Свържете се с нас

Светско

ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА И МЕЖДУНАРОДНИ ЕКСПЕРТИ ОБМЕНИХА ОПИТ В UVA NESTUM WINE & SPA

Публикувано

на

През миналата седмица Uva Nestum Wine & SPA беше домакин на елитен професионален семинар за технолози и винари. В дните от 21 до 23 май, в Гоце Делчев се събраха водещи винопроизводители от цялата страна, за да споделят опит и идеи за сътрудничество и съвместни действия за популяризиране на българското вино, винената култура и съществуващите добри практики в страната.

Инициатор на събитието бе „Сермия“ ООД, компания, която от 10 години е представител за българския пазар на елитни материали и оборудване за винената индустрия от световно признати производители, акцентиращи върху устойчиви практики, традиция и иновации, създадени да запазват и подчертават натуралния характер на виното. Тази година техноложките и организатори на семинара, Магдалена Биларева и Росица Георгиева, заложиха на присъствието на признати международни експерти. В лекционната и практическата част устойчиви практики и качествени иновативни решения споделиха представители на водещи в бранша, световноизвестни компании като Фамилия Силвен Груп, Агровин, Рамондин.

При изключителен интерес премина и организираната професионална дегустация на специално подбрани вина от европейски винени райони, попадащи на 42-ия паралел, географската ширина на България. Райони, чиито уникални качества на виното се определят не само от специфичните климатични условия и дадености, но и от уменията на енолозите и въведените технологични практики. Професионалистите оцениха и изключителните качества на вината с произход Риоха, Тоскана, Лангедок – Русийон и се вдъхновиха за възможностите и перспективите, които съществуват пред българското винопроизводство.

За екипа на Uva Nestum Wine & SPA беше привилегия да представи пред повече от 60 винени експерти от над 30 изби пилотната фаза на разработената по програма Еразъм+ платформа за винен туризъм и обучение Winetrips.eu. Онлайн платформата за винени турове в България, Гърция и Италия ще помага популяризирането на винопроизводители и на туристическите комплекси с фокус върху виното, както и ще улесни избора на туристите, които търсят нови дестинации и преживявания. Това е амбицията на проекта „Популяризиране на винените туристически дестинации чрез съвременни медийни платформи“ (проект: 2017-1-BG01-KA202-036376), който се осъществява с европейско финансиране по програма Еразъм+.

коментара

Таблоид

Тази седмица във вестник „Топ Преса“

Публикувано

на

Христина Шопова – заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград, ексклузивно пред Топ Преса: Вярвам, че хората оценяват това, че работим със сърце за развитието на града

Георги Икономов: Банско е с амбицията да стане лидер в компостиране и рециклиране на отпадъците

Александра Богданска – Петканова в „Струмско“ с Dodge Viper за 175 000 лв.

Бакалов, докога ще тровиш Благоевград със закуски- боклуци?

На Острова сменят закони заради убития българин от Сандански

Бранимир Митов за седмото издание на „Талантино“: Без подкрепата на Община Благоевград „Талантино 2019“ нямаше как да се случи!

Пламен Галев заподозрян за изчезването на Буята

Благоевградчанки със стотици фалшиви профили, каква е целта? Между излъганите са: кметове, общински съветници, журналисти, адвокати, доктори…

коментара

Продължете с четенето

Интервюта

Христина Шопова – заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград: Вярвам, че хората оценяват това, че работим със сърце за развитието на града

Публикувано

на

В навечерието на най-очаквания фестивал в България – „Francofolies. Благоевград“  се срещаме със заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова. Преди да започнем с темата „Франкофоли“ обаче, бих искал да Ви попитам как се справяте с цялата тази организация? Времето Ви е до секунда запълнено.

–  Да, така е. Ежедневно графикът е разчетен до последната секунда. Хората, които работят в администрацията, и особено тези, в ресора, който аз управлявам, ежедневно се сблъскват с различни човешки съдби. Ежедневно се срещат с хора, които нямат време, не могат да чакат. Има въпроси, които са неотложни, неща, които трябва да бъдат решени на момента. Ето затова изключително важна е добрата организация, точното разпределение на времето. Разбира се, и на мен като всеки човек ми се случва понякога да не успея да приключа с даден ангажимент навреме, но се старая да обхвана всичко.

 Културната програма на Община Благоевград, всичко което се прави тук, е уникално само по себе си.

 – Колкото и нескромно да звучи това е факт! Наистина културният календар на Община Благоевград в последните години е наситен, изключително богат. Създадохме много събития, които усилено надграждаме всяка година. През 2019 г., по наше предложение и по решение на Общински съвет, беше създаден фонд „Култура“, чрез който оказваме финасова подкрепа на Неправителствени организации за реализиране на идейни проекти, с ясна визия в сферата именно на културата. Тези събития допълват нашия календар. Т.е. получава се една симбиоза, едно взаимодействие. Всъщност, оказва се, че почти няма уикенд, в който да няма поне едно културно събитие. Разбира се това важи и за делничните дни. От един фестивал, директно влизаме в друг.

 Винаги има хора, които коментират, че всичко това е ненужно…

 – Има хора, на които никога нищо не им харесва. Има други, които не харесват това, което правим. Има трети, които критикуват. Има, обаче и такива, които обичат това, което правим, харесва им и го подкрепят. Именно заради тези, които оценяват, си заслужава цялата енергия, която отделяме, за да създадем и надградим нещо. Пред очите ни пораснаха много деца. Затова ще продължим да работим в тази посока. Имаме много вярна публика, на всяко едно събитие, и наблюдаваме как тя през годините се увеличава. Тоест целта, която си поставихме в началото, преди осем години, малко по малко успяхме да осъществим. Истината е, че за съжаление ние наследихме един неработещ културен календар. На децата на Благоевград не им беше предоставяна възможност за изява, такава, каквато трябва да получат. Вярваме, че те  трябва да имат шанса да се изявят пред широката публика, не само пред мама, баба и татко, които са сигурни зрители. Децата заслужават да трупат опит, да свикват с участия, с генерални репетиции…

 

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ