Освободени са от армията двама от войниците, които се разследват за хулигански действия в Карлово

паметник

Двама от войниците, които се разследват за хулигански действия на паметника на братя Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово и за побоя, са освободени от армията на 1 януари 2014 г. Това каза за Агенция „Фокус” бригаден генерал Димитър Шивиков. „Двама от тях са освободени, другите двама са наказани само с предупреждение за уволнение. Двамата войници, които са освободени, пуснаха рапорт за освобождение. Докато текат следствени действия, няма такъв показател, по който те да бъдат дисциплинарно уволнени”, посочи генерал Шивиков. Единият от уволнените войници е Моско Пънгов, а другият – Мустафа Бекташев.

Агенция „Фокус“ припомня:
На 21 декември 2013 г. министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че най-тежките дисциплинарни мерки ще бъдат приложени спрямо военнослужещите, поругали паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви и пребили младежа Ивайло Пръмов. В парламента Ангел Найденов, министър на отбраната, добави, че във Военноокръжна прокуратура – Пловдив е образувано досъдебно производство по инцидента в Карлово. Досъдебното производство е срещу редник Моско Асенов Пънгов, от военно формирование 34840 – Карлово, и цивилен служител Мустафа Синанов Бекташев, от военно формирование 44370, гр. Карлово. То е за това, че на 8 декември 2013 г., в гр. Карлово, са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, и изразяващи явно неуважение към обществото, поругавайки паметника на братя Евлоги и Христо Георгиеви, и нанасяйки побой на Ивайло Ганчев Пръмов, като деянието им по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Провеждат се интензивни действия по разследването. Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира случая с думите: „Ще бъда безкомпромисен. Ще бъдат предприети възможно най-тежките дисциплинарни мерки и действия“. Инцидентът стана в началото декември и предизвика силно възмущение.
На 27 декември стана ясно, че военнослужещите от Карлово, за които се твърди, че са осквернили паметника на Евлоги и Христо Георгиеви, са наказани с последно предупреждение за уволнение.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене