Руски физиолог: Диабетиците ще останат „без бъбреци“, ако ядат…

Борис Жерлигин

Това предупреждава руският физиолог Борис Жерлигин по повод резултати от изследвания на канадски учени. Според тях нисковъглехидратната закуска с високо съдържание на мазнини, в частност омлет и пържени яйца, е идеална за болните със захарен диабет втори тип.

Експертът опровергава това твърдение като изтъква, че в своята научна разработка екипът учени не вземат предвид индивидуалните особености на организма на пациентите.

Той добавя, че тази болест е различна при всички болни, като всеки от тях си има своите нюанси по отношение начина на хранене. “Всичко се определя с изследвания, според това как се усвояват въглехидратите, белтъчините и мазнините.

И между мазнините, белтъчините и въглехидратите трябва да съществува баланс. Ако той се нарушава, ще се наруши и системата на храносмилане, а някои органи ще пострадат. По мнението на Жерлигин, болните със захарен диабет не бива да злоупотребяват с пържени яйца и омлет, иначе могат да останат “без бъбреци”.

Припомняме, че учени от Университета “Британска Колумбия“ проведоха експеримент, в хода на който пациентите през първия ден закусвали с омлет, през втория – с овесена каша и плодове. В останалите приеми на храна доброволците не се различавали един от друг. Специални апарати на всеки пет минути отбелязвали показателите на нивото на кръвната захар. Вследствие на този експеримент те стигнали до извода, че нисковъглехидратната закуска – омлет например, помага на диабетиците да избегнат отделянето на захар и да контролират нивото на глюкоза през деня.

В крайна сметка, болните със захарен диабет не следва веднага да се подвеждат по подобни експерименти, препоръчващи, меко казано, екзотично меню за тяхното специфично състояние.

Учени откриха най-добрия начин за отслабване при диабет

Друго предимство на този тип хранене е, че диабетиците могат да се избавят от високото кръвно налягане и проблемите с метаболизма. “Ние показахме, че освен с диети и физически натоварвания, диабетиците могат да свалят излишни килограми и по друг начин. Разбира се, не трябва да се мисли, че това е най-идеалната диета – такава, естествено, не съществува. Важен е не типът диета, а това дали ще можете да я съблюдавате постоянно”, обяснява д-р Джон Сивънпайпър от Университета в Торонто, Канада.

По статистика от Световната здравна организация в нашия свят вече има 347 милиона болни със захарен диабет като 9 от 10 диабетици страдат от диабет втори тип. Характерното за този тип диабет е невъзприемчивост на организма към инсулина. Към 2030 г. диабетът ще се превърне в седма по ред причина за смърт в целия свят.

Ръстът на смъртността и многото проблеми със здравето, характерни за диабетиците, до голяма степен са свързани със затлъстяването. Наднорменото тегло, от една страна, води до развитие на диабет втори тип, а придобиването на самата болест, както и лекарствата, понижаващи нивото на глюкоза в кръвта, спомагат за поддържане на това ниво и ускоряват набирането на наднормени килограми. По тази причина, както обяснява д-р Сивънпайпър, терапевти и диетолози вече дълги години се опитват да създадат диети, които биха помогнали на диабетиците да се избавят от наднорменото тегло и забележимо да подобрят своето здраве. Още повече, съществуват намеци за това, че продължителното гладуване и рязкото отслабване могат да ликвидират инсулиновата невъзприемчивост. Канадските учени и техните колеги от европейските страни сравнявали ефективността на тези диети, анализирайки и съпоставяйки резултатите от девет различни експеримента за проверка ефективността на различните режими на хранене за диабетици. В експериментите участвали около 1000 болни.

В изследваните режими на хранене влезли относително нови диети, набиращи популярност в днешно време в целия свят. Техните автори съветват да не употребявате твърди продукти, а специфични разтворими смеси, съдържащи аналогично количество белтъчини, мазнини, въглехидрати и прочее нутриенти. Подобна “течна” храна, както смятат нейните привърженици, позволява забележимо да се понижи количеството на калориите в ежедневното меню, като диабетикът в никакъв случай няма да изпитва глад. Това, както смятат някои медици, трябва много да помогне на диабетиците. Сивънпайпър и неговите колеги проверили действително ли това е така. За целта анализирали повече от 2 хиляди научни разработки, посветени на диабета и хранителното меню, като подбрали онези от тях, чиито автори сравнявали ефективността на обичайната и “течната” диета, и са провеждали достатъчно дълго време наблюдения. Броят им се оказал скромен, но това било достатъчно за получаване на нееднозначни изводи.

Оказало се, че изобретателите на тези диети този път не са се объркали, те действително се отразяват положително на здравето на диабетиците, независимо от еднаквото количество калории в “течния” и обичайния тип хранене. Преминаването на течна храна по думите на медиците не само помага на диабетиците да свалят малко повече килограми, но да подобряват и другите им жизнени показатели. При тях например, било забелязано по-ниско ниво на глюкоза в кръвта, отколкото при традиционните диети. И не на последно място – кръвното налягане на диабетиците на течна диета също се понижило, макар и незначително. Учените са на мнение, че всичко това показва, че подобни видове храна действително помагат на диабетиците да отслабнат по-бързо.

От друга страна, подчертават те, преходът на всякакви типове нискокалорична храна ще бъде почти безполезно за тях, ако те наред с това не поддържат високо ниво на физическа активност, което пречи на организма да “икономисва” енергия.

Народни средства за лечение на захарна болест

•    Необходими съставки: половин килограм корени от целина и шест лимона. Изчистете корените добре и ги смелете заедно с лимоните. Сложете в тенджера, след което в друг съд на водна баня за 2 часа. Получената смес се държи в хладилника. Употребява се по една супена лъжица, половин час преди закуска. Това лечение продължава 2 години.
•    Куркума с алое. Много ефикасно в начален стадий на диабет. Приема се във вид на прах по 1 до 3 грама, 2-3 пъти на ден, като се смеси със сок от алое.
•    Четири грама мумийо се разтварят в 20 супени лъжици гореща вода. Приема се по 2 пъти на ден, сутрин на гладно и вечер преди сън, по 1 чаена лъжичка, не по-малко от 3 часа след ядене. Курсът на лечение е 10 дни, след което 10 дни почивка и пак се повтаря.
•    Магданоз, чесън и лимон. Смесват се и се смилат в машинката за месо 100 г корени от магданоз, 100 г чесън и 100 г лимон с кората. Сместа престоява 3-4 дни в хладилника. Приема се по 1 чаена лъжичка, 3 пъти на ден, четвърт час преди ядене.
•    Настойка от овес дава много добри резултати. Шепа овес се попарват в половин литър вода в термоса и се оставя да престои през нощта. Сутрин на гладно приемайте 1 чаша овесена настойка, а останалата част изпивайте през деня по глътка. След това почивка 2 седмици и лечебният курс се повтаря. 

zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене