Свържете се с нас

Таблоид

10 момчета и момичета от община Дупница ще получат стипендии

Публикувано

на

10 момчета и момичета от община Дупница ще получат стипендии тази година. В началото на годината, по предложение на кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев бе внесена в Общински съвет и одобрена Наредба за финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби. Те са във всички сфери – наука и техника, изкуство и култура и спорт.
Комисия, избрана от ОбС-Дупница разгледа на свое заседание вчера 25 предложения и обяви резултатите. В нея влизат 4-ма съветници от различните групи, както и трима експерти от Община Дупница. Годишната стипендия „Св.Иван Рилски“ в размер на 1680 лева бе определена за световния вицешампион по кикбокс Доброслав Радев. Освен него, още 5-ма представители на спорта Александра Георгиева (вицеевропейски шампион по таекуондо), Митко Джорджев и Кирил Механджийски (и двамата също с медали от европейските първенства по таекуондо) ще получат съответно по 1120 лева, 560 и 280 лева. Състезателката по ски-бягане и републиканска шампионка Никол Дишова и състезателката по художествена гимнастика с първи места от международния турнир „Кралица на Аида“ и бронз в България Любена Стоилова също ще получат по 280 лева.
Очаквано със стипендия от 1120 лева от Община Дупница бе наградена Никол Ангелова, която спечели златна грамота на Националното състезание по български език за миналата година и бронзова такава за тази година в България. Другият стипендиант в раздел – наука и техника Йордан Стоилов ще получи 560 лева заради първите си места на Областния кръг на олимпиадите по английски език и география тази година.
Голямата стипендия в раздел „Изкуство и култура“ – 1120 лева бе определена за Йоана Югова. Тя спечели 2-о място на световния шампионат по фоклклор и отново стана втора на международния фолклорен фестивал „Златен прах“. 560 лева съгласно Наредбата ще получи и Катрин Младенова за 3-ото си място на Международния фестивал „Абанико“ и златен медал от световния конкурс за рисуване във Виена през 2017 година.

коментара

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Новини

Съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград над закона!

Публикувано

на

За пореден път хванат в нарушение, ооо… извинете това не е нарушение! Той е съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград, той е над закона… На една от снимките се вижда и полицейски автомобил които отминава нарушителя. Често новото BMW на г-н Динков е паркирана пред Банка ДСК, Бизнес център Благоевград на бул. „Свети Свети Кирил и Методий“. Там няма паркомясто, колата просто е паркирана и се разчита на това че шефа на „Паркинги и гаражи” Васил Атанасов е разпоредил, че колите на Денков са в графа <Недосегаеми> Видимо и патрулките го отминават, така че ние можем само да ко покажем в рубриката „Нагли шофьори от Югозапада“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

   

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ