Свържете се с нас

Политика

ГЕРБ изгуби битката в 11 села в Благоевградско, в цялата община събра едва 5500 гласа

Публикувано

на

За 5 години, в сравнение с предишните избори за Европейски парламент, единствено ГЕРБ и БСП са подобрили резултатите си в Благоевградска област, показват сравнителните данни. За управляващата партия са гласували с 5000 души повече на тези избори, а БСП е успяла да докара до урните с 3500 гласоподаватели повече. Всички други партии, коалиции и всякакви политически субекти отчитат в Пиринско срив на избиратели.

Драматичен е сривът на гласовете за ВМРО, които са се стопили наполовина. През 2014 г. за войводите, които тогава бяха заедно с ББЦ на Николай Бареков, гласа си дадоха 16 094-ма гласоподаватели. Сега ВМРО има в Пиринско, който традиционно е от най-силните райони, едва 8054 гласа. Цифрите са категоричен вот на недоверие към Красимир Каракачанов, защото Бареков на тези избори е получил смехотворните 158 бюлетини.

Другият коалиционен съратник на ГЕРБ в днешното управление – партия „Атака”, е стопила резултатите си повече от 3 пъти – от 2199 през 2014 г. на скромните 624 гласа през 2019. Третият – Валери Симеонов, е още по-зле – с 549 гласа.

Абсолютен е и погромът на президента Георги Първанов и партията му АБВ. През 2014 г. тя успя да събере 3198 гласа, които са 5 пъти повече от неделните й резултати от едва 602 гласа.

ДПС в Благоевградска област между двата евровота е загубила повече от 5000 гласа – докато през 2014 г. за нея гласуваха 24 962 души, миналата неделя за Движението бяха преброени 19 649 бюлетини.

Любопитна е ситуацията с десните избиратели, които в Благоевградска област през последните 5 г. се движат около 4000 души. През 2014 г. Реформаторският блок получи вота на 4291 избиратели, а на парламентарните избори през 2017 гласовете им бяха 4222. Тази година СДС беше в листата на ГЕРБ и ако от резултатите на листата 35 165 се приспаднат механично техните гласове, ще излезе, че ГЕРБ се е консервирала в региона с около 30 000 души твърд електорат. Индикации, че към бюлетината на ГЕРБ са посегнали доста привърженици на СДС, има както от преференциите, дадени за сините Александър Йорданов и Илия Лазаров, така и от многобройните сигнали, че в Благоевградска община масово не са зачитани предпочитанията за Лазаров. Например в градската секция № 26, където гласуват областният председател на СДС Димитър Димитров и бившият секретар на сините Елена Димитрова, които работиха активно за Ил. Лазаров, в протокола първоначално той фигурира с 11 преференции, които после са зачертани и срещу числото е писано „0”. В същата секция, председателствана от Весела Симеонова, от 262-ма гласували след много корекции и драскания по протокола ГЕРБ е получила и най-много гласове – цели 138.

По официални данни в Благоевградска област има 22 000 работещи в непроизводствения сектор, който включва чиновниците от областната администрация /35-има души заедно с персонала на прословутата Водна асоциация/, работещите в 14-те общински администрации в Благоевградско, областната и общинските земеделски служби, митницата, дирекциите на 2-та национални парка, Басейнова дирекция, РИОСВ, РЗИ, Здравната каса, Регионалният инспекторат по образование, държавните горски стопанства и лесничейства, Центърът за професионално обучение, Ресурсен център, Кариерен център, Национална агенция за професионално образование и обучение, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, Социални грижи, Инспекцията по труда, НАП и над 110 държавни агенции, комисии, инспекции, инспекторати и държавни ведомства, голяма част от които са назначения на ГЕРБ, и ако те бяха гласували с бюлетина № 12, то тогава ГЕРБ можеше да имат поне двойно по-висок резултат за европейските избори.

Представителна извадка в това отношение е самият Благоевград, където освен общинските са съсредоточени и областните звена на държавните структури и институции.

В Благоевград ГЕРБ е получила 5100 гласа, а в селата – по-малко от 400. Любопитното при селския вот е, че управляващите губят изборите в Бучино, Българчево, Габрово, Горно Хърсово, Делвино, Клисура, Лешко, Логодаж, Падеш и Селище, където бюлетините за БСП са повече, отколкото за ГЕРБ, а в Зелен дол има само 10 бюлетини за ГЕРБ, при 24 за ВМРО и 21 за червените.

Така общият резултат за ГЕРБ в Благоевград и селата е около 5500 гласа, което е нищожно малко, като се вземе предвид, че тук работят поне 1/3 от „белите якички” на областта, а само община Благоевград е работодател на 828 души плюс още 11, които са назначени на граждански договори.

Справката е официална и бе дадена от кмета Атанас Камбитов в резултат на питане на съветничката Албина Анева в началото на тази година колко души са на издръжка на общинския бюджет. Според нея 154 души е персоналът в делегирана държавна дейност, включително 21 кметове и кметски наместници, а персоналът в Общинска администрация, дофинансирана с местни приходи, е 33. Към тях се прибавя един човек на граждански договор за обслужване на т.нар. горещ телефон, 50 служители в „Паркинги и гаражи”, 10 в общинското дружество „Благоевград инвест”, 3-ма в „Благоевград фест”, 6 в Общински пазари, 277 във фирмата по чистота „Биострой”, на общинска издръжка са още 31 в Общински футболен отбор „Пирин”, където има сключени и 2 граждански договора за счетоводно обслужване и абонаментно правно обслужване, 61 души работят в общинския Център за психично здраве, 39 са в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания, в Медицински център 1 има 15 човека на общинска заплата плюс още 4-ма /3-ма лекари и 1 за IT специалист/ на граждански договори, а последна на яслите е специализираната онкоболница със 149 души персонал и още 4-ма на граждански договори – за абонаментно правно обслужване, с лекар за рентгеново отделение, за поддръжка на софтуера за регионалния раков регистър и за поддържане на техническия архив.

Аналогично раздути са щатовете и на повечето от останалите общини в областта.

Освен на чиновниците, управляващите със сигурност разчитат при избори и на екипите на фирмите, които печелят обществените поръчки. Там „играе” страхът, че ако ГЕРБ загуби, нямат гаранция, че ще успеят да се вредят сред фирмите фаворити на следващите управляващи…

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

коментара

Политика

ОИК Етрополе отряза АТАКА за изборите. Кой им нареди?

Публикувано

на

Председателят на Общинската избирателна комисия в Етрополе от квотата на ГЕРБ Ивелина Атанасова отряза АТАКА от участие в местните избори в града. Въпреки че документите на партията бяха подадени според изискванията на ЦИК и в срок, Атанасова напълно тенденциозно и с измислени т. нар. забележки отказа да регистрира политическата формация. По този начин шефката на ОИК Етрополе Ивелина Атанасова от ГЕРБ наруши конституционните права на българските граждани, като ги лиши от право на избор за предстоящите местни избори през октомври.

Партия АТАКА подаде жалба с вх. № МИ-10-96 до Централната избирателна комисия, с която настоява тенденциозното решение на ОИК Етрополе да бъде отменено и партията на Сидеров да бъде регистрирана веднага за участие в избора за общински съветници.

Партия АТАКА е подала коректно попълнени документи и отказът на ОИК Етрополе, с председател Ивелина Атанасова, е в разрез с нормативните и законовите изисквания за местния вот. В българското законодателство не е записано, че ОИК може да определя срок за отстраняване на несъответствия в минути, а е записано, че това се случва не по-късно от крайния срок за регистрация, който беше в 17 часа на 16 септември. Дори в конкретния случай ОИК Етрополе трябва да започнат нова регистрация, щом измисленият им и невъзможен за спазване срок за отстраняване на предписания не е спазен.

АТАКА пита кой нареди на председателя на ОИК Етрополе Ивелина Атанасова да откаже регистрация на партията.

АТАКА иска оставката на Ивелина Атанасова от ОИК Етрополе заради тенденциозното й отношение спрямо партията и нарушенията, които съзнателно извърши само и само да не допусне АТАКА до участие на изборите в Етрополе.

коментара

Продължете с четенето

Политика

Премиерът Бойко Борисов идва на посещение в Благовград и Петрич

Публикувано

на

Премиерът Бойко Борисов идва на посещение днес в Благовград и Петрич

Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в церемония по откриването на завод за производството на продукти ниско напрежение в Петрич.

Поканата към министър-председателя Бойко Борисов е от ръководството на компанията, изградила завода и от кмета на община Петрич Димитър Бръчков. Освен министър-председателят на церемонията ще присъстват кметът на община Петрич Димитър Бръчков, посланиците на Швейцария, Швеция, Германия и Италия, народни представители, както и Mapceл вaн дep Xyĸ – изпълнитeлeн диpeĸтop, Дecиcлaвa Mиxтapcĸa- yпpaвитeл, ĸлoн Πeтpич и Oливъp Илтиcбepгe- изпълнитeлeн диpeĸтop Πpoдyĸти зa eлeĸтpocнaбдявaнe и eлeĸтpooбзaвeждaнe, Умни cгpaди).

Компанията, която открива завод в Петрич прави втopaтa си инвecтиция нa зeлeнo в града и пeтaтa пpoизвoдcтвeнa бaзa нa ĸoмпaниятa в Бългapия. Зaвoдът, c плoщ oт 7 400 ĸв. м щe пpoизвeждa пpoдyĸти ниcĸo напрежение. B нeгo щe бъдaт paзĸpити oщe 420 paбoтни мecтa. Πъpвaтa пpoизвoдcтвeнa бaзa на компанията в Πeтpич e пocтpoeнa пpeз 1996 г. въpxy oбщa плoщ oт 5 000 ĸв. м.

Πeтpичĸият ĸлoн нa ĸoмпaниятa пpoизвeждa пpoдyĸти зa yпpaвлeниe ниcĸo нaпpeжeниe и мoнтиpaнe въpxy DІN шинa. Събитието ще започне в 11.00 часа.

От 13:00 часа премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в церемония по откриването на депото за отпадъци в село Бучино.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ