Свържете се с нас

Анализи и Коментари

ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: ПАРТИЯТА НА НЕГЛАСУВАЩИТЕ Е НАЙ-ГОЛЯМА

Публикувано

на

Цветелина Узунова е журналист и пиар консултант с богат политически опит. Ексклузивно за ТОП ПРЕСА тя коментира резултатите от изборите за Европейски парламент.

Г-жо Узунова, как ще коментирате резултатите от европейските избори?

Ще започна от ниската избирателна активност. От близо шест милиона и половина българи с право на глас, до урните са отишли едва милион и шестотин хиляди. Това е проблем. И то за всички партии, защото олеква тяхната представителност.  Причините може да са няколко. Първо, че изборният ден съвпадна с празниците около абитуриентски и абсолвентски балове. Много хора са пътували и не са могли да гласуват. Друга причина би могла да бъде липсата на заинтересованост у избирателите кой точно ще ги представлява в Брюксел, какво всъщност се решава там и има ли това някакво значение за ежедневието им. Европейските теми очевидно все още не са в полезрението на българите. Не ги вълнуват, далечни са им. Самата кампания не изведе на преден план такива въпроси. Тя мина предимно на вътрешно-политическо ниво и то с превес на негативизма, компроматите, фалшивите новини. Това определено отблъсква. Като трета причина за слабата активност бих посочила старата мантра, която много хора повтарят, а именно „няма за кого да гласувам, всички са еднакви”. Или другата – „всичко е нагласено”. Това говори за голямата пропаст между партиите и народа. Показател е, че доверието и в политици, и в институции продължава да е критично ниско. Но това вече е тема за друг разговор.

Излиза, че и да не гласуваш, пак влияеш на вота.

Така е. За съжаление,  „партията” на негласуващите се оказа най-голямата. Много хора си мислят, че и да отидат, и да не отидат да пуснат бюлетина, това няма никакво значение. Но обществото е система от скачени съдове. Всичко има значение. Ниската избирателна активност много добре обслужва някои партии, които, при голям процент гласували, биха намалили тежестта си. Така че нека хората да се информират повече и тогава да решават дали пак да са аутсайдери в изборния процес.

Да погледнем напред във времето- през есента идват местните избори. Резултатът от вчера ще им повлияе ли?

Две предизборни кампании в рамките на няколко месеца са голямо изпитание пред партиите. Защото това е изключително напрегната и изтощителна работа. Двата вида избори тази година са много различни, но структурата на кампаниите има една база – активно действащ щаб, в който, освен партийни фигури, влизат и много други специалисти. Нужна е мобилизация на партийните клубове по места, организация на десетки публични събития, засилена вътрешно-партийна комуникация, обиколки из страната на основните лица на партиите. И това е само част от работата. Отделно са дейностите по съставяне на комисиите, събиране на застъпници, доброволци. Правилата са едни и същи, независимо каква кампания се прави. Това отнема много енергия и ресурс на партиите. Те няма да имат време за нищо друго тази година. При местните избори водещо е дали  хората са видели някаква реална полза за града си, за себе си от работата  на кмета и общинските съветници. Ако евродепутатите са им някъде далече и не виждат отблизо резултатите от дейността им, то при местните избори това ще е акцентът, защото успехите или неуредиците в местната власт ежедневно са пред очите на гражданите. В случая има значение партийната принадлежност, но по- голямо значение има личността. Това са избори с много силен мажоритарен елемент. Затова ще бъде много показателно  какви кандидати за кметове ще извадят партиите. Колкото и верен партиец да е някой, ако не става за градоначалник, няма шанс. Хората вече имат доста високи изисквания. Искат да живеят в уредени градове, ремонтите да са качествени, да се запази зеленината, да са решени проблемите с чистотата, с водата…какво ли не. В този смисъл, кметовете трябва да са отлични мениджъри, да умеят да управляват хора и процеси. Трябват ярки местни лидери. През есента очаквам много по-висока избирателна активност. Резултатът от вота за Европейския парламент няма кой знае какво значение за местните избори. Но пък местният вот  след няколко месеца до голяма степен ще подскаже какво ще стане на следващите парламентарни избори. Така че голямата битка за власт тепърва предстои.

Пак ли ще гледаме компроматни войни през есента?

Вероятно. Няма да съм изненадана, ако отново се размахват нагласени обществени поръчки, разкрития за имотно състояние…Такава вълна винаги има при местните избори, защото хората са доста чувствителни на тема кой как харчи обществения ресурс и дали крие нещо. Моето мнение е, че не политиците, а компетентните органи трябва да се занимават с това. Аз съм за позитивните кампании- не да хулиш опонента си колко е лош, а да изтъкваш ти с какво си по-добър от останалите и какво предлагаш като управленски решения. В този смисъл се надявам да видим битка между ярки  и компетентни личности, които мислят модерно, които са почтени и  наистина са загрижени българските общини да се развиват така, че хората да не се чудят как да ги напуснат.  Точно обратното- да искат да остават в родния си град, защото намират нужните условия да правят бизнес, кариера, да отглеждат децата си, да са сред близките си, да има адекватно здравеопазване и качествени училища. Когато и най-малката община у нас процъфтява, значи цялата държава може да е добре.

коментара

Реклама
loading...

Анализи и Коментари

ГДБОП: Никъде не е спиран интернетът

Публикувано

на

Действията на ГДБОП на 13 юни в няколко града в страната са били срещу кабелни оператори, разпространяващи нелегално телевизионни програми, без да имат затова авторски права, докато легалната дейност – разпространение на интернет, не е засегната. Това каза пред журналисти днес комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

При полицейската операция срещу „пиратско“ разпространение на телевизионни програми от кабелни оператори са били изземвани само технически устройства с отношение към тази дейност. Не са били изземвани съоръжения, чрез които се разпространяват интернет, каза Явор Колев.

Той информира, че в Сандански, Петрич, Бургас и Кърджали имат интернет.

„Абонати на кабелни оператори в Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил твърдят, че интернет услугата е спряна, но ние не сме изземвали устройства, които осигуряват свързаност с интернет“, добави той.

Операцията на 13 юни е по сигнал от правоносители, които са установили, че програмите се излъчват от кабелните оператори, без да са платени авторски права. За два месеца щетите за правоносителите са над 10.5 млн. лева. Установено е било, че над 60 програми, са били разпространявани от кабелните оператори без уредени авторски права, добави той.

„Към момента телевизионни програми в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас с незаконно излъчване няма. По време на провеждане на операцията нито един от управителите на обискираните компании не оказаха съдействие на служителите на ГДБОП“, допълни Колев.

Явор Колев информира, че в Бургас и Сандански са иззети сървъри, които имат отношение към мобилно приложение за разпространение на тв програми, като двете фирми са имали такова приложение и са разпространявали програми, за които нямат права.

Има образувани досъдебни производства. Делата са за финансови и данъчни престъпления и престъпления срещу интелектуалната собственост. След експертизите ще се повдигнат обвинения срещу управителите на проверените кабелни оператори.

„Ако се докажат данъчни престъпления, присъдите могат да стигнат до осем години лишаване от свобода“, посочи Явор Колев.

Той съобщи, че ГДБОП следи нелегалното разпространение на телевизионни програми от 1998 година, когато по думите, то е било 100 процента. Сега, по информация на доставчици на телевизионен сигнал, нелегалното разпространение на телевизионни програми е около 50 – 60 процента, каза Явор Колев.

„Нашата работа продължава по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост и други престъпления, свързани с това нелегално разпространение“, допълни той. В момента се извършват проверки на голяма част от кабелните оператори по отношение на авторските права. В тези проверки са включени както представители на отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, така също и представители на Министерство на културата, КРС, НАП.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) контролира преноса на електронни съобщения, но няма отношение към съдържанието и платените авторски права, каза Тинка Капитанова, директор на дирекция в КРС. Кабелните оператори са задължени да съобщават на КРС броя на абонатите си. Този месец предстои да излезе годишният доклад на КРС, в който ще има информация за нейната дейност, посочи Капитанова.

Автор: Нова телевизия, E79 News; Снимки: Архив

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Младен Маринов: Правят се опити за настройване на обществеността срещу полицията и прокуратурата

Публикувано

на

Младен Маринов с тежки думи за кабелния октопод

Действията са насочени само срещу апаратурата и техниката, уточни той

Правят се опити за настройване на обществеността срещу полицията и прокуратурата. Това коментира за акцията срещу кабелните оператори вътрешният министър Младен Маринов, който бе гост на 10-я юбилеен концерт „С обич за децата, в памет на бащите герои“. 

Той уточни, че действията на тези органи са насочени само срещу апаратурата и техниката, която позволява излъчване на телевизионни програми. Доставката на интернет е решение на самите оператори и гражданите, останали без такава услуга, да търсят отговорност от тях, каза министърът.

Той припомни, че по този случай се работи в партньорство с Европол. Министърът допълни, че е наясно, че българите, когато ползват услуги, нямат навик да мислят дали не става дума за интелектуално пиратство. Несправянето с този вид престъпност обаче води до влошаване имиджа на държавата, посочи Маринов.

Припомняме, че по-рано Явор Колев от отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП даде пресконференция, на която обясни, че тази операция е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, които не плащат авторски права. Щетите, които за 2 месеца са нанесени на Нова тв, Бтв и HBO са над 10,5 млн. лева . Предмет на изземването са били само устройства, които имат съпричастие към разпространение на това съдържание. Легалната дейност на фирмите не е била засегната.

До 5 г. и до 8 г. лишаване от свобода предвижда законът по горните текстове, каза комисар Явор Колев.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ