трябва да бъде основен национален приоритет. Само падането на границите ще доведе до обединението на двата клона на един братски народ. Когато хората от двете страни на границата виждат, че пречките падат, ще започнат да пътуват, да търгуват и най-важното – да не се страхуват. Груевски използваше икономическата зависимост на голяма част от гражданите на Р. Македония в своя полза. Повишаването на доходите и двустранните инвестиции ще елиминират това оръдие на сърбоманите.

Най-важното, за което трябва да се замислим, е кой има интерес от това членството в ЕС на Македония да не се случи. Отговорът е ясен. Шумадийските кодоши и коминтерновските им господари разглеждат Западните Балкани като своя сфера на интерес, върху която не искат да губят влияние. Това работи и срещу Македония, и срещу България. Ние трябва да се противопоставим на всеки опит двата народа да бъдат разделяни и противопоставяни.

Гражданите на Р. Македония трябва да се противопоставят на всеки опит страната им да бъде върната 30 години назад в развитието си. Ако Македония изпусне този шанс, тя ще пропусне следващото разширение на ЕС предвидено за 2025 г. (най-късно). Още едно поколение ще загуби шансовете си за достоен живот и свобода на самоопределението.

Защото Македония заслужава да стане част от ЕС.

коментара

Продължете с четенето

ВМРО

Поредна победа за българските превозвачи благодарение на евродепутата Ангел Джамбазки

Публикувано

на

Ангел Джамбазки доведе до край битката за изравняването на таксата на цената на гориво на българските камиони, които преминават през Ислямска република Иран.

Днес се състоя среща между евродепутата Джамбазки и Али Акбар Резаи, който е временно управляващ посолството на Ислямска република Иран в София, на която официално бе потвърдено, че тази такса ще бъде изравнена.

Считано от 1 август 2019 г. до второ известие разликата в горивото на транзитно преминаващите български камиони ще бъде изчислявана и получавана при 30 цента на литър.

Това пише в обявление на Министерство на пътищата и градоустройството на Ислямска република Иран, в рамките на част „В“ (С), ал.2, на протокола на Смесения комитет за международен автомобилен транспорт между Ислямска република Иран и Република България от 18 април 2019 г. в София.

Припомняме, че на 12 април тази година бе направена среща между Ангел Джамбазки и  Посланика на Ислямска република Иран Сейед Мохамад Джавад Расули, на която искането за намаляване на таксите бе одобрено.

Тази малка победа за българските превозвачи е важна стъпка за развитието на отношенията между България и ИР Иран.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ