Областният съвет на ДПС събра на обща трапеза- Ифтар жителите на гоцеделчевското село Лъжница

Както всяка година така и за  този Рамазан байрам   Областитният съвет на ДПС-Благоевград  даде Ифтар в гоцеделчевското село Лъжница .

На обща трапеза според повелята на Корана    преди същинския празник Рамазан Байрам , Областният съвет  на ДПС –Благоевград събра на обща вечеря  цялото село . На Ифтара присъстваха депутата от ДПС Елхан Кълков , областния председател  Ведат Хюсеин , общинския председател на ДПС Сайди Чолак, зам.кмета на община Гоце Делчев Саид Иброш кметове и общински съветници от на ДПС.

Постът през месец Рамазан продължава 28-29 дни, колкото трае един лунен месец или от новолуние до новолуние. В този период вярващите не ядaт нищо и не пият дори вода от изгрев до залез.

По време на постния период е забранено мъж и жена да се събират, да се пуши и хората се карат. Според традиционната представа говеенето (постът) започва преди разсъмване, когато е толкова тъмно, че не може да се различи бял  от черен конец и завършва когато се стъмни и пак не може да се различи бяло от черно.

В периода, в който е позволено да се яде, ислямът не налага ограничение към определен вид храна, по тази причина трапезите след залез слънце често са отрупани с много месни и тестени ястия. По традиция вечерите след приключването на поста през деня през целия месец Рамазан са свързани с организирането на общи трапези – ифтар – на които се събират, макар и разделено, всички членове на общността – мъжете на едно място, жените на друго. Храната за ифтара се събира и приготвя общо, а много често джамийските настоятелства или заможни мюсюлмани дават ифтари за бедните.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене