Свържете се с нас

Новини

Приемат програма за бездомните кучета в Кюстендил

Публикувано

на

Програма за долавяне популацията на безстопанствените кучета ще обсъждат общинските съветници на предстоящата във вторник сесия на минипарламента.

Броят на безстопанствените кучета на територията на община Кюстендил варира между 600 и 800.

„Въпреки усилията, които общинска администрация и служителите на Приюта за безстопанствени кучета край с. Радловци полагат броя на кучетата не намалява с нужното темпо, като основната причина продължава да се корени в безотговорното отношение на собствениците на домашни кучета, допускащи безконтролното им размножаване и последващото изхвърляне на улицата на малките кученца“, се казва в програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Кюстендил. Тя ще бъде гласувана на сесията утре.

В приюта през последните години са настанени и обработени кучета /кастрирани, ваксинирани против бяс и обезпаразитени/ за 2016 г. – 152 броя 2017 г. – 208 броя, 2018 г. – 214 броя безстопанствени кучета.

Изтъква се и това, че община Кюстендил активно работи и с Фондация „Четири лапи“ за провеждане на съвместни кампании за кастриране на безстопанствени кучета и котки. Кастрирани животни в рамките на кампаниите, проведени съвместно с фондация „Четири лапи“ 2010 г. – кастрирани кучета – 174 броя котки – 34 броя 2012 г. – кастрирани кучета – 385 броя котки – 35 броя 2016 г. – кастрирани кучета – 176 броя котки – 16 броя.

За 2018 година от приюта са осиновени 34 броя кучета. Бездомните обаче се увеличават и това се коментира от кюстендилци и по селата. Наскоро в малкото с.Полетинци от бус изсипали 9 кучета – гладни и освирепели. „Нападаха дивеча, дори и хора – гладни са и агресивни“, коментираха местни.

Предстои кампания и през 2019 г. Изчаква се уточняване на дата от страна на Фондацията. Кучетата се залавят по предварително изготвен от управителя на общинския приют за безстопанствени животни график, като с приоритет са злонравните, болните кучета и женските животни във фертилна възраст.

Залавянето се извършва в присъствието на представител на природозащитна организация, като се съставя протокол за броя на заловените кучета, техния пол, външни характеристики, мястото от където са заловени. Протоколът се подписва от двама служители на приюта за безстопанствени животни на община Кюстендил и представител на дружеството за защита а животните.

Обработването на кучетата се извършва в общинския приют за бездомни животни, намиращ се край с. Радловци. Здравите и неагресивни кучета се кастрират, обезпаразитяват външно и вътрешно, ваксинират против бяс, маркират се с трайна ушна марка и се връщат по обитаваните от тях места под постоянен надзор, съгласно разпоредбите на Закона за защита на животните. Неизлечимо болните животни в напреднала фаза на болестта се подлагат на евтаназия след провеждане на необходимите изследвания и след решение на комисия.

Успешният световен опит и практиката на редица български общини налагат прилагането на регламентирания от закона за защита на животните метод на кастрация на уличните кучета и връщането им по обитаваните от тях места до блокирането на раждаемостта – ограничаване на капацитета на средата само със стерилни животни, последвано от настаняване в приюти до изчерпване капацитета на същите и/или осиновяване на вече кастрирани кучета.

коментара

Политика

Националният съвет на БСП утвърди единодушно кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София

Публикувано

на

Националният съвет на БСП утвърди единодушно кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, научи DarikNews.

Кандидатурата на бившия омбудсман е гласувана анблок с останалите кандидати за кметове от левицата.

Манолова влиза в кметската надпревара издигната от инициативен комитет, но след днешното решение на пленума, БСП започва официална подкрепа за нейната кандидатура.

Област Благоевград

Община Благоевград – Румен Георгиев Томов; Община Банско – Иван Михайлов Кадев; Община Белица – Радослав Сабинов Ревански; Община Гоце Делчев – Владимир Кръстев Москов; Община Гърмен – Владимир Иванов Донков; Община Кресна – Николай Кирилов Георгиев; Община Петрич – Любомир Митков Георгиев; Община Разлог – Александър Огнянов Крайнов; Община Сандански – Младен Стоименов Тимчев; Община Сатовча – Арбен Мустафов Мименов; Община Струмяни – Емил Димитров Илиев; Община Хаджидимово – Людмил Аспарухов Терзиев;

Автор: „Дарик“

коментара

Продължете с четенето

Крими

Тежка катастрофа с кортежа на Цвета Караянчева СНИМКИ

Публикувано

на

Цвета Караянчева се транспортира с хеликоптер към София

Председателят на парламента Цвета Караянчева в момента се транспортира с хеликоптер, след като претърпя тежка катастрофа край Хитрино. Както БЛИЦ писа тя е със счупена ключица. Транспортират я към столична болница за преглед и лечение.

Снимка: btvnovinite.bg

От полицията разпространиха информация за инцидент около 10.30 часа. По първоначални данни на главен път Шумен – Силистра, на около 150 м след разклона за село Върбак, 31-годишна шофьорка на лек автомобил, на ляв завой навлязла в опесъчен участък, загубила контрол над колата и се ударила в насрещно движещ се лек автомобил.

За преглед в болница са транспортирани трима души. Водачите са изпробвани за алкохол, пробите са отрицателни.

Повече информация за инцидента ще бъде дадена по-късно от компетентните органи. Инцидентът се разследва.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ