Свържете се с нас

Култура

Екскурзии в библиотеката под надслов „Ние сме читатели“

Публикувано

на

През месец май екскурзиите в библиотеката продължават. От 9 до 14 май ни посетиха много класове с новозаписани и редовни читатели. Библиотекари от отдела изнесоха беседи за фонда на отдела, правилата за ползване на фонда и за заемане на литература.

Децата получиха новите си читателски карти и си взеха книги за дома. В Читалнята учениците рисуваха и гледаха филми.

 Прага на библиотеката пристъпиха децата от І клас на ІІ ОУ „Д. Благоев“ с ръководител г-жа Вера Георгиева. При нас дойдоха и учениците от ІІ клас на ІІ ОУ „Д. Благоев“ с ръководител г-жа Ваня Георгиева. Пристигнаха и четвъртокласниците от ІІІ ОУ „Д. Талев“ с ръководител г-жа Йорданка Пармакова – те са наши редовни читатели от няколко години.  В инициативите се включиха и два втори класа от V СУ „Г. Измирлиев“  с  ръководители г-жа Катя Чимева и г-жа Тодорова. Посетиха ни и учениците от ІІІ клас на ІІІ ОУ „Д. Талев“ с ръководител г-н Таушански – те са идвали много пъти в Читалнята на Детския отдел и са се пренасяли във вълшебни земи с вечните приказки, който обичат да четат. За втори път при нас дойдоха и първокласниците от V СУ „Г. Измирлиев с ръководител г-жа Анка Стоицова – макар и отскоро започнали да четат те станаха наши редовни читатели. Посетиха ни и третокласниците от ІІІ ОУ „Д. Талев“ с ръководител г-жа Елизабет Илиева – те се чувстват като у дома си в библиотеката, с тях организираме много тържества, посветени на празници, писатели и исторически личности. В Читалнята на Детския отдел дойдоха и третокласници от СУИЧЕ „Св.  Климент Охридски“ с ръководители г-жа Царевски и г-жа Вили Узунова.  В Заемната на отдела дойдоха и ворокласниците от ІІ ОУ „Д. Благоев“ с ръководител г-жа Снежанка Попдимитрова – и с тях сме правили много тържества.

коментара

Култура

Продължават културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско

Публикувано

на

Културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско, продължават на 19 юли /петък/ от 17:00ч. с демонстрации на „плетене на шушони” и „българска бродерия”. С много любов и умение, Сашка Коюва ще разкрие тънкости в плетенето на шушони, така както са го правили нашите баби и прабаби. 
Красотата на българската бродерия и сътвореното в красиви шевици ще бъде представено от Райна Везелова.

В събота – 20 юли, ще имате възможност да наблюдавате изключително атрактивния занаят „предене”. При желание ще можете да се включите, като Ваши учители ще бъдат представителките от Клуб на пенсионера „Радон Тодев” и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Банско. Демонстрацията, както обикновено, ще бъде съпроводена с фолклорни изпълнения. Този път гостуват танцьорите от състав „Росна китка”- с. Филипово.
Изложбата, която ще можете да посетите в дните от 19 до 23 юли включително, е под надслов ”Изкуство, събрало в себе си традиции и духовност” – бродерия и дърворезба от Ваня и Георги Янчовичини.

От понеделник до петък продължават организираните еднодневни инфотурове с микробус до археологически обекти, в Музеен комплекс, както и образователните интерактивни игри „Деца в музея”.
Любителите на фолклора могат да посетят уроците по тамбура и по народни танци, при предварително записване в читалище „Никола Вапцаров”.
Не са забравени и почитателите на седмото изкуство. Всеки четвъртък от 18:00ч. в салона на Посетителски-информационен център Банско се прожектират филми за града и неговата история.

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

На 23 юли Банско почита паметта на Никола Вапцаров

Публикувано

на

Преди 77 години на тази дата е издадена присъдата на поета, която е изпълнена още в същия ден на Гарнизонното стрелбище в София.


С различни прояви Банско ще отбележи гибелта на Вапцаров, за когото поезията и борбата бяха лична съдба.
В 12.00ч., в Семинарната зала в „Дом на изкуствата” към Музеен Комплекс „Никола Вапцаров”, паметта му ще бъде почетена с огнените слова на неговите стихове.


Отново там, в 12.20, ще бъде открита изложба за живота на Елена и Йонко Вапцарови, по повод 50 и 80 години от кончините им.
В 12.30 часа е поклонението пред паметника на поета на централния площад в Банско.
Очакваме ви!

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ