Откриха фотодокументална изложба за Босилеградския погром в Общинския театър в Кюстендил

В рамките на отбелязването на 102 години от Босилеградският погром, КИЦ „Босилеград“ и Македонският научен институт – научноинформационна група Кюстендил, с любезното съдействие на Общински театър Кюстендил, днес във фоайето на театъра представиха фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917г.“

Авторът на изложбата доц. Ангел Джонев представи изложбата и подробно  описа мародерстването на разбойническата чета на сръбският поручик Коста Милованович Печанац която на 15-16 май нахлува на територията на Царство България и в Босилеградско убива 35 души, опожарява 317 къщи и нанася щети за 2,5 милиона лева.

Председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов говори за необходимостта от преоценка и преосмисляне на историческите събития които превръщат българите в Сърбия в заложник и жертва на лошите сръбско-български отношения. Отбелязването на трагичните исторически събития и отдаването на почит на жертвите, трябва да доведе до национално помирение между българи и сърби, което значително може да облекчи и положението на българското малцинство в Сърбия.

Самата изложба досега е представяна в КИЦ „Босилеград“, в Народното събрание, Дупница и сега в Кюстендил.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене