Свържете се с нас

Култура

За поредна година Община Банско стартира традиционния конкурс „Красивите градини на Банско“

Публикувано

на

Чрез конкурса се цели да се промени цялостния облик на града. Идеята е да се стимулира желанието у хората за поддържане и разкрасяване на собствените им домове и имоти, а също така и облагородяване на градските пространства. 

Конкурсът е разделен на 4/четири / етапа :

1етап: подаване на заявки за участие – от 1 юни до 30 юни 2019г.вкл.

2 етап: посещение на място/ с цел свеждане до минимум на некоретните участници/ – от 1 юли до  

                 31 август 2019г.

3 етап: публикуване на снимковия материал на участниците за събиране на харесвания – от 1

                 септември до 15 септември 2019г.

4 етап : награждаване –  част от  мероприятията, свързани с честване на 5 октомври – празника на 

                 града .

 

  1. Регламент за участие :

 

   Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от петчленно жури, включващо представител на ръководството на Община Банско, служители от отдел“Озеленяване“ и външни експерти.

Всеки жител на Общината може да участва с една или няколко номинации на оформени от него градини. Номиниран за участие може да бъде всеки жител на територията на Община Банско, който притежава поддържана от него цветна градина, или дворно пространство.

Номинацията може да бъде заявена лично, или кандидатът да бъде препоръчан от свой близък.

Краен срок  за желаещите е 30.06.2019г., като заявката  за участие е в свободен формат, съдържаща следната информация :

– трите имена

– точен адрес, телефон, e-mail – за контакт

– адрес на поддържаното и оформено място,  номинирано за участие

– панорамна снимка / на хартиен носител или запис на CD/DVD, а може и на e-mail /

 Жителите, желаещи да участват в конкурса, могат да подават своите заявки на e-mail : r.tsiguriina@bansko.bg, или в стая 111, отдел“Озеленяване“, в сградата на Общинска администрация Банско.

След изтичане на крайния срок, комисия от Общинска администрация поетапно ще посети всички заявени за  участие места, като предварително собствениците ще бъдат уведомени.

През месец септември снимките на всички участници ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на община Банско Bansko Official. Финалните 10 обекта ще бъдат селектирани на база получените харесвания в социалната мрежа, като журито ще определи окончателните победители във всяка категория. 

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в началото на м.октомври на сайта на общината www.bansko.bg, както и на фейсбук страницата й.

При откриване на изложба, показваща отличените градини, ще бъде и самото награждаване, част от мероприятията, свързани с честването на 5 октомври 2018г. –  празника на град Банско.

Призьорите ще бъдат отличени с грамоти и подаръци.

 III. Направленията, в които могат да участват всички любители-градинари, са следните:

 

  1. За най- красиво оформен двор-градина :

   двор /градина на жилище

         дворно пространство на фирма

                двор на заведение / механа , ресторант, кафе и т.н. /

    дворно пространство на хотел или къща за гости

                двор на детска градина, училище или друга образователна институция

 

  1. За най-цветен(a) балкон / тераса :

 балкон на къща

  балкон на хотел

              балкон на къща за гости

  1. За най-добре оформена и поддържана тротоарна площ:

прилежащо пространство пред жилищ

прилежащо пространство пред хотел

                прилежащо пространство пред къща за гости или семеен хотел

                прилежащо пространство пред механа или заведени

прилежаща площ пред офис на фирма

   прилежащо междублоково пространство

 Регистрирането за участие в конкурса означава пълно приемане на условията, заложени в настоящия регламент.

Особено важно е да се подчертае, че миналогодишните победители, за да участват отново, е необходимо да са направили и оформили нови кътове, или са допълнили и обогатили визията на поддържаната градина, или дворно пространство.

коментара

Култура

Днес Православната църква отбелязва Петдесетница

Публикувано

на

Днес Православната църква отбелязва Петдесетница. Празникът, известен още като Света Троица, е винаги в неделя, 50 дни след Великден. Светата Троица е символ на световната хармония, представлявана от безкрайното първоначало Бога-отец, абсолютния смисъл – Бога-син и Светия Дух – животворящото начало. В иконографията Светият Дух е представен като гълъб.

На Петдесетница Светият Дух се спуснал над събралите се в Ерусалим апостоли и ги подготвил да тръгнат по света и да сеят семето на Христовото учение. Настанал голям чул шум от небето и над тях слязъл Светият Дух във формата на огнени езици. Веднага божественият огън пламнал в душите на апостолите и изпълнени с благодат, те започнали да прославят величието на Бога, като заговорили на различни, непознати за тях дотогава чужди езици.

Това им дало бодрост, сила и мъжество да отидат по всички краища на света да проповядват Евангелието и с готовност да отдадат и живота си за Христовата вяра. Тогава свети апостол Петър произнесъл първата си пламенна проповед. Словата му проникнали дълбоко в сърцата на слушащите го и в този ден приели вярата в Христа мнозина, които се кръстили и се присъединили към първата християнска общност. След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие, слизането на Светия Дух, всяка година на този ден.

Денят Петдесетница от древни времена се смята за рожден ден на Христовата църква, в която во веки обитава Божествената благодат на Светия Дух. Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух, наричан още от народа ни Духовден. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, чрез Който ни се дарява всяка мъдрост и Който е източникът на живота.

Под влияние на православната църква в българската народна традиция празникът се нарича още Света Троица, защото на този ден апостолите влизат в пълно единение с Бога, който има три лица в неразривно единство. Апостолите са познали Бог-Отец чрез Сина Божий – Исус Христос, а чрез даровете на Светия Дух им е разкрита цялата божия истина. Това се отнася и за всеки християнин, който в момента на кръщението си влиза в общение с троичния Бог чрез Светия Дух.

Поради възловото значение на Петдесетница в християнската история празничното богослужение на този ден е по-особено – светата литургия се слива с вечернята, която обикновено се отслужва вечер. Именно на вечернята свещеникът разхвърля над вярващите предварително осветена шума от орехови листа, която напомня за слизането на Светия Дух над апостолите. Тези клонки се занасят по домовете и се пазят до следващата Петдесетница върху домашната икона или кандило.

Ореховите листа имат важно значение и в българските традиции на Света Троица. Тъй като се вярва, че душите на починалите са пуснати на Великден и се прибират на Спасовден, Света Троица или Свети Дух, в някои райони като Родопите, Тракия, Странджа на тези празници жените носят свежи орехови листа, разстилат ги върху пода на църквата и коленичат върху тях, затваряйки очите си. Вярва се, че по този начин те „могат да чуят или да видят“ починалите си близки или светците. След литургията тези листа се носят на гробищата и се разстилат по гробовете – „за да правят сянка на починалите“. В Ловешко вместо орехова шума в църквите се носят липови листа и клони и се коленичи върху тях, а след това също ги отнасят на гробищата. В селата в Троянско наричат Петдесетница „празник на липата“, защото в този ден дърветата обръщат листата си надолу. На излизане от църквата след празничната литургия хората преминават под венец от липови клони „за здраве“.

Взетите на Петдесетница от храма осветени орехови или липови листа, освен че се пазят на домашната икона, се използват като универсален лек – против молци, като са ги слагат между тъканите и дрехите; поставят ги и в хамбарите, за да няма червеи по житото; при болест ги запалват и се опушват, „прикадяват“ с дима от тях. Изсушената осветена орехова шума поставят и в храната на овцете „за здраве и против уроки“. С ореховата шума на Петдесетница се закичват къщите, кошарите и другите стопански постройки, подобно на зеленината на Гергьовден.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето

Култура

Неврокопският митрополит Серафим отслужи Света Божествена литургия в църквата „Св. Троица“ в Банско по случай храмовият й празник

Публикувано

на

Днес в църквата „Света Троица“ в Банско неврокопският митрополит Серафим отслужи утринно Богослужение със Света Божествена литургия.

На литургията присъстваха много граждани и гости на града. Отбелязването на храмовия празник в Банско съвпадна и с Черешова задушница и бе отслужена и литургия в памет на починалите за покой на душите им и упование на живите.

Църквата  „Света Троица“ в Банско е завършена и осветена през 1835 г., а 60 години по-късно към него била изградена голяма кула с камбанария и часовник. Към храмовия комплекс принадлежи и църквата „Преп. Паисий Хилендарски“. Църквата „Света Троица“ е издигната със средствата на голям брой дарители – 270 фамилии и 1081 индивидуални дарители. Смята се,че достолепният храм „Св. Троица“ в Банско, с партер и два етажа балкони над него, е най-големият православен храм на Балканите.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ