Свържете се с нас

Таблоид

Поредна емблематична сватба в Дебрен

Публикувано

на

Поредна емблематична сватба се случи в село Дебрен. Две учителки ко­лежки дадоха се свърза­ха и родствено чрез син и дъщеря. Ахмед Пачеджи­ев – син на математичка­та Рафие Пачеждиева се врече във вечна вярност на Нерие Чаушева – дъще­ря на на­чалната учителка Сълзетка Чаушева и на учителя и бивш двуман­датен кмет на Дебрен – Ба­сри. Кумове бяха чаровната сестра на младоженката Фатме и съ­пругът й Слави Бизьоков.

Вълненията бяха големи, което пролича и от ритуала на подписването, водено от де­бренската кметица Тюркян Ходжова. Също така кумът успя да отвори бутилката с шампанско едва при третия опит… Сватбата уважи и об­щинската кметица Минка Капитанова, която също бе изключително активна на сватбените хора. Специални гости бяха и бившата учи­телка по френски език в дебрен­ското училище Айше Рашид и съ­пругът й Нерзат – прясно пенсиониран начален учи­тел в Дъбница.

За празничното настроение се по­грижи страхотният оркестър „Пирин­ски рит­ ми“ със солистка – младата и преуспяваща певица Лора Лоренция. Дългите хора, които се изви­ваха и извън ресторанта, не спряха през цялото време, а сватбата бе на две смени.

Целият учи­телски колек­тив от школо­то в Дебрен уважи сватба­та на децата на своите две уважавани колежки. Ди­ректорът Вер­хат Топчиев основно бе водач на хоро­то на колегите си.

Най-щаст­ливи бях, раз­бира се, мла­доженците – Нерие, която е студентка по медици­на и Ахмед, на когото му предстои ма­гистратура. Отвсякъде ва­ляха поздрави за безоблачно щастие, а гос­тите бяха не само от Де­брен и окол­ността, но и от Гоце Делчев и София.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Селата в Пиринско принасят жертвено агне в чест на свети Илия. Илинден е! Хиляди празнуват!

Публикувано

на

Гоцеделчевското село Добротино усилено се подготвя да посрещне Илинден. В началото на селото се намира манастирът „Свети Илия“ , чийто храмов  празник е прераснал в църковен събор и празник на цялото село.

На един километър над хаджидимовското село Лъки се намира много стар параклис, който носи името на свети пророк Илия.

Преди 9 години той беше възстановен със средства от дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет, с дарения и доброволен труд от местното население.

„Всяка година на Илинден отиваме до параклиса, макар че пътят е труднопроходим, и даваме курбан за здраве. За тази година телето вече е дарено и отново ще спазим традицията“, разказва кметският наместник Гроздан Попов.

От 1925-а насам жителите на Лаки почитат днешния ден с курбан за здраве и веселие.

Община Кресна и църковното настоятелство канят всички жители и гости на храмовия празник на с. Влахи по случай Илинден.

7 населени места в Симитлийско празнуват днес. Именно заради многото свети места, наречени на светеца, курбаните са в два дни.

Миряни ще се съберат край оброчището в село Ракитна. Местността високо в планината е известна с целебната си сила от незапомнени времена. Белег на оброчището е дъб, чиято възраст надхвърля 500 години.

Под дебелата му сянка през 2003-а година местните съградили параклис с пари от дарения. Така, до ден днешен мястото остава много посещавано и уважавано от всички почитащи Св. Илия.

Курбан за здраве ще бъде раздаден и при параклиса „Св. пророк Илия“ в село Брежани, местността Присадна.

Градевци днес също ще празнуват своя храмов празник с курбан по обед, а вечерта ще има празнична програма. Край Полена в местността Ширината и в село Сухострел също отбелязват празника.

На другия ден пък, в неделя, празнуват в село Брестово и в Горна Железница.

infomreja.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

На територията на ЮЗДП няма огнища на африканска чума

Публикувано

на

Това съобщи вчера на среща в Югозападното държавно предприятие директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов.

Ръководителите на 40-те държавни горски и ловни стопанства бяха запознати с мерките за намаляване на популацията на диви свине  и превенция срещу африканската чума.

„За сведение, в страната огнищата са около 16 на домашни прасета и 16 на диви свине. При нас все още няма, но трябва да вземем превантивни мерки. Трудно е да дадем гаранция, но да се надяваме, че ще бъдат успешни.“ – каза инж. Дамян Дамянов. Той посочи, че ще бъдат направени срещи по места с областните управители, с кметовете на населени места, с всички ловни сдружения с цел разясняване проблемите при възникване на огнища на африканска чума. Трябва да бъдат подготвени места за изкопаване на ями за загробване на заболели животни, както и да бъде активизиран отстрела за регулиране запаса на дивите свине.

„Наш ангажимент е да създадем организация за превозване на отстреляните диви свине, тяхното съхранение, вземане и изследване на пробите, т.е целият процес е наш ангажимент.“ – каза още инж. Дамянов.

Съгласно заповед на министър Танева отстрел на дива свиня е 50 лв., 100 лв. отстрел на вълк и 10 лв. за лисица и чакал./БНР/

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ