Свържете се с нас

Политика

Правителството фиксира партийната субсидия на 11 лв.

Публикувано

на

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона за политическите партии, съобщиха от правителствената пресслужба.

Със законопроекта се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, уреждат се също така отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години. Доразвива се уредбата, свързана с планиране на необходимите разходи за държавната субсидия, като се диференцират случаите, в които в рамките на бюджетната година правоимащите получават държавна субсидия за цяла календарна година или за по- кратък период.

Също така се предвижда планираните по централния бюджет за съответната година разходи да бъдат индикативни.

С парафраф 2, ал. 1 от законопроекта е предвидена преходна уредба за формиране на размера на държавната субсидия за периода от 26.05.2016 г. до влизането в сила на изменителния закон.

В съответствие с обществените нагласи предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на субсидиите в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5лева.

Предложеният начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26.05.2016 г. до изплатената към 30.04.2019 г. и икономията за бюджета би възлязла на 18,6 млн. лева.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

E79 News

коментара

Политика

Сотир Цацаров: Очаквам напрежение да съпътства утрешния избор на Иван Гешев.

Публикувано

на

цацаров

„Очаквам напрежение да съпътства утрешния избор на Иван Гешев за главен прокурор на България. Това е изкуствено създадено напрежение”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

„Напрежението и протестът е опит за политически натиск. При най-първите протести, когато беше открита процедурата за избор на главен прокурор, един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск. Той се казва Христо Иванов“, заяви Цацаров цитиран от БГНЕС.

Той коментира още, че призивите на Росен Плевнелиев Румен Радев да не подписва указа са неприемливи. „Всеки има право на мнение. Същевременно и аз имам право мнение и казвам, че не приемам този призив на Плевнелиев. Такова изказване е крайно неприемливо“, отсече главният прокурор.

Цацаров не се съгласи и с твърдението, че хиляди хора протестират срещу кандидатурата на Гешев. „Не отричаме, че има хора, които протестират по убеждение, но не съм съгласен с определението за хиляди хора. Всеки има право да протестира, стига той да не е иницииран по някакъв начин“, заяви Цацаров и припомни, че кандидатурата на Гешев е предложена от прокурорската колегия, която е решила да бъде професионална.

„Има право и министърът на правосъдието да издигне кандидатура. Тогава щяхте да ме питате защо изпълнителната власт се намесва в съдебната власт“, заяви той и увери, че не се случва нищо необичайно.

„Случва се това, което беше разписано в Закона за съдебната власт по предложение на Христо Иванов, когато беше министър на правосъдието. Някак си ми се струва неестествено да протестираш срещу нещо, което се случва по процедура, която ти самият си предложил. Искахме реформа, ето я реформата“, каза още той и коментира думите на Лозан Панов, който, цитирайки Илфи Петров е каза, че съдебната власт е давеща се. „Ако той се чувства давещ се – ок, аз лично не се чувствам такъв“, заяви главният прокурор.

Той посочи още, че докладът на ЕК е обективен и позитивен. „Намирам го като доклад, който оценява по достойнство българските усилия. Намирам го като много добра и позитивна оценка за всичко, което е направила изпълнителната и съдебна власт. Известно ми е, че докладът причинява и болка в някои политически среди и сред мои колеги в съдебната палата, но не мога да им помогна“, коментира още той.

По отношение на задържаните във вторник  в Несебър кандидати за кмет и общински съветници, Цацаров обясни, че обвиненията срещу тях са за купуване на гласове.

„Задържането е след разрешение на Централната избирателна комисия. Всички тези действия не заличават качеството на кандидатите като такива. В крайна сметка това е нашият отговор на купуването на гласове. Разрешението за задържане позволява да ги задържим до 72 ч. и да ги изправим пред съд. Може би в четвъртък от Специализираната прокуратура ще дадат брифинг. Не се знае още какви ще са обвиненията на петимата задържани и дали ще се наложи ново искане за снемане на имунитети срещу други кандидати“, каза още той.

коментара

Продължете с четенето

Политика

ВМРО – патриотичният камуфлаж на ДПС за Златоград

Публикувано

на

След като вторият в ГЕРБ Цветанов сдаде властта в партията, много от хората в местната власт, назначавани и избирани по негово време тръпнат. Такава община е и Златоград. Кметът Мирослав Янчев се ползваше с изключителната подкрепа на Цветанов, благодарение на който в Златоград бяха задвижени ключови инфраструктурни проекти.

Освободената ниша бързо но сигурно се заема от ДПС. Наскоро столичен сайт цитира местния търговец Ефим Ушев, според когото „нещо страшно става в Родопите“. Според него ДПС и ВМРО играят в един отбор, което е видно от регистрираните листи в ОИК. В листата под формулата Местна коалиция, сформирана от ПП „Зелените” и ВМРО-БНД, всъщност са хора от цялото местно ДПС, включително и техния лидер Ерол Чинар.

Ефим Ушев е изразил притесненията си за листата пред смолянския представител на коалицията Христо Камишев. „И го питам каква е тази листа, знае ли на кой е дал пълномощно да се кичат с четирите исторически букви – не знае, „как така депесе, не може да бъде”, но си направи пас и повече не се обади. Пиша и на един приятел – депутат от ВМРО (Александър Сиди). „Как така депесе? – пита – Остави ме малко да проверя и ще се чуем…” Не се чухме, изчезна… Но тъй като имам и друг депутат приятел от ВМРО – Юлиан Ангелов, пиша и на него, пращам му и писмения си диалог със смолянския представител, един вид – да знае, че депесе излиза от името на ВМРО в Златоград.

Не се обади и нищо не последва…“. Ушев коментира и платения вот, който е често срещан в Златоград, както и записването на хора в различни партии от местен бизнесмен, който според Ефим Ушев купува пълномощни от различни партии, след това ги регистрира в общинската избирателна комисия и така наводнява местната власт със свои хора. Остава да разберем какво ще се случи на 27-ми октомври и дали местната власт няма да попадне връцете на ДПС, които успешно са се прикрили в одеждите на ВМРО и Зелените.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ