Районен съд Гоце Делчев отмени глобата от 1000 лева на бившия кмет на Гърмен ,Ахмед Башев наложена му за издадените разрешения за строежите над дерето в Дебрен поради изтекла давност

Районен съд Гоце Делчев на свое заседание  преди дни , отмени като незаконосъобразно Наказателното  постановление  с което  на бившия кмет на община Гърмен , Ахмед Башев е наложена глоба от 1000 лева от началника  на Югозападен район  поради изтичане на давностният срок .

Глобата от 1000 лева е била наложена  на Ахмед Башев за  това ,че в качеството си на кмет на Община Гърмен ,към дата 09.05.2013 година е издал заповед № 195/09.05.2013 година за одобряване на ПУП, без становище от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ .

Става въпрос за разрешеното строителство от бившия кмет, над дерето в село Дебрен който проблем нашумя преди няколко месеца и то бе спряно до изясняване на фактическата ситуация .

Решението на съда в Гоце Делчев подлежи на обжалване пред Благоевградски административен съд в 14-дневен срок от деня на получаване на съобщението.

 

Производството по  въпросното дело е образувано по повод постъпила жалба от бившия кмет на община Гърмен  Ахмед Башев против Наказателно постановление  под № Бл-21-ЮЗР-3/31.01.2019 година на началника на  Югозападен район,с което на жалващия Башев  е наложено административно наказание “глоба “ в размер на 1000 лв. за това ,че в качеството си на кмет на Община Гърмен към дата 09.05.2013 година е издал заповед № 195/09.05.2013 година за одобряване на ПУП,без становище от Басейнова Дирекция „Западнобеломорски район“ .

На  делото в Районен съд Гоце Делчев  от  страна на актосъставителя  се яви  юрисконсулт Чинчарова която  изрази становище ,че жалбата с която  Башев оспорва  наложената му глоба от 1000 лева  е не основателна като защити тезата ,че е установено по безспорен начин извършването на нарушението  и вината  за него на Ахмед Башев който в качеството си на кмет тогава е издал Заповед №195/09.05.201Зг. за одобряване на ПУП- ПР и НЗ, с която над дере между квартали 20 и 29 се образуват осем урегулирани поземлени имота УПИ I, УПИ II, УПИ III, УПИ IV, УПИ V, УПИ VI. УПИ VIII, УПИ VIII, кв. 81 по плана на с. Дебрен, без становище от Басейнова Д. „Западнобеломорски район“, изискващо се такова по силата на чл. 127, ал. 2 ЗУТ, във връзка с чл. 136, ал. 1 ЗУТ.

До проверката се е стигнало след получен сигнал в областната дирекция от жители на Дебрен, във връзка с извършващо се строителство на два търговски обекта над дерето,в самото населено място ,на 20.11.2018 г.

Пристигналите на място специалисти от Благоевград заедно със служители на община Гърмен констатирали, че действително над дерето в Дебрен,се изграждат 2 търговски обекта, вече завършени и  следвали само довършителни работи.

Проверяващите установили  още ,че сградите са  от стоманобетон с монолитна конструкция ,с поставени покривни конструкции.

При внимателния оглед на място и преглед на строителните книжа контролните органи констатирали  и множество несъответствие на извършено строителство с одобрените проекти.

 

Така съдът след разпита на свидетелите в крайна сметка  констатира, че въпреки доказаната вина на бившият кмет Ахмед Башев,  давностният срок на атакуваното  Наказателно постановление от Ахмед Башев  е изтекъл ,  тъй като са изминали повече от 5 години т.е  към датата на постановяване на наказателното постановление , абсолютната давност е била изтекла на базата на което  наложената административна глоба на Ахмед Башев бе отменена  на първа инстанция от Районен съд Гоце Делчев .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене