Свържете се с нас

Светско

Лириката на Константин Икономов от Банско

Публикувано

на

Литературната прогности­ка може би изпреварващо предчувства чертите на едно глобално мироздание, чийто адресат са бъдните столе­тия. Впрочем литературата е дала немалко примери в това отношение, дори ако се позовем само на христомай­тините имена на класическа­та фантастика.

Всяка от лирическите теми е вълнуващо преживяване и премисляне и не може да се изчерпи в границите на една рецензия. В рамките на това изследване ще марки­рам само някои от тях- тези, в които доминират позитив­ните начала и светлите енер­гии на хуманността. Налага се да цитирам текстовете на някои произведения по реда на индексите под статията, поради факта, че книгите не са общодостъпни, няма ги на пазара, а част от тях още ча­кат своя час, за да се появят публично в книжно заглавие и тяло. Смятам, че без тях анализът ми губи смисъл. Всъщност целта е предста­вя този нов поет на Банско и България чрез неговото са­мобитно творчество.

РОД И СЕМЕЙСТВО, РОДНОТО МЯСТО

Най-близка до чувствител­ността на масовия читател е темата за рода, майката, жената и децата. Поезията на Икономов е поезия на моралните добродетели и християнските ценности, а семейството е на първо мяс­то в тази йерархия. Азът из­повядва светли чувства на обич и признателност към родители и прадеди, пази топлия спомен за всеопро­щаващия поглед на майка­та – мадона и за силното бащино рамо. Сенките на предците са впечатани в съзнанието, но се осезават чрез свидни предмети, про­блясващи меко в сумрака на старата къща (старинни свитъци, сребърно разпятие, пукната флейта), възпяти като сакрални знаци на от­миналите времена и поколе­ния. Най- важни са опазени­те завети, „башчини пораки“, както още ги зове Иконо­мов. Родовото начало е въ­прос на дълг в тази поезия, то е пробудения инстинкт на етноса и интелектуална тревога за приемственост­та и традицията като ядро на личностна и национална идентичност.

Превръщаш се в човек, ако прочиташ

На корените си потайните послания.

От йероглифи неразчетени надничат

Предците ни с преглътнати страдания.

(ВГ, 20 ян. 29)

Констатин Икономов не само живее в дом, опрял гръб до вековната църква „Св. Троица“ и къщата на въз­рожденеца Неофит Рилски – той стои редом до тях като оцелял, непоклатим духовен стълб и е доказателство за това, че самата традиция на устояването и човечността тук е още жилава и жива. Място­то на рода и на тради­цията, старин­ното Бан­ско се вграж­да в тази поезия като лири­чески топос, като дух и атмосфера и налага своята нрав­ствена норма във всич­ко. То е индексът за ав­тентич­ност във всичко, излязло изпод ръ­ката на твореца – стихове, скулп­тури, из­делия. От пръв поглед в тях се усеща суровият контур на Пирин, изящния и строг колорит, присъщ на град­чето. Но поетът изби­ра интегративни емблеми, свързващи земното с ефи­ра, човешкото със сакрал­ното – камбанният звън и молитвата- стародавните символи на Банско. Те, заед­но с поезията за която става дума, все още удържат Ду­ховността. Засега. Ето една импресия* с неповторим лиричен звукопис, породен от прегръдката на Банско с планината и с космоса, из­пълнен със сонорна тонал­ност… (1)(Цит. долу) Какво ли няма в пеещия етюд – ар­хитектурният и духовен сим­вол на мястото – стройната каменна камбанария, пори­вистия силует на планината и накрай мажорната мело­дия, изтръгваща градчето от земното притегляне накъм небесния простор. Само с няколко елемента е изгра­дена пасторална и онирична феерия. Специфичната кул­турна традиция и жизнера­достната чувствителност на Банско най-сетне има своя израз в лицето на поет и ху­дожник, който я въплъщава по- възможно най- автентич­ния начин, защото е роден и е просмукан от нея. Той е въ­трешният човек и медиатор, а не случаен гастрольор от модните фестове, нахлува­щи отвън, които нямат корен в тукашния бит и обичаи. Затова в много от стихотво­ренията не скрива и болката си от сегашния хищнически погром, от пошлостта, която поройно залива и ерозира духа на градчето като по­губва невъзвратимо уникал­ната му култура и велико­лепната някога природа (ВГ, септ., 24, 299; септ. 10, 285). Но нищо свидно, нито мяс­тото и рода, нито неговите символики, не са капсули­рани и откъснати от света и от люлката на космоса. Тази поезия ги отваря, мисли ги като частица от всемирния порядък и като скъпоценно градиво на бляна по бъдно­то. Поне това говорят сти­хове като следните, където старинните камбани от Бан­ско се трансформират в кос­мичен атрибут и метафора на вселенската съобщност.

В огромна космична леярна

да претопим ли всички звън­чета

в една нова камбана, навярно,

предостатъч­на за всички планети?

…………………… …………………

А защо да не отлеем една

съвсем нова, звънтяща Земя?

ЛЮБОВ И СВЯТОСТ

Любовта и жената в лирически­те етюди са опазени от еротика и вулгарност. Напротив, женският образ е пре­делно ес­тетизиран, осветен от ласка и бла­годарност.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Почина първият омовец в община Сандански Йордан Костадинов

Публикувано

на

Първият омовец в община Сандански Йордан Костадинов почина на 87 години след масиран инфаркт. Той се почувствал зле, на място е извикан екип на Спешна помощ, но когато пристигнали, вече бил издъхнал и те само констатирали смъртта му.

Йордан Костадинов е първият председател на ОМО „Илинден” в общините Сандански, Петрич и Кресна. Погребението на известния омовец бе вчера, стотици се стекоха да го изпратят в последния му земен път.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Очаква ни топла есен

Публикувано

на

Очаква ни относително топла есен с нормално количество валежи за сезона. Такава е прогнозата за близките месеци на климатолога доц. Илиан Господинов от НИМХ.

Той призна, че трудно се правят дългосрочни прогнози, но към момента изглежда малко вероятно есента да бъде много студена.

По думите му преходните сезони пролет и есен са малко особени, тъй като есента започва с доста топло време в началото на сезона и завършва с практически зимно време в края му.

Очакванията му са средните сезонни температури да бъдат около нормалните.

Прогнозата на климатолога е времето през септември да е относително по-топло и сухо време и по-валежно с напредването на есента.

„Нямаме основание да очакваме специално извънредни метеорологични явления, но това не ни освобождава от сбъдване на такива събития по принцип“, коментира още Господинов.

Валежите и циклоните, които ще минават през страната, по-скоро ще са през октомври и ноември, но не е изключено да има такива и през септември, смята той.

„При тези обстановки е възможно да се създават по-екстремни обстоятелства, свързани с времето – по-обилни валежи, някакви условия за наводнения“, заяви климатологът.

Според него вероятността за такива събития е в рамките на нормалното – не са изключени, но няма основание да очакваме много по-голям брой от средното за този период от време.

„България е малка страна и по отношение на аномалии на времето от мащаб един сезон, те се случват в цялата страна. Например в България е малко вероятно в част от страната да е относително студено, а в другата част да е относително топло“, обясни Господинов.

Той допълни, че това се отнася и за целия регион на Балкански полуостров.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ