Свържете се с нас

Политика

Общинска сесия провежда днес ОБС Гоце Делчев

Публикувано

на

Общинските съветници от ОБС Гоце Делчев, днес от 14.00 часа ще проведат редовно заседание на Общински съвет. В дневният ред са заложени 18 точки по които съветниците ще дискутират и гласуват.

Като първа точка от дневният ред общинските съветници днес ще гласуват изменение на Решение №562/31.07.2018 г. на ОБС относно удължаване срока на кредит.

Ще бъде предложен за гласуване и отчет за ликвидацията на „Селскостопански и благоустройствени услуги – Гоце Делчев“ ЕООД гр. Гоце Делчев.

Както и отчет за дейността на МБАЛ „Иван Скендеров“ за 2018 г.

Медицински Център -1 ООД днес също ще представи своят отчет за дейността  за 2018 г.

Общинските съветници днес ще изслушат и преиман още отчетите за 2018 година „Общински пазари“ ЕООД , на ОП „Поддръжка и ремонт на обекти общинска собственост“ на ОП „Чистота“, на ОП „Селскостопански и благоустройствени услуги“  и  на ОП „Гробищни паркове“.

Съветниците ще гласуват днес още даване на съгласие за изработване на проект за подробен устройствен план-план за застрояване за УПИ IV – 2212, УПИ X – 2212 и УПИ III – 2213 от кв.67 по плана на гр. Гоце Делчев. Разрешение за изготвяне на проект за изменение на ПУП – ПЗ за УПИ XIII – 349, кв. 188 б по подробния устройствен план на гр. Гоце Делчев.

Отдаване под наем на помещение, частна общинска собственост на Сдружение с нестопанска цел „АА България“. Провеждане на публичен търг с явно наддаване за продажба на недвижими имоти, частна общинска собственост в село Мосомище. Продажба на общинско жилище, находящо се в град Гоце Делчев, ж.к. „ЮГ“ на наемател, настанен в него по административен ред.

На днешната сесия ще бъде гласувано и провеждането на два търга, а именно: Провеждане на публичен търг с явно наддаване за продажба на земеделска земя, частна общинска собственост и провеждане на публичен търг с явно наддаване за продажба на недвижими имоти, частна общинска собственост в село Буково.

Съветниците, според дневният ред на днешното заседание ще определят и представител на община Гоце Делчев за Общото събрание на акционерите на „Неврокоп – Газ“ АД гр. Гоце Делчев което ще се състои на  20.06.2019 г. както и съгласуване на позиция и мандат по дневния ред.

Днес в ОБС ще бъде представен и доклада за проведения конкурс за възлагане управлението на „Медицински център I – Гоце Делчев“ ЕООД гр. Гоце Делчев.

Заседанието на ОБС Гоце Делчев е открито за граждани както и то може да бъде проследено от жителите на града и общината по радио „Ве-99“ от 14 часа.

 

коментара

Политика

Банско, Хаджидимово и Сатовча първи регистрираха изборните си комисии, членовете им със заплата 960-1060 лв. от почивния 6 септември

Публикувано

на

Банско, Хаджидимово и Сатовча първи от 14-те общини в Благоевградска област успяха да регистрират в ЦИК състава на общинските избирателни комисии, които на 27 октомври ще проведат местните избори. И в трите общини на проведените пред кметовете консултации представителите на партиите, които имат депутати в настоящото НС и Европарламента, успяха да се разберат за разпределението на постовете, така че в ЦИК само направиха регистрацията. Комисиите са от по 13 членове.

В Банско председател ще е адвокатката Елиана Спасова. Тя е от ГЕРБ и през 2013 г. оглави Районната избирателна комисия, която заседава по време на парламентарни, европейски и президентски избори. На последните местни избори пък Спасова бе в ОИК – Белица. Нейни заместници ще са Даниела Еринина и Людмил Везюв, а секретар на комисията е Георги Бориков от БСП.

Юрист ще е начело и на ОИК в Хаджидимово. Това е гоцеделчевската адвокатка Даниела Бойкова-Банева. На същия пост тя беше и за местните избори през 2015 г. Банева ще работи в екип със заместник-председателите Магдалена Атанасова и Петър Воденов, и секретар Елза Арнаудова-Хасанова.

В Сатовча председател на комисията ще е Венцислав Заимов. Зам. председатели са Младен Доленски и Валентин Доленски, а секретар – Йосиф Барзев. Председателят, секретарят и Мл. Доленски бяха в ръководството и на ОИК – Сатовча през 2015 г.

Трите общински избирателни комисии встъпват в правомощията си на 7 септември 2019 г. Членовете им пък започват да получават трудовото си възнаграждение от предишния ден – 6 септември, въпреки че той е неработен. Заплатата им ще се начислява до 7 дни включително след обявяване на резултатите от изборите за 2-и тур, ако се произвежда такъв, тоест до средата на ноември. Тъй като и трите общини са с до 350 избирателни секции, месечното възнаграждение на председателите им ще е 1060 лева, а заместник-председателите и секретарите ще се разпишат срещу 1010 лева. Членовете на ОИК ще получат по 960 лева. За периода на дейността им осигурителните вноски по Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване ще са за сметка на републиканския бюджет. Възнагражденията на членовете на ОИК не се облагат с данъци по Закона по данъците върху доходите на физическите лица.

Елиана Спасова

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Политика

Измирането на пчелите: С декларация и петиция пчелари искат проблемът да се разреши

Публикувано

на

Пчелари приеха декларация и организираха подписка за решаване на проблемите в сектора. Това стана по време на 55-тата Национална пчеларска среща „Север-юг“, която бе открита в планинския курортен комплекс „Беклемето“.

Председателят на Съюза на българските пчелари и на Обединения български пчеларски съюз Михаил Михайлов поясни, че декларацията и подписката ще бъдат внесени още в началото на следващата седмица в Министерството на земеделието, храните и горите. Чрез нея пчеларите искат България да излезе с предложение пред ЕС в новата програма на общата селскостопанска политика за периода 2021 – 2027 г. да бъде приет регламент, чрез който пчеларите ще бъдат подпомагани директно за извършена опрашителна дейност на пчелите.

Те искат и адекватно подпомагане на всички регистрирани пчелари, на брой пчелни семейства и по-драстични мерки от страна на държавата, чрез Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните спрямо нерегламентираното пръскане от страна на земеделските производители с пестициди, които тровят пчелните семейства.

Другият проблем, според Михайлов, е ниските изкупни цени на пчелния мед на едро и вноса му от чужбина, който на практика регулира и цената на българския. По думите му в момента родната продукция се изкупува на цена на едро от 3.80 – 4.00 лева за килограм.

Българските пчеларите протестират и срещу решение на ЕС да бъдат внесени без мито 45 хиляди тона пчелен мед от Южна Америка, което ще се отрази негативно върху реализацията на българската продукция. Традиционно в България се произвеждат между 10-12 хиляди тона мед, от които три четвърти се изнася в Европа, каза още Михайлов.

По думите му държавата трябва да възстанови пчеларите-проверители и да има по-голям контрол при отглеждането на пчелите.

Негови колеги се оплакаха, че тази година реколтата от мед е по-слаба.

Национална пчеларска среща „Север-юг“ се организира от Пчеларско дружество „Майка“ – Троян, Пчеларско дружество „Лавандула“ – Карлово, и общините Троян и Карлово. В програмата са включени лекции и дискусии. Традиционно гостите на събитието имат възможност да си закупят пчелни продукти със сертификат за качество.

Автор: БТА, E79 News

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ