ЗДРАВЕЗдравословно с Цветелина Хаджиева: 5 начина да балансирате тялото и ума си!

Поддържането на баланс между тялото и ума е от жизнено значение за благосъстоянието на човек. Тялото и умът са в неразривна връзка и всички процеси в тях се развиват по определен начин. Помислете само колко често чувате хората около вас да се оплакват от главоболие и не след дълго вие също започвате да страдате от него. В това се изразява точно споменатата по горе връзка, затова, за да поддържате баланса на тялото и ума следвайте тези съвети:

СЪН

Сънят е едно от важните неща за поддържане на добро здраве. Колкото по-малко спим, толкова по-малко продуктивни и концентрирани ще бъдем, защото мозъкът ни не може да функционира правилно, когато сме уморени. Това обикновено може да доведе до повишен прием на кафе и други кофеинови напитки в опита си да енергизираме тялото си, но всъщност така можем и да си навредим. Недостатъчният съм води до отслабване на имунната система и следователно става причина за много заболявания. Затова трябва да се стараете да си подсигурявате не по-малко от 6-8 часов сън, за да бъдат тялото и умът ви в перфектен баланс. Също така ще се чувствате изпълнени с енергия и ще поддържате доброто си настроение.

УЧЕТЕ НОВИ НЕЩА

Трупането на нови знания и опит ще допринесат за вашето личностно израстване. Възможността да стимулирате мозъчната си дейност като учите нови неща е безценно. Затова си поставяйте за цел да учите нещо ново всеки ден. Дали ще четете енциклопедия всеки ден или ще се запишете на някакъв курс, това зависи от времето с което и как разполагате. И какво повече, излизането от зоната ви на комфорт ще ви донесе голяма полза и ще ви помогне да опознаете страни от вашата същност, за които и не сте и подозирали преди. Така че, изберете нещо, с което да се учите и развивате и вижте докъде може да стигнете!

УПРАЖНЕНИЯ / ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ
Физическата активност е от жизнено значение за физическото и ментално здраве и поддържа баланса на тялото и ума. Така че, това е една достатъчно основателна предпоставка да сложите спортния си екип и да отидете на фитнес. 30 минути на ден аеробика, бягане, колоездене или плуване ще направят чудеса с фигурата ви. Но не само ще поддържате добра линия, но и ще се чувствате по отпочинали, енергизирани и по-малко стресирани. Ако се чувствате напрегнати и губите баланса си значи наистина е време да посетите фитнеса. Групови тренировки като Зумба, Пилатес, Аеробика са перфектни за тези, които не си падат по вдигането на тежести и по монотонните, еднотипни упражнения. Така че, просто изберете тренировката, която смятате, че е най-подходяща за вас.

ЗАБАВЛЕНИЯ НАВЪН

Прекарване на повече време сред природата е чудесен начин да подобрите здравето си и да поддържате баланса на тялото и ума. Така че използвайте всяка възможност да излизате навън със семейството си и приятели, като организирате пикници и туристически разходки. Излизането на къмпинг веднъж месечно е перфектна възможност да поддържате връзка с приятели и да се забавлявате с вълнуващите преживявания, които ви предоставят активностите на открито. Направете си барбекю, пускайте хвърчила, спортувайте, или просто се любувайте на звездите. Все пак свежият и чист въздух ще се отрази напълно благотворно на здравето ви.

МЕДИТАЦИЯ

Когато хората искат да възстановят баланса на тялото и ума си, те се обръщат към медитацията. Това е най-добрият начин да синхронизираш съзнанието си отново. Според експертите медитацията е процес, в който човек достига до състояние на възстановяване на съзнанието. Това е времето, в което умът е спокоен и буден, като тялото се възстановява дълбоко. В допълнение, учените са доказали, че медитацията значително може да помогне за намаляване на артериалното налягане, тревожността, инсомнията, депресията. Така че, опитайте да медитирате поне по 15 минути на ден и вижте как балансът на тялото и ума ви ще се възстанови.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене