Здравка Парапунова от Добринище: Не бих играла за друга държава. Не мога да си представя да целувам цветове на друго знаме, да пея друг химн!

Исторически първи гол постигна български национален отбор на европейско първенство. Това се случи в Добрич, където девойките до 17 години на България стигнаха до попадение срещу Португалия при загубата с 1:3, в мача на откриването на Европейското първенство в тази възраст. Попадението, което е историческо бе дело на футболистката на „Спортика“ Здравка Парапунова от Добринище.  Топ Преса ще ви среща със Здравка, която познаваме от малка и знаем, че стигна до тук благодарение на много труд и любов към футбола.

Представи се на нашите читатели…

– Здравейте, аз съм Здравка Парапунова от Добринище!

Кога започна да се занимаваш с футбол?

– Започнах да се занимавам с футбол на 5-годишна възраст. И до днес помня деня, в който за първи път отидох на тренировка, сякаш беше вчера. Играех с приятели на улицата, по едно време те казаха че отиват на тренировка, аз тръгнах след тях и от тогава футболът е моят живот!

Треньорите, важни ли са те?

– Да, разбира се! Моят първи треньор беше Георги Галчев, човек на който съм много благодарна, защото макар и на крехката възраст на която бях, той ми даде увереност и видя че имам качества. Следваха много тренировки и на 13 години аз заиграх за женския футболен отбор в Благоевград „Спортика“. Там искам да благодаря и на сегашния ми треньор Радослав Креснички, който ми даде шанс за изява. Година и половина по-късно получих и първата повиквателна за националния отбор на България до 17 години.

Какво ти дава и какво ти взима спорта?

– Спортът ми дава много повече неща, отколкото да ми взима. Той ме учи да съм отговорна, уверена, борбена, упорита, дисциплинирана, калява характера и още много неща. Това което ми взима са многото лишения и труд, който разбира се се възнаграждава!

Исторически първи гол постигна български национален отбор на европейско първенство благодарение на теб. Какво е чувството?

– Аз наистина много силно се надявах и вярвах, че мога да вкарам гол. И когато искаш нещо много силно, то се сбъдва. Чувството е неописуемо, голяма емоция, миг, който никога няма да забравя в моя живот!

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса / 31 май – 6 юни 2019 год.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене