Управителят на онкоболницата в Благоевград иска закриване на микробиологичната лаборатория

Да се оптимизира структурата на онкоболницата в Благоевград, като се закрие микробиологичната лаборатория, иска от общинските съветници управителят д-р Георги Георгиев.

Възлагането на външна фирма на изследванията, които се правят в нея, би спестило на болницата десетки хиляди лева, убеден е той. Годишно издръжката на тази лаборатория възлиза на 40 000-50 000 лв., при сключване на външен договор разходите ще се свият до 2000-3000 лв., обясни д-р Георгиев.

Благоевградската болница е единствената специализирана онкология в страната, която поддържа собствена микробиологична лаборатория, тя била разкрита преди години заради наредба, която задължавала медицинските заведения да имат такова звено, но тази наредба отпаднала.

На практика лабораторията не е наситена с дейност, тъй като в онкологичната болница няма родилно или инфекциозно отделение, които да изискват често да се правят такива изследвания, обясни болничният управител, който е категоричен, че със закриването на това звено по никакъв начин няма да се наруши обслужването на пациентите.

Безболезнено ще е и съкращението в щата, тъй като в лабораторията работят един лекар, който не е на основен трудов договор към онкологичната болница, и една медицинскка сестра, която е в пенсионна възраст.

ОбС в петък ще обсъжда предложението за оптимизация и ще вземе решение по него. \Struma.bg\

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене