Свържете се с нас

ВМРО

Красимир Каракачанов: ВМРО няма да иска повече властови позиции, но ще разгледаме състоянието на ОП

Публикувано

на

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 заяви позиции по следните теми:

Думите на Ботев в съвременен контекст

Илиана Беновска се свърза с Красимир Каракачанов по телефона и му честити празника 2ри юни.  Тя цитира Ботйовата мисъл, част от коментара й: „„Днес за днес политиката в света е такваз, каквато винаги си е била, демек, както казва старата пословица: „Атовете се ритат, магаретата теглят.“ и го попита за неговото тълкувание от днешна гледна точка за България и кои са атомите и кои са магаретата. Беновска припомни думите на Борисов, който е казал, че и магаре да е бил вързал на изборите преди 10 години, той е щял да стане депутат. „Преди 10 години много неща се случваха, но преди 3 години видяхте на президентските избори това не се осъществи, което означава, че в политиката правилно е казал Ботев – това е, каквото е. А именно, за всяка една позиция или грубо казано за народната любов, трябва да се бориш.“, отговори министърът на отбраната. Той добави, че това, което Борисов е научил 2016 година от президентските избори, когато Нинова е овладяла БСП с помощта на Георги Гергов, Красимир Янков и други фактори, тя тези неща не ги е научила и 2 месеца по-късно се е разправяла с хората, които са я направили председател, по начина, по който Сталин се е справил с всички, които са му помагали да се издигне след смъртта на Ленин. „Аналогията в червената история е много фрапантна“, завърши той.

Успеха на ВМРО на евроизборите

Беновска честити успеха на ВМРО и пожела на Каракачанов да продължават да постигат нови успехи с националната отговорност, която да им бъде като знаме напред. Той припомни, че това им е мисията и може би заради това са постигнали този успех. Каракачанов отбеляза, че повече от 20 години, от когато ВМРО е в политиката, тя не е променяла своята идеология и каузи. „Това, което днес става реалност чрез държавното управление, ние го говорим в някои от случаите 10-12-15 години и хората го виждат. А именно необходимостта от това да се възроди българската армия, да се даде приоритет на образованието и на патриотичното възпитание на младите хора, да се предприемат мерки срещу циганизацията на държавата. Всичко това ние го говорим отдавна и хората виждат, че започва да се случва, особено през последните 2 години, от когато ВМРО е в коалиция с Обединени патриоти във властта.“, заяви събеседникът.

Равносметка след изборите

Беновска попита какви изводи трябва да си направят първите хора в държавата след евроизборите като започна с Бойко Борисов. Каракачанов каза, че изводите са за всички и те са, че хората се интересуват не от това какво са написали партиите в програмата си за управление, а от това какво изпълняват и кои от проблемите на хората се решават. Точно заради това ВМРО ще прегледат своята програма, за да видят какво е изпълнено и какво не, с какво изостава. В тази връзка водещата попита събеседника си дали коалицията са си направили преглед на програмата и дали са отбелязали какво трябва да отпадне и да се допълни. „За падане няма нужда да пада нещо, защото ние просто трябва да седнем с колегите от ГЕРБ и да видим какво сме изпълнили за тези две години.“, отговори Каракачанов и каза, че част от работата се върши. Той даде за пример образованието и това, че са се увеличили драстично учителските заплати.

Водещата го прекъсна и му каза, че днес Борисов е направил „воаяж“ в централната част на България по училищата по отношение на направените инвестиции, за да се подобрят условията за учене и качеството на образованието. Каракачанов се съгласи и допълни: „Но това, с която се изостава е вкарването на децата, особено тези от маргиналните общности, в училище.“ Той каза, че трябват малко по-твърди мерки спрямо родителите, за да посещават децата училище.

Стратегия за циганите

В тази връзка Беновска отбеляза, че заради евроизборите той е забавил влизането на стратегията за циганите и предположи, че сега ще я входират в Министерски съвет и ще искат да влезе в Народното събрание. Каракачанов каза, че има една единствена причина за това – че по време на предизборната кампания част от хората и политическите опоненти на ВМРО биха казали, че вкарва стратегията предизборно. Беновска припомни обвиненията на Валери Симеонов, че Каракачанов по този начин си купува ВМРО, имайки предвид цигански гласове. Водещата поясни, че спирайки тази стратегия, циганите са решили да ги омилостивят и са дали техните гласове като дар, за да смекчат санкциите.  Събеседникът каза, че Александър Сиди може да каже коя от партиите в Обединени патриоти има цигански гласова и че това не е ВМРО. Според екзит половете и проверката на изборните резултати показват, че 0,03% или около 4500 гласа са цигански в резултатите на ВМРО. Каракачанов каза, че един от колаиционните им партньори, който най-много говори срещу купуването на цигански гласова има този брой гласове само от 5 секции. На въпрос на водещата кой е това, той й каза да я провери и че й дава тема за размисъл. Беновска попита дали това е Валери Симеонов, но Каракачанов отрече и каза, че Волен Сидеров най-много говори, че ВМРО е купувала цигански гласове.

Беновска попита кога внасят Стратегията за циганите официално. „Като се върна в София в първия разговор с премиера Борисов ще уточним кога е датата, на която ще я вкараме.“, отговори вицепремиерът. Той допълни, че тя трябва да влезе, защото обществото очаква държавата да предприеме мерки за това да се реши проблемът с неинтегрираните цигани.

Коалиционната програма на ГЕРБ-ОП и ОП

Беновска попита дали това, че ще направят преглед на коалиционната програма на Обединени патриоти, означава, че ще искат да преразгледат споразумението си с ГЕРБ и с партньорите в ОП с оглед на това, че от 4те партии в коалицията единствено ГЕРБ и ВМРО имат евродепутати. Каракачанов подчерта, че не иска да преразглеждат програмата, а да направят преглед на свършеното от програмата за управление между ГЕРБ и ОП. Беновска каза, че е разбрала това и отново повтори въпроса си. Министърът на отбраната обясни, че става въпрос за преглед на свършеното и несвършеното и това, че те имат много добър резултат и са първи в ОП, няма да бъде основание да искат преразглеждане на властовите позиции. „ВМРО няма да иска повече властови позиции“, повтори той и каза, че не това им е била целта. Беновска каза, че чисто пропорционално баланса на позиции на областни управители, шефове на агенции, зам.министри и дори вицепремиери може би не е вече справедливо от днешна гледна точка с оглед резултатите от изборите. Каракачанов каза, че това няма значение и всички хора на споменатите позиции, ако си вършат работата добре, следващия път и те ще бъдат оценени от българския народ. Водещата попита дали категорично няма да преразглеждат ОП и няма да преразглеждат квотите и властовите позиции между ОП и ГЕРБ и дали и двете са верни или само второто. „Квотите във властта няма да ги преразглеждаме и въобще няма да повдигаме този въпрос. Но ще разгледаме какво е състоянието в ОП, дали въобще има такава коалиция ОП.“ Беновска учудено попита: „Няма ли?“ Каракачанов даде за пример предизборната кампания и действията на една от партиите в ОП и попита дали това е коалиция или формации, които воюват помежду си. Беновска попита: „Кога ще има среща на силите ВМРО-НФСБ-АТАКА?“, а събеседникът й отговори, че това ще стане като му дойде времето, както е казвал един български премиер. На коментар на водещата, че времето може да дойде и догодина, вицепремиерът каза, че няма да чакат чак толкова и че юни месец е времето. „Ще чакате колко още?“, попита Беновска, но Каракачанов припомни, че тепърва започва първата седмица след евроизборите и че от понеделник нататък всеки ден е възможно. „Вие ли ще бъдете инициатора на тази среща, защото до колкото виждам готовност няма у другите лидери Симеонов и Сидеров?“, попита водещата, а той отговори, че това е много добра идея. Беновска предложи още една добра идея – да бъде открита пред медиите тази среща, но събеседникът й отказа, защото някои от нещата, които ще си кажат няма да бъдат лицеприятни за пред медиите.

„Какво си казахте с Борисов след резултатите, когато се видя, че Вие имате двама, а те имат шест?“, попита водещата. Красимир Каракачанов сподели, че първо са си честитили и че въпреки някои трудности в ГЕРБ-ОП, коалицията работи и е спечелила доверието на избирателите. Беновска го попита как гледа на това, че Борисов се е лишил от най-близкия си в управлението на партията. Вицепремиерът каза, че не се е месил и това са вътрешнопартийни решения, които те си взимат. „Ако аз реша да взема решение във ВМРО, няма кой да ми се намеси, както и аз не се меся на никоя друга партия във вземането на вътрешни решения, особено когато става въпрос за кадрови решения.“, подчерта той.

Какво се предвижда на общо политическо ниво в България

Беновска попита събеседника си какво предвижда, че ще се случи на общо политическо ниво предвид предстоящия конгрес на БСП и предстоящия форум на ГЕРБ. „ГЕРБ на техния конгрес ще си отчетат резултатите и мисля, че ще продължат да вървят напред, докато при БСП ще има сериозна битка и тя няма да приключи сега на 15ти 16ти юни. Битката в БСП ще продължи, защото въпреки цялата атмосфера на омраза и напрежение, което беше създадено от БСП в обществото, БСП загубиха и то доста грозно тези избори. Тоест обществото не хареса и не одобри подобно поведение на конфронтация, омраза, защото това нещо го гледаме 25-26 години.“, заяви Красимир Каракачанов.

Ще свири ли Брегович на конгреса на БСП?

Във връзка с това, че миналата година Горан Брегович свири на БСП на Бузлуджа, Беновска попита дали тази година Георги Гергов няма да се сети да го покани на конгреса да свири по друг повод, защото оркестърът му е за сватби и погребения. Каракачанов отговори: „Аз първо не бих поканил сръбски музикант да ми чалгосва на мероприятие на ВМРО. Това е мероприятие на лош вкус и липса на патриотизъм.“ Той припомни историята на Бузлуджа, където се е сражавал Хаджи Димитър, а относно подтекста на въпроса каза: „Ако искат да поканят някой да им изпълнява музика, свързана с тъжни ритуали, могат да поканят примерно берковската духова музика.“

Пеевски в парламента и Доган иска прошка – коментар

Последните въпроси на Беновска към събеседника са й за коментар на връщането на Делян Пеевски в парламента и прошката, която поиска Ахмед Доган. Каракачанов каза, че ДПС също са постигнали добър резултат, въпреки че са основния политически опонент на ВМРО. „Това е някакъв знак, от който може би ще последва нещо друго.“, добави той.

„Къде е президентът Радев, защо затихна? Загуби ли и той заедно с Корнелия?“, попита водещата, а вицепремиерът каза, че това зависи от начина на тълкуване. Фактът, че неговият сътрудник е бил изместен преференциално е може би някакъв знак от избирателите на БСП. Каракачанов си призна, че не се е замислял сериозно по тази тема.

Беновска благодари за разговора и го попита къде се намира в момента. Стана ясно, че Каракачанов  е по път за Варна, защото вчера и днес освен Ботевата чета, се отбелязва още една чета, която през Априлското въстание е влязла на територията на България през Дунав, а именно четата на Таньо Войвода. Каракачанов каза за финал, че другата седмица започват две големи международни учения, които започват след 10ти юни – на Шабла стрелбите и на полигона в Ново село. Той се обърна към българите да не се притесняват, ако виждат военна техника в следващите дни в Южна България, защото машините ще се придвижват към полигоните. Ученията ще траят една седмица. Така завърши разговорът между Красимир Каракачанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 2 юни 2019 година.

коментара

ВМРО

Каракачанов: Скопие няма друг избор освен да приеме истинската си история, ако иска в ЕС и НАТО

Публикувано

на

Властите в Северна Македония нямат друга алтернатива освен да приемат истинските исторически факти, ако искат да влязат в Европейския съюз и НАТО.  Това коментира пред телевизия Европа вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му България следва да не отстъпва от позициите си по общата история, защото те представляват истинските факти и ще оттегли подкрепата си за евроинтеграцията на Северна Македония, ако до разбирателство на съвместната историческа комисия не се стигне.

Припомняме че в неделя лидерът на ВМРО излезе с остра позиция по отношение на Скопие. Повод за нея бе искането на македонската страна двете държави да празнуват паметта на Гоце Делчев в деня, в който тялото му е било предадено от българските комунисти на македонските такива. Това по думите на Каракачанов е „откровена подигравка“.

Красимир Каракачанов коментира:

Ще се постигне ли разбирателство в комисията според Вас? Нямат избор просто. Не можеш от фалшификата и историческата истина да направиш сурогат, нещо средно между лъжа и истина, за да бъдат и едните, и другите доволни. Това не е алъш-вериш. Ако искаш да си в ЕС, никой не ти забранява – ако искаш бъди македонец, ако искаш вярвай в утопиите, че Александър Македонски е твой прародител. Но не можеш да фалшифицираш историята. В политиката и дипломацията има няколко подхода. Само с молби не може. Понякога трябва по-твърд тон.

Лидерът на ВМРО посочи, че България е подписала този договор за добросъседство и трябва да работи за неговото изпълнение и да си гони интересите по този договор:

Записано ли е в договора, че Македония не може да има териториални и да преустанови фалшификациите на българската история? Записано е. Какво значи „не трябва с ултиматуми“. Има и други механизми. Не е ултиматум, просто спираш да ги подкрепяш. Казваш им „момчета, не сте готови, ще изчакате малко докато се научите, докато се европеизирате, докато си прочетете истинската история.

Видео с интервюто с Красимир Каракачанов >>>

коментара

Продължете с четенето

ВМРО

Джамбазки: Партийната субсидия трябва и ще бъде намалена

Публикувано

на

Той е категоричен, че причината за скандалите в „малката коалиция“ са резултатите от изборите

При всички случаи субсидията трябва да бъде намалена и ще бъде намалена. Дали ще е 1 лев, дали ще е някаква различна от тази цифра, но трябва да е намалена. Това е общественото очакване и е задължително да се случи.  Нашите представители правят различни предложения. Има вариант да има таван на субсидиите.

Това заяви в предаването „Събуди се” по НОВА заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.

Евродепутатът е на мнение, че не е редно да бъдат премахнати изцяло субсидиите за партиите от държавата, защото по този начин партиите ще трябва да търсят пари от някъде другаде, което ще доведе до зависимости.

Трябва да има таван на субсидиите. Те трябва да се харчат за политическа дейност. Не трябва партиите да ги държат на влог. Трябва да има и отчетност, добави още той.

Джамбазки беше категоричен, че предизборната кампания на ВМРО е била в рамките на закона.

Ангел Джамбазки е на мнение, че причината за тежките скандали в т.нар „малка коалиция” са резултатите от евровота.

Мога да си го обясня само с резултата от изборите. Той очевидно е нещото, което провокира тези тежки думи, коментира още заместник-председателят на ВМРО. По думите му технически Волен Сидеров е коалиционен партньор, а дали ще остане такъв зависи от неговите действия.

Той не изключи да има раздяла с коалиционен партньор. Според него обаче това би било безотговорно.

Заместник-председателят на ВМРО коментира, че е било грешка, че партиите от Обединени патриоти не са се явили заедно на изборите за евродепутати. Ние взехме мандат от ДПС, а ако бяхме с нашите партньори, щяхме да имаме още по-силно представяне, посочи той и напомни, че целта на патриотите в управлението е изтикването на ДПС.

Би било безотговорно да развалим коалицията заради лични отношения, посочи Джамбазки. Категоричен е, че ниската избирателна активност е сигнал.

Евродепутатът използва ефира на НОВА, за да отправи благодарност към всички тези близо 150 хиляди избиратели, които за гласували за ВМРО и него на евроизборите. Това за мен е важно и изключително задължаващо, каза Ангел Джамбазки.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ