Желю Желев: Трябваше да осъдим БКП за национално предателство

20140619.kgfiqfuxts

Росен Плевнелиев да се държи като пич, много е мек, смята първият демократично избран държавен глава

Като дейци на прехода, започнал през 1989 година, направихме една фатална грешка, която се отрази на цялостното ни развитие – не осъдихме БКП за национално предателство. Това призна в интервю за TV7 Желю Желев.

Според него за подобна крачка е имало достатъчно основания, особено около инициативата на комунистите да ни направят република в Съветския съюз, добре документирана и запазена.

Днес спасението е в една широка коалиция на политическите сили, тя няма да е за дълго време, а в името на големи национални цели, смята президентът. Той нарече „възможно” участието на ГЕРБ и БСП в една така коалиция.

Според Желев Росен Плевнелиев се държи „прекалено меко” за един държавен глава. „Той трябва да се държи като пич, човек, който има ясна позиция и я отстоява”, каза още експрезидентът. Желев прогнозира, че ролята на „Атака“ в политиката е изпята и допълни, че съществуването на националистическа партия в мирна, спокойна обстановка не е нормално явление. „Нима другите партии не работят за националните интереси на страната, защо някои хора си приписват това качество“, каза президентът. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене