В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ СДРУЖЕНИЕ „ХОРА И ТРАДИЦИИ“ СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ ЗА ОБРЕДНАТА КУЛТУРА ОТ РЕГИОНА НА БРЕЖАНИ

На 22 май, Националният фонд „Култура“ одобри сред стотици проектни проектни предложения проекта на сдружението „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“.

Живо културно наследство: изследване, дигитализация и популяризиране на уникалните традиции от региона на Брежани
е проект за съхраняване на безценното културно наследство, което битува в живота на будното село, предава се от поколение на поколение, но и постепенно се видоизменя, забравя и в нередки случаи се нарушава естетическата му функция.
Свидетели сме на опорочаване и на бурното навлизане на кича в съвременната българска сватба в противовес на брежанската традиционна сватба, изпълнена с действия, танци, наричания, красиви символи, дрехи и ритуали – една позабравена традиция, която може да се възроди и приложи, най-малкото – нейното популяризиране да повлияе на съвременните радостни  ритуали.
Проектът цели дигитализация и представянето на традициите по достъпен начин най-вече на младите.
Традиционната брежанска сватба е изключителен художествен спектакъл с преплитане на песенно и танцово изкуство, наричания, обредни действия, художественост в облеклото и в ритуалните предмети: фуруглица, дървото на живота, сватбената пита и много други.
Предой е традиция, свързана с гергьовските ритуали, вдъхновила най-прочутия аннсамбъл Пирин да създаде танцова сюита Пролетни игри.
Брежанската сурва е традиция, която може се превръща в притегателен център за туристи всяка година със специфичните само за Брежани маски от хвойна и горски мъх, вплели в бабугерското шествие и танц, и песен, и обичаи, и характерна обредност на зимните празници, наричания.
Слуга – една зимна традиция на почитта към по-старите, към по-мъдрите. Една традиция с вплетени красиви песни за маса: – Айде, попей ми, Слуго, попей ми, да ти е честна трапезата…
Бегайте змии и гущери, Благовец е дошел – с поддрънкване на машата за печката се провиква стопанката, запалила огън в градината, привиквайки пролеттта.
Простено от Бога и  от мен: Сирни Заговезни  с урата-копата, амкането и специфичните наричания, кулинария, и усмихнатост.
За да дойде Бъдни вечер – с горещия бъдник, с простата трапеза и коледната молитва.
Традиции – обичани, отстоявани столетия, битуващи и отмиращи. Приличащи си по това, че носят художественост, памет, самочувствие. Възпитават и очароват с енергийните си и художествени послания.
За това, е крайно наложително да се опишат, да се направи възстановка, да се дигитализират и популяризират.
Проектът цели млади хора-доброволци студенти от ЮЗУ, под ръководството на научни експерти–фолклористи да направят проучването сред възрастните хора, да се опишат ритуалите, да се издирят стари снимки, да се опишат песните, танците, съпровождащите художествените елементи, дрехите и всички елементи на традицията.
Ще се документират, дигитализират резултатите, ще се отпечати книга „Живо културно наследство от Брежани“ – послание към настоящето и бъдещето на красотата на традицията.
Научен консултант на проекта е д.ф.н. Костадин Динчев и ще се изпълнява в партньорство с Регионален исторически музей  и с отдел „Краезнание“ на Регионална библиотека.
Проектът “Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“ е още една постигната цел по трудния път на постигане на целите на сдружението: съхраняване на културното наследство и неговото превеждане през настоящето – към хората, носителите и пазителите на духовността.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене