Свържете се с нас

Новини

Експерти от БАБХ представиха на кръгла маса актуална информация за контрола на био храните, двойните стандарти и замърсителите при храните в България

Публикувано

на

Експерти от БАБХ представиха на кръгла маса актуална информация за контрола на био храните, двойните стандарти и замърсителите при храните в България

Експерти от дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) участваха в кръгла маса на тема „Качеството на храните – мит или реалност“. Тя се организира от Съюза по хранителна промишленост при Федерацията на научно-техническите съюзи в България (СХП при ФНТС).

В рамките на формата експерти от „Контрол на храните“ на БАБХ се включиха с три обществено значими теми като – „Био храни – изисквания  и контрол“, „Двоен стандарт при храните – резултати и перспективи“ и „Замърсители в храните – законодателство и контрол“. Те представиха актуални данни, статистика и резултати от извършвания контрол, както и най-новото в областта на храните и свързаното с това действащо българско и европейско законодателство. Обсъдени бяха и тенденциите и очакванията за развитието в съответните области.

Д-р Румяна Йорданова, началник отдел в дирекция „Контрол на храните“ в ЦУ на БАБХ разясни какви са правилата за биологично производство на храни, означаването на биологичното производство, както и какъв е контролът върху използването на означения за биологично производство, съобразно националното законодателство и това на ниво Европейска общност. В своята презентация тя конкретизира, че компетентен орган за контрол на биологичното производство в България е Министерството на земеделието, горите и храните, а Българската агенция по безопасност на храните е определена като компетентен орган за контрол на биологични продукти и храни в търговска мрежа.

Д-р Йорданова изнесе данни за извършените през 2018 г. проверки по официален контрол.

В своята тема за двойните стандарти при храните д-р Татяна Николова, началник отдел в дирекция „Контрол на храните”, представи резултатите от проведените в 3 етапа проучвания на пазара в страни от Европейския съюз през 2017-2018 г. В тях са включени храни, произведени от големи международни компании. Тя представи данни за изследванията на храните, етикетирането и извършения ценови анализ. В презентацията бяха посочени откритите различия по отношение на състава на тестваните храни. Анализът на храните показа, че са спазени изискванията на Регламент (ЕС) №1169/2011 по отношение на предоставяне на информация на потребителите, но че са необходими действия на европейско равнище за законодателство, относно различното качество и състав на храни от една и съща търговска марка.

В презентацията си д-р Николова начерта и перспективите за развитие, които стоят пред БАБХ като компетентен орган, засегна и какви са бъдещите действия и проекти, в които е включена Агенцията и съвместната ѝ работа с Комисия за защита на потребителите и Съвместния изследователски център (JRC).

Д-р Кремена Стоева в своята презентационна част разгледа темата за замърсителите в храните и какво е действащото европейско и национално законодателство по отношение на безопасността на храните. Тя изтъкна, че БАБХ провежда ефективен и системен официален контрол, с цел гарантиране безопасността на храните. Д-р Стоева  представи методите за вземане на проби и анализ за контрола на нивата на микотоксини, диоксини, тежки метали и нитрати, и както и оценката на резултатите по микробиологични и фармакологични показатели и за замърсители и пестициди. В рамките на презентацията тя обърна внимание на програмите за лабораторен контрол като постави акцент върху значението на официалния контрол по мониторинговите програми, техните цели и обхват.

Д-р Стоева  изнесе и данни за броя взети проби по мониторинговите програми за 2018 г.

Целта на 11-тото издание на формата бе обсъждането на актуалните проблеми в областта на качеството на храните и приноса за осигуряването му от гледна точка на всички засегнати и заинтересовани страни – от производители, преработватели, търговци и потребители до контролните и сертифициращи органи в страната.

В кръглата маса участваха още експерти от Министерството на земеделието, храните и горите, специалисти от научни институти, представители на браншови организации, ръководители на фирми и предприятия и потребителски организации. / Трибун.bg

коментара

Реклама
loading...

Политика

Държавният глава Румен Радев с ключова позиция за оттеглената оставка на Корнелия Нинова

Публикувано

на

Държавният глава не пожела да коментира развитието на БСП

Много е важно България да не остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за нашата демокрация. Това каза пред журналисти в село Труд президентът Румен Радев по повод оттеглената оставка на Корнелия Нинова на конгреса на БСП днес.

„Мисля, че Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки“, каза още Радев и допълни, че един лидер на партия не трябва да се води само от това как той лично се чувства, а как се чувства партията му, за да бъде силна.

„Мисля, че Нинова знае какво прави“, повтори президентът и уточни, че няма никаква информация за днешния конгрес на БСП. Държавният глава изрази очакването си България да има единна, сплотена политическа позиция, защото е важно за всяка една власт да не остава без опозиция. На въпрос как вижда развитието на БСП, Румен Радев отговори, че многократно е заявявал, че в партийни дела не се меси. Президентът пристигна в село Труд по повод 150-годишнината на местната църква „Света Троица“.

„За народа ни сигурният брод към нашата идентичност винаги е съществувал и това е вярата“, заяви президентът в словото си през жителите на селото. „Убеден съм, че подкрепата на БПЦ има традиции и днес те са силни. Отстояването на нашата вяра изисква духовна сила“, добави Румен Радев.

Президентът отбеляза, че не за първи път е в тази църква и че познава отец Кирил още от времето, когато е бил в Авиобазата в Граф Игнатиево. Храм „Света Троица“ в село Труд е създаден от майстор Минчо Богданов Стари през 1869 година. Честването на 150-годишнината и съвпада с един от най-големите православни празници Петдесетница. Тържествена литургия по случай празника отслужи пловдивският митрополит Николай.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето

Крими

Служител от Дирекция „Жандармерия“ в МВР за участие в организирана престъпна група за нелегално проидводство и разпространение в страната на тютюневи изделия

Публикувано

на

Щетите за бюджета – 3 млн. лева

Пренасял нелегалната стока с униформа, за да не бъде спрян

На 15 юни 2019 г. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност служител от Дирекция „Жандармерия“ в МВР за участие в организирана престъпна група за нелегално проидводство и разпространение в страната на тютюневи изделия (тютюн за пушене).

Той бе задържан същия ден при операция на Дирекция „Вътрешна сигурност на МВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура с половин тон нарязан тютюн в личния си автомобил.

Десетима от членовете на престъпната група бяха задържани на 12 юни 2019г. На п етима от тях Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а на двама – „Домашен арест“. По преценка на наблюдаващите досъдебното производство прокурори на трима от участниците в групата бяха наложени парични гаранции. Групата е действала от 2017 г. До момента доказаната щета за държавния бюджет възлиза на 3 милиона лева невнесен акциз.

Днес, 16 юни 2019 г., Специализиранат прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и на единадесетия обвинен за участие в престъпната група.

Blitz.bg

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ