Свържете се с нас

Анализи и Коментари

ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: ПАРТИЯТА НА НЕГЛАСУВАЩИТЕ Е НАЙ-ГОЛЯМА

Публикувано

на

Цветелина Узунова е журналист и пиар консултант с богат политически опит. Ексклузивно за ТОП ПРЕСА тя коментира резултатите от изборите за Европейски парламент.

Г-жо Узунова, как ще коментирате резултатите от европейските избори?

Ще започна от ниската избирателна активност. От близо шест милиона и половина българи с право на глас, до урните са отишли едва милион и шестотин хиляди. Това е проблем. И то за всички партии, защото олеква тяхната представителност.  Причините може да са няколко. Първо, че изборният ден съвпадна с празниците около абитуриентски и абсолвентски балове. Много хора са пътували и не са могли да гласуват. Друга причина би могла да бъде липсата на заинтересованост у избирателите кой точно ще ги представлява в Брюксел, какво всъщност се решава там и има ли това някакво значение за ежедневието им. Европейските теми очевидно все още не са в полезрението на българите. Не ги вълнуват, далечни са им. Самата кампания не изведе на преден план такива въпроси. Тя мина предимно на вътрешно-политическо ниво и то с превес на негативизма, компроматите, фалшивите новини. Това определено отблъсква. Като трета причина за слабата активност бих посочила старата мантра, която много хора повтарят, а именно „няма за кого да гласувам, всички са еднакви”. Или другата – „всичко е нагласено”. Това говори за голямата пропаст между партиите и народа. Показател е, че доверието и в политици, и в институции продължава да е критично ниско. Но това вече е тема за друг разговор.

Излиза, че и да не гласуваш, пак влияеш на вота.

Така е. За съжаление,  „партията” на негласуващите се оказа най-голямата. Много хора си мислят, че и да отидат, и да не отидат да пуснат бюлетина, това няма никакво значение. Но обществото е система от скачени съдове. Всичко има значение. Ниската избирателна активност много добре обслужва някои партии, които, при голям процент гласували, биха намалили тежестта си. Така че нека хората да се информират повече и тогава да решават дали пак да са аутсайдери в изборния процес.

Да погледнем напред във времето- през есента идват местните избори. Резултатът от вчера ще им повлияе ли?

Две предизборни кампании в рамките на няколко месеца са голямо изпитание пред партиите. Защото това е изключително напрегната и изтощителна работа. Двата вида избори тази година са много различни, но структурата на кампаниите има една база – активно действащ щаб, в който, освен партийни фигури, влизат и много други специалисти. Нужна е мобилизация на партийните клубове по места, организация на десетки публични събития, засилена вътрешно-партийна комуникация, обиколки из страната на основните лица на партиите. И това е само част от работата. Отделно са дейностите по съставяне на комисиите, събиране на застъпници, доброволци. Правилата са едни и същи, независимо каква кампания се прави. Това отнема много енергия и ресурс на партиите. Те няма да имат време за нищо друго тази година. При местните избори водещо е дали  хората са видели някаква реална полза за града си, за себе си от работата  на кмета и общинските съветници. Ако евродепутатите са им някъде далече и не виждат отблизо резултатите от дейността им, то при местните избори това ще е акцентът, защото успехите или неуредиците в местната власт ежедневно са пред очите на гражданите. В случая има значение партийната принадлежност, но по- голямо значение има личността. Това са избори с много силен мажоритарен елемент. Затова ще бъде много показателно  какви кандидати за кметове ще извадят партиите. Колкото и верен партиец да е някой, ако не става за градоначалник, няма шанс. Хората вече имат доста високи изисквания. Искат да живеят в уредени градове, ремонтите да са качествени, да се запази зеленината, да са решени проблемите с чистотата, с водата…какво ли не. В този смисъл, кметовете трябва да са отлични мениджъри, да умеят да управляват хора и процеси. Трябват ярки местни лидери. През есента очаквам много по-висока избирателна активност. Резултатът от вота за Европейския парламент няма кой знае какво значение за местните избори. Но пък местният вот  след няколко месеца до голяма степен ще подскаже какво ще стане на следващите парламентарни избори. Така че голямата битка за власт тепърва предстои.

Пак ли ще гледаме компроматни войни през есента?

Вероятно. Няма да съм изненадана, ако отново се размахват нагласени обществени поръчки, разкрития за имотно състояние…Такава вълна винаги има при местните избори, защото хората са доста чувствителни на тема кой как харчи обществения ресурс и дали крие нещо. Моето мнение е, че не политиците, а компетентните органи трябва да се занимават с това. Аз съм за позитивните кампании- не да хулиш опонента си колко е лош, а да изтъкваш ти с какво си по-добър от останалите и какво предлагаш като управленски решения. В този смисъл се надявам да видим битка между ярки  и компетентни личности, които мислят модерно, които са почтени и  наистина са загрижени българските общини да се развиват така, че хората да не се чудят как да ги напуснат.  Точно обратното- да искат да остават в родния си град, защото намират нужните условия да правят бизнес, кариера, да отглеждат децата си, да са сред близките си, да има адекватно здравеопазване и качествени училища. Когато и най-малката община у нас процъфтява, значи цялата държава може да е добре.

коментара

Реклама
loading...

Анализи и Коментари

Полицията в град Гоце Делчев застава твърдо в подкрепа към Иван Гешев за главен прокурор!

Публикувано

на

Ръководството на РУП – Гоце Делчев заедно с целия си състав, изразяват пълната си и безрезервна подкрепа към кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. „Иван Гешев е прокурорът, който обедини всички структруни звена в МВР, ДАНС и прокуратурата. Резултатите от работата му в специализираната прокуратура, са безупречни и дават така нужния за обществото резултат. Убедени сме че под ръководството на Иван Гешев, българското обвинение ще бъде ръководено префесионално, резултатно, екипно и стабилно. Погледнато в дълбок професионален план, нямаме никакви резерви и съмнения в каниддатурата на Иван Гешев. Да, той е достоен и трябва да бъде следващият главен прокурор на Република България“. Иззразяват становище от РУП на МВР град Гоце Делчев, пред Топ Преса, която като медия зае твърда позиция в подкрепа на Иван Гешев.

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Хеликоптер се включи в потушаването на пламъците край Сухото езеро

Публикувано

на

Гасенето в района продължава

Хеликоптер на авиобаза „Крумово“ се включи вчера следобяд в потушаването на пламъците край Сухото езеро над Кирилова поляна в Рила.

Първоначално пламъците са избухнали на площ от 1 декар, но след което огънят се е разпрострял.

В района на Сухото езеро има борова растителност и треви.

Както съобщихме, сигналът за пожара е подаден към 10.00 часа от турист, който слизал от хижа „Рибни езера“ към Рилския манастир.

Според информацията към момента пожарът е предизвикан от туристи, които са нощували в района на езерото и са палили огън.

Гасенето на огнения ад в района ще продължи и през днешния ден.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ