Свържете се с нас

Таблоид

След скандални снимки в Благоевград: Проверяват прокурор и ченге заради любовницата на Галев

Публикувано

на

Проверка е била разпоредена в дупнишката прокуратура заради контакти на нейни представители до свързани с изчезналите мафиоти Ангел Христов и Пламен Галев – Братя Галеви. Според запознати изясняването на скандалните отношения е свързано с бившата любовница на Галев – Юлияна Бельовска, от която той има дете, и нейната сестра Вероника. Тя пък е вдовица на свързвания с Галеви, а впоследствие сочен за техен опонент Ангел Стефанов-Гяволето, който е застрелян преди 15 години.

Проверката в Дупница трябвало да бъде извършена от Окръжната прокуратура в Кюстендил, разкриват източниците ни. По думите им било възможно инспекцията да приключи по два възможни сценария. Първата версия гласи, че всичко щяло да бъде заметено под килима, тъй като „гарга на гарга око не вади“, а в случая става дума за колеги, които трябва да проверяват колеги. Още повече че ако се извадят кирливите ризи, ще трябва и шефката на Окръжната прокуратура да отговаря, че не е била достатъчно взискателна към подчинените си в Дупница. Вторият възможен вариант е да бъдат отстранени служителите, които с поведението си са уронили имиджа на прокуратурата, полицията и общинската избирателна комисия.

Адвокат Чомакова, прокурор Митева, полицайката Тодорова и Юлияна (от дясно наляво) на купон

До прокурорската проверка се стига, след като в социалната мрежа фейсбук се появяват снимки от сбирки по кръчми на местен дамски клуб, който събира погледите в Дупница през последните месеци. В компанията са се събрали представителки на две противоположни прослойки на обществото. От едната страна са местни юристки, а от другата – жените на мафиотски босове. Според наблюдатели, а и от снимките личи, че в дамския клуб е Радослава Митева, обвинителката от Районната прокуратура в Дупница. Кадрите показват, че тя се забавлява в компанията на Юлияна и Вероника, известни в града и като „Сестри Галеви“. На сбирките по заведения с тях присъства и адвокат Мария Чомакова. Тя е ангажирана не само като защитник по дела в съда, но е и шеф на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Дупница, а в това й качество би трябвало да бди за законността по време на избори. С компанията се движи и разследващата полицайка Христина Тодорова, както и още няколко дами – продавачки и собственички на магазини.

Юлияна и прокурор Митева се прегръщат приятелски

Проверката на прокуратурата трябва да изясни какви точно са отношенията в тази забележителна компания, в която са жена на беглец от закона, прокурорка, адвокатка – шеф на избирателна комисия, и разследващ полицай. Местните се шегуват, че нищо чудно, докато всички тези дами релаксират заедно по партита, да могат да разрешат не един и два заплетени казуса в съда. Юристките и Сестри Галеви се забавляват щуро и не пропускат да документират това, а после качват в социалните мрежи снимки от купоните. На тях не пропускат да демонстрират колко са си близки, показват кадрите. На един от фотосите прокурорката Митева е прегърнала приятелката на изчезналия мафиот Юлияна и очевидно не се притеснява, че срещу бащата на детето й тече дело за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин.

Юлияна, певицата Тита, Вероника и прокурор Митева (от ляво надясно) на парти

На местните хора в Дупница не убягнало, че двете сестри водят луксозен начин на живот, карат скъпи коли, обличат се с маркови дрехи въпреки проблемите на близките им хора със закона. Периодично в медиите излизат снимки на уникалните автомобили, с които се движат сестрите, но досега не е известно някой от специализираните органи да е проявил интерес откъде идва финансирането на луксозния им живот. Тяхната приятелка, районната прокурорка Радослава Митева, също кара скъп джип, забелязали местните.

Търсят ги седем години

Самите братя Галеви изчезнаха през 2012 г., за да не лежат в затвора с присъди от по пет години за рекет и принуда. Преди това имената на бившите командоси от отряда за борба с тероризма бяха свързвани с трафик на дрога, побоища над бизнесмени.

Пламен Галев се издирва от седем години

Всеизвестно в Дупница е, че Юлияна влиза в живота на Пламен Галев още като ученичка. По това време законната му съпруга, с която той запазва брака си, и двете им деца се изнасят в Лондон. От дългата връзка на Галев и Юлияна се ражда момиченце. Нейната сестра Вероника също е жена с драматична история. Първият й съпруг Ангел Гяволето издъхва в скута й, след като е прострелян от неизвестен до момента килър.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Село Долен – двеста години назад и няколко скока напред

Публикувано

на

Село Долен, до Гоце Делчев е магическо място. Къщите тук са запазени от преди 100-200 години, но времето не е спряло – прогресивни идеи и техники вдъхват нов живот на селото, с уважение към старите му традиции. В село Долен се почувствах у дома си – рядко съм срещала толкова мили и приветливи хора. Затова исках да споделя преживяването си.

Преди време много исках да отида до популярните села Лещен и Ковачевица (които и този път ми се изплъзнаха – накрая ще видите защо). Но понеже търсех места за настаняване в последния момент, най-близката хубава къща беше Портите, в село Долен. Във Фесйбук страницата на къщата има фотографии на емблематични възрастни хора от селото, а и на самото населено място. Почувствах някакво силно привличане към тези образи и записах „Портите, село Долен“ с удебелени букви в списъка на местата, които искам да посетя. Миналата седмица това най-после се случи и се оказа едно преживяване пълно с неочаквни обрати – от умилителни, през ужасяващи и връщащи вярата в човечеството.Ето и историята, а щом стигнете до края ѝ, ще ми е много интересно да споделите какво мислите и дали бихте отскочили до това местенце.

Как се стига

Село Долен се намира на около 230 км. от ценътра на София, но се стига за около 4 часа, тъй като пътят след най-близкия град – Гоце Делчев (на 3о км. от Долен), е стръмен и тесен.

Първо ще стигенте до новото село Долен. Отляво на площада има чешма с вкусна питейна вода, а отдясно – два пътя. Хванете този, който започва при табелата „Архитектурно исторически резерват Долен“. Само след няколко минути ще се отзовете в приказка.

Село Долен почивка в България дълъг уикенд

Село Долен

Въпреки че пристигнахме по тъмно, магията на село Долен се усеща с всички сетива, дори на приглушеното улично осветление. Калдъръменият път на старото село ни отведе до кръстопът, където намерихме дома си за следващите няколко дни – Портите. Още с влизането ни направи впечатление, че атмосферата не е нито хотелска, нито като къща за гости, а по-скоро сякаш отиваш при стар приятел. Някой квартален, който не си виждал от години, и сега навестяваш новият му селкси живот. Настанихме се в една от удобните, минималистични стаи, и изморени от път заспахме дълбоко, в успокояващата прегръдка на Родопите. А щурчетата и нощните птици измиха града от съзнанията ни.

На следващата сутрин се събудих с онази лекота, която само планината и отдалечените места могат да ти дадат. Гледам през прозореца и не мога да се нарадвам – утринното слънце огрява бели фасади, дървени кепенци и покривни тикли, грижливо подредени сред зеления килим на долината. Сякаш съм разгърнала страниците на някоя приказва за Възрожденска България, и не щеш ли се е отворил портал назад във времето, гмурнала съм се вътре и ето, сега съм тук – седя на родопските черги и слушам чановата песен някъде в далечината.

Село Долен почивка в България дълъг уикенд

Благодарение на статута си като „Архитектурно исторически резерват“, село Долен е запазило автентичния си облик. Не само местните, но и много новодошли чужденци, които сега живеят тук, са мотивирани да запазят чудния дух на селото. Например издигат или реставрират стените на къщите си с каменен зид, глина и слама, както са правили едно време, но с нови, по-ефективни техники. Така се ражда един хибрид от стар стил, нови методи и артистичен замах, с уважение към традициите.

Заради фестивалите, които са се организирали в село Долен, тук са построени амфитеатър (дори има бекстейдж!) и по-малка сцена. Те са ицяло от естествени материали, а формите им напомнят за психаделичните скулптури, които се изграждат на сай-транс фестивалите. Всичко е сътворено в поклон пред природата и с много въображение. Дори да не сте кой знае какви фенове на архитектурното богатство, се хващам на бас, че къщите в село Долен ще ви омагьосат!

Село Долен почивка в България дълъг уикенд

Сега населенито тук наброява не повече от 300 души. Но допреди 30-тина години село Долен е имало около 2 500 жители и е било киноцентърът на областта. Бай Илия, който дойде на гости в Портите една вечер и ни почерпи с пивката си домашна гроздова, разказа как от цялата област филмовите ленти са пристигали първо тук, а след това, с кон и каруца, потегляли за другите села. По онова време основно препитание били животновъдството и земеделието, сеело се и много тютюн.

Днес, както в повечето села, са останали най-вече старите, а част от къщите са залостени и чакат някой да стопли стените им, да запали ново семейно огнище на чардака. Дали заради чудната архитектура, природата или енергията на село Долен, която те кара да се чувстваш сред свои, тук идват все повече млади хора. Обикновено са от София или някъде по широкия свят (има америнаци, испанци, французи, евреи), а идеите и образованието им помагат да вдъхнат нов живот на село Долен.

Портите

Къщата е построена през 1911 г. и през времето била различна неща, включително туристичекса спалня. След като години наред пустяла, я е наело софийско семейство – ентусиаст и съпругата му – художник. Така че Портите със сигурност не изглежда като поредния банален хотел, който може да бъде навсякъде. Тук ви посрещат причудливи скултури в т.нар. “upcycled” стил (стари предмети с ново приложение). Тези са сред любимите ми:

Пълно е и с всякакви други съкровища, като стари видеокамери, списания „Наука“, грамофон и плочи. Все пак мястото е просторно и не създава усещането, че е претъпкано с предмети, дори напротив – те са само любопитен акцент.

Дворът на Портите е голям, пред него красиво се стели хоризонтът, а кучетата са добре дошли, стига да са възпитани. Мега, която невинаги се разбира със себеподобните си, сформира глутница с 2 местни кучета в двора, а Павката се наслаждаваше на външния хамак в компанията на Стайнбек (дори под дъжда), докато аз разположих лаптопа си върху удобна маса на верандата. Така че всички бяхме щастливи. Много ми хареса, че в къщата има просторна кухня, в която се готви комфортно, защото обичам когато пътувам да имам и тази опция.

Освен всичко останало, Мира, приятелка на собствениците, която с усмивка се представя като „ханджийката“ е изключително мила, отвзивчива и създава още по-уютно атмосфера, така че единственото, за което съжаляваме, е че нямаше как да останем по-дълго.

Баба Джушка – Master Chef-ът на село Долен

В Портите няма готвач, както и в другите гъщи за гости наоколо, но за сметка на това село Долен си има свой собствен Master Chef. Само дето никакви телевизионни формати на могат да стъпят на малкия бръст на баба Джушка! Не познавам човек, колкото и „зарибен фитнес манияк“ да е, който да не таи любов към мекиците. Но сега разбрах, че докато не похапнете от мекиците на баба Джушка, все едно изобщо не сте яли мекици. Прави ги по специална рецепта, която научила от нейната баба, и ги сервира с домашно сладко, сирене или боров мед. Опитахме и страхотния пататник, който също е от изцяло местни продукти – тоест картофите са си на бабата, а яйцата и останалите продукти – от съседите. Хипстърските заведения в София просто нямат шанс.

Внукът на баба Джушка Мартин учи медицина в София, но ѝ помага през цялото лято и знае много за историята на селото (дори ни показа сабята на войвода, която са намерили заровена под къщата), така че ако сте там, непременно го разпитайте. Самата баба пък е най-лъчезарната и прекрасна възрастна жена, която можете да си представите!

Неволи в „Градище“ или как едно тракийско светилище ни върна вярата в човешкия род

На последния ден в село Долен, решихме, че е време най-после да посетим останалите емблематични места в района – праисторическото и тракийско светилище „Градище“, а след това селата Ковачевица и Лещен.

В паркът „Градище“ можете да се разходите по маркирана пътека, с множество дървени стълбички и парапети, за около час-два. Някои от огромните скали приличат на лица, други на гъби или животни, но правила няма и можете да оставите въображението си да развихри на свобода.

15-тина минути навътре в парка, докато спусках първата по-стръмна стълба от скалите надолу към гората, чух виене и скимтене. Това обаче си е отделна история. За да прочетете какво се случи, защо бяхме изплашени почти до смърт и как си върнахме вярата в човечеството – кликнете тук.

Въпреки плашещото изживяване, нямаме търпение да се върнем в местността – отново да се насладим на тихите улички в село Долен, да се полюлеем на високата люлка в двора на Портите, да хапнем при баба Джушка, а може би дори най-после да стигнем до Лещен и Ковачевица.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Прогноза за времето – 21 август (сряда)

Публикувано

на

През нощта ще е ясно и почти тихо. Днес отново ще е слънчево, след обяд и горещо. В източните райони ще има временни увеличения на облачността – без валеж. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 32° и 37°, малко по-ниски по морския бряг. Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца. Това съобщи за Агенция „Фокус”дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Времето в Гоце Делчев ще е предимно слънчево и максимална температура 35°.

По Черноморието ще е слънчево, около и след обяд с незначителна облачност. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха между 28° и 31°. Температурата на морската вода е 25-27°. Вълнението на морето ще е 2 бала, на север от н. Калиакра и временно до 3.

Над планините ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 24°, на 2000 метра – около 17°.

През следващите дни ще остане предимно слънчево, в следобедните часове в низините – горещо. Преобладаващите максимални температури ще са между 32° и 37°. Ще духа слаб, в Северна и Източна България до умерен вятър, в четвъртък североизточен, след това – от изток-североизток. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ