Свържете се с нас

БСП

Корнелия Нинова: Ще се явя на избор пред цялата партия

Публикувано

на

Голямата ни тревога за България е ниската избирателна активност, особено на фона на избирателната активност в Европа. Смятаме, че това е урок за всички партии. Да си вземем поука защо всички нас хората не ни харесват. Второ, ниската активност представлява и слаба легитимност, и слабо представителство на партиите. Всички взети заедно ще представляваме по-малко от 2 млн. българи.

Това е проблем за политическите партии и за държавността. И трето, ниската активност прави значим корпоративния, фалшифицирания, купения вот, което е удар по демократичния избор. Това обяви ден след евровода лидерът на БСП, Корнелия Нинова.

Тя посочи, че въпреки ниската активност, поздравява всички, които гласуваха, независимо за коя партия.

Най-сърдечно искам да благодаря на тези, които ни подкрепиха с гласуване – на активистите на БСП, на листата, на организатори, координатори, народни представители, членове и симпатизанти на партията, които участваха в кампанията и гласуваха. Знам, че са разочаровани, но искам да им кажа да не униват и че продължаваме напред с всички сили. Много коментари се чуха от вчера до днес.

Ще си позволя да опровергая само един, за другите ще имаме много време да ги коментираме. Ще го направя точно заради тези хора, които участват в кампания и гласуваха за БСП, от уважение към тях, от благодарност и от уважение към истината. Масово се твърди от вчера, че ядрото на БСП, членовете на БСП, не са излезли да гласуват. Това категорично не отговаря на фактите и на числата.

Ние имаме 450 005 гласа – това е ядрото на БСП и твърдя отговорно, че БСП излезе да гласува на тези избори. Всяко обратно твърдение и упрек към тези хора е неуважение към тях, което ние не можем да позволим. Пак заради тях ще започна с добрите новини. Факт е, че само ние, като партия, увеличаваме в абсолютен брой гласовете, спрямо предишните европейски избори. През 2014 г. сме имали 424 037 гласа, а сега имаме 450 005. Това не се наблюдава при нито една друга партия. Всички други партии, които изпращат евродепутати, имат намаление на гласовете в абсолютни стойности, обяви още Нинова.

По нейни думи БСП е единствената, която увеличава евродепутатите си с един.

Освен сравнение с миналите европейски избори, искам да направя сравнение и как стоим в Европа. На фона на това, което се случи в Европа, при много по-висока избирателна активност, от 28 държави и 28 социалистически и социалдемократически партии, БСП е пета по резултат.

Преди нас са само Малта, Португалия, Испания и Кипър. Въпреки тези добри факти, които отговарят на числата и истината и съм длъжна да ги отбележа заради грешните интерпретации, ние загубихме тези избори, категорична беше Нинова и допълни, че утре се свиква НС на БСП.

Ще влезем на заседанието с няколко предложения за действие оттук нататък. Смятам, че отговорността трябва да е солидарна – от основните партийни организации, до председателя на партията. Затова ще предложим да се проведат конференции във всички общини, на тях да се направи анализ по места, оценка- какво се е случило, защо сме загубили или спечелили, ние печелим в четири области.

На конференциите трябва да има точка за избор на общинско ръководство – общински съвети и председатели. Ще предложим и провеждане на областни съвети, отново с анализ и оценка на резултатите и избор на областен председател. Трето – стартиране на процедура за избор на председател на БСП.

За пръв път ще проведем избор по новия устав и всички членове на партията ще могат да гласуват. Ще се явя на избор пред цялата партия, заедно с всички останали кандидати, ако утре НС одобри това предложение. След това ще трябва да изготвим правила за избора, начин на правене на кампанията, срок и време, в което да се проведе. Вярвам, че до месец-два ще приключим с тази процедура и за пръв път ще преминем през пряк избор на председател по новия устав на БСП, обясни на пресконференция след евровота Корнелия Нинова.

Друго предложение, което ще внесено на заседанието на пленума е ПГ на „БСП за България“ да се върне в Народното събрание и да внесе отново: Закон за КОНПИ, промени в Закона за съдебната власт, свързани с избора на европейски прокурори и правомощията на главния прокурор.

коментара

Реклама
loading...

БСП

БСП-Благоевград с 4 номинации за кмет на града

Публикувано

на

Социалистите в Благоевград номинираха четирима души за кмет на областния център. Вече приключиха събранията на партийните организации в общината.

Най-много подкрепа местните социалисти са заявили за общинския председател Любен Милев. След него се нарежда бившият кмет на Благоевград – Костадин Паскалев, на трето и четвърто място по брой номинации са общинската съветничка Гергана Янчева и настоящият депутат от БСП – Николай Бошкилов.

Това са партийните кандидатури на БСП-Благоевград. По-вероятно е обаче да се застане зад независим кандидат, който да обедини лявото пространство и цялата опозиция на сегашното управление, твърдят местни соцалисти.

Последната дума ще има Националният съвет на БСП, който ще утвърди кандидат-кмета на БСП за Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

БСП

Корнелия Нинова в Перник: Няма да позволим в Перник да се изгарят отпадъци

Публикувано

на

Власт, бизнес и пари са се сраснали и това е част от модела на управление

„Разговаряхме с всички председатели на общински организации на БСП в област Перник и народните представители от областта във връзка с местните избори. Днес Изпълнителното бюро ще приеме и платформата за местните избори. Прави ни впечатление, че и тук бяха поставени проблеми, които се превръщат в национални. И тук изключително остро бе поставен въпросът със здравеопазването“. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Перник. Тя добави, че в областта има общини, в които по два месеца няма лекар, а други са много отдалечени и транспортът до областната болница е голям проблем. Тя припомни, че БСП е предложила своята алтернатива в сектора  и бъдещите кметове от левицата ще се придържат към нея за общинското здравеопазване. „Друга тема, която излиза почти навсякъде, е екологията. Тук, в Перник, на площадката на ТЕЦ-а, се подготвя изгаряне на отпадъци, които дори не са от България, а се вкарват от Италия. Няма да позволим в Перник да се изгарят отпадъци. Това е част от модела на управление и срастване на власт, бизнес и пари. Държавата прави услуги на Христо Ковачки, а той ги връща и това се вижда по време на избори – Перник е един от градовете с най-голям корпоративен вот“, уточни Корнелия Нинова. Тя добави, че Перник е един от първенците по замърсяване на въздуха, а това изгаряне на RDF отпадъци  е изключително опасно. „Станислав Владимиров, който е номиниран от местните структури за кмет на общината, пое ангажимент да работи за спиране на този процес “, коментира още лидерът на левицата.

Станислав Владимиров: Транспортът до София продължава да е голям проблем за перничани

„Качеството на въздуха е една от най-болезнените теми за Перник. Притесненията на перничани са, че евентуално горене на RDF отпадъци  ще утежни обстановката и ще застраши здравето им“, каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров.  Той добави, че Перник е град, който можеше да се възползва от тези 111 млн. лв., които бяха дадени от държавата за подобряване на качеството на въздуха, но общинската администрация не е направила усилие да изготви програма за управление на качеството на въздуха. „Ще продължаваме да поставяме темата на дневен ред и няма да се съгласим и позволим допълнително да се утежнява екологичната обстановка в Перник“, заяви Владимиров. Народният представител коментира, че близо 30 000 перничани всеки ден пътуват до София, за да работят, учат или отидат на лекар. „Качествен ЖП или автобусен транспорт няма и хората пътуват най-вече със собствените си автомобили,  образуват се километрични тапи и допълнително се замърсява въздухът. На този фон, управляващите в общината разиграха един цирк с реверсивното движение, а този огромен проблем продължава да стои пред перничани“, каза още Станислав Владимиров.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ