Министъра на труда и социалната политика откри социална кухня в Банско

Домашният социален патронаж е първата местна социална услуга, разкрита през далечната 1976 г. Години наред, патронажът е бил единствената социална услуга в близост до хората , с грижите по домовете.
Към момента, патронажът има над 270 потребители (семейства, клиенти на дневните центрове и възрастните в центъра за настаняване от семеен тип в с. Места).
Кухнята на патронажа приготвя храна вече повече от 5 години и по програма „Топъл обяд” – за 71 нуждаещи се граждани.
Беше крайно наложително да се помисли за варианти за нова, модерна кухня с по-голям капацитет.
За тази цел Общината реновира стара сграда като потърси варианти за проектно съфинансиране. Ренивирането се финансира чрез програма „Красива България” на стойност 214 210.00лв., а съвременното оборудване се осъществи чрез проектното финансиране от Фонд „Социална закрила” и Община Банско.
Три годишните усилия си струват – новата кухня на домашния социален патронаж е факт и днес официано я открихме с министър Бисер Петков.
Освен, че ще се работи по-комфортно, в близко бъдеще ще е напълно възможно да се разшири капацитетът за готвене – на училища и детски градини като кухня майка.
През тази година ще разширим социалните услуги, чрез най-новия проект на община Банско за интегрирани здравно – социални услуги – “Патронажна грижа”.
Благодаря на м-р Бисер Петков за посещението му днес в Банско и за отличната оценка, която даде за работата на звената от социалните услуги на Община Банско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене