ЦИК: Предаването на изборните книжа и машини за гласуване е нормално и в срок

В Централната избирателна комисия се проведе съвместна среща с представители на Министерството на вътрешните работи и фирмата изпълнител на обществената поръчка за машинно гласуване „Сиела Норма“ АД във връзка с предаването на изборните книжа и материали, и машините за гласуване до избирателните секции.

В резултат на проведената среща Централната избирателна комисия информира, че процесът по предаване на изборните книжа и материали, и машини за гласуване на секционните избирателни комисии протича нормално и в срок, съобщава ЦИК.

Единични са проблемите с доставка и монтаж на машини за гласуване, обяви ЦИК след среща с ръководството на полицията и фирмата-доставчик на машини за гласуване, съобщава БНР. По-рано имаше сигнали в ЦИК за проблем с графиците на доставка до секционни комисии с твърдението, че вината за това е МВР.

Главен комисар Христо Терзийски, директорът на Главна дирекция „Полиция“ коментира, че полицията изпълнява ангажимента да охранява доставката на машините до помещенията и се съобразява с графиците на районните комисии. „На много от местата вашите техници не знаеха, че сутринта като отидат в 6 часа и си получат машините, те смятаха, че едва ли не ще отидат в СИК-овете и изборните места, ще ги монтират и ще си заминат. Няма как да стане, при условие че не са отворени самите секции“.

Веселин Тодоров, директор на фирмата доставчик „Сиела Норма“ обяснява, че фирмата не разполага с графика, по който районните комисии предават машините на секционните. На места се налага техниците да изчакват с часове, „този график, за който ние не знаем, никой не ни е уведомил, може би е идеален. Просто ни притеснява това, че до 12, 13, 14, 15 и 16 часа дори, на много от местата хората трябва да седят и да чакат“.

„В крайна сметка оценката е, че тръгва сравнително добре днешният ден, с една добра стиковка. Ако имаме желание и воля нещата да се случат, то ще се случи“, допълва секретарят на ЦИК Севин Солакова.

По думите на председателя на ЦИК Стефка Стоева по-рано, „продължават проблемите с полицията. Почти всички техници са „арестувани“ и чакат. Ще пропадне инсталирането. Това ми пишат, така че тук нашите успокоителни разговори как всичко е добре, това е съобщение на моя телефон. Второ съобщение от Тодоров, аз сега ще помоля да ни пишат писма, както се общува, а не да ни пращат съобщения. Това не е начин на кореспонденция. Ние не си пишем поздравления“.

От заседанието става ясно, че в община Костенец няма да бъдат доставени 2 от машините за гласуване. От фирмата доставчик са отговорили на Районната комисия, че причината за това е липсата на техник.

В 24-ти РИК София е доставена една машина по-малко, допълва комисията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене