Свържете се с нас

Култура

Богата програма за нощта на музеите предлага Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“

Публикувано

на

Богата програма за нощта на музеите предлага кюстендилската художествена галерия. Събитията са насрочени за 18. май. От 18.00 часа ще бъде представен концерт на Духов оркестър към Национално музикално училище „Любомир Пипков“ с ръководител Вили Стоянов. От 19:00 часа ще бъде открита юбилейна изложба живопис „Сакрални преплитания“ на Антония Дуенде. От 20:00 ч. започва джаз концерта на Димитър Горчаков (пиано). 

    Антония Дуенде е родена 1958 г. в София. През 1984 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“. От 1990 г. насам живее и работи в Берлин като художник и преподавател на свободна практика. Именно „в чужбина“ у нея се поражда необходимостта да потърси културните си корени и да намери пластичен изказ на онова, с което е формирана в родината си. Израснала е в семейство на литератори и много скоро намира своя посока, изследвайки живописно символиката и посланията на ГЛАГОЛИЦАТА – първата славянска азбука, дело на светите братя Кирил и Методий. Тематизира глаголицата още от първата си самостоятелна живописна изложба в Берлин „Слово“ през 1995 г., но от 2005 г. насам развива своя техника, отговаряща най-пълноценно на естетическите ѝ търсения, с която работи и до днес. Цикълът от картини „Сакрални преплитания – диалог на културите“ възниква от 2005 г. насам на базата на фротажи, снети върху китайска хартия от така наречената плоча Башка (около 1100 г., Хърватия) с текстове на глаголица. Копие на плочата се съхранява в държавната библиотека в Берлин. Чрез многослойна обработка на листовете с акварел, както и с добавянето на допълнителни кодови системи чрез рисунка и фротаж – като например нотни партитури, фрагменти от текстове на различни азбуки и древни сакрални символи, художничката инициира диалог между различните културни пластове. По този начин се стреми да постави глаголическите писмени знаци и символите на богомилите в един глобален контекст чрез собствен художествен език. Има реализирани няколко самостоятелни изложби в България – в София, Варна, Пловдив, Русе и Велико Търново, а и в няколко български културни института зад граница – в Берлин, Будапеща, Варшава, Скопие, Братислава, Виена и Париж, както и в български дипломатически мисии, в рамките на тържественото отбелязване на Националния ни празник 3 март – в Загреб (Хърватия) и в Банска Бистрица (Словакия), както и на Празника на славянската писменост в Генералното консулство на Р България в Ню Йорк. Юбилейната изложба може да бъде видяна до 10. юни 2019 г.

коментара

Култура

Продължават културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско

Публикувано

на

Културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско, продължават на 19 юли /петък/ от 17:00ч. с демонстрации на „плетене на шушони” и „българска бродерия”. С много любов и умение, Сашка Коюва ще разкрие тънкости в плетенето на шушони, така както са го правили нашите баби и прабаби. 
Красотата на българската бродерия и сътвореното в красиви шевици ще бъде представено от Райна Везелова.

В събота – 20 юли, ще имате възможност да наблюдавате изключително атрактивния занаят „предене”. При желание ще можете да се включите, като Ваши учители ще бъдат представителките от Клуб на пенсионера „Радон Тодев” и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Банско. Демонстрацията, както обикновено, ще бъде съпроводена с фолклорни изпълнения. Този път гостуват танцьорите от състав „Росна китка”- с. Филипово.
Изложбата, която ще можете да посетите в дните от 19 до 23 юли включително, е под надслов ”Изкуство, събрало в себе си традиции и духовност” – бродерия и дърворезба от Ваня и Георги Янчовичини.

От понеделник до петък продължават организираните еднодневни инфотурове с микробус до археологически обекти, в Музеен комплекс, както и образователните интерактивни игри „Деца в музея”.
Любителите на фолклора могат да посетят уроците по тамбура и по народни танци, при предварително записване в читалище „Никола Вапцаров”.
Не са забравени и почитателите на седмото изкуство. Всеки четвъртък от 18:00ч. в салона на Посетителски-информационен център Банско се прожектират филми за града и неговата история.

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

На 23 юли Банско почита паметта на Никола Вапцаров

Публикувано

на

Преди 77 години на тази дата е издадена присъдата на поета, която е изпълнена още в същия ден на Гарнизонното стрелбище в София.


С различни прояви Банско ще отбележи гибелта на Вапцаров, за когото поезията и борбата бяха лична съдба.
В 12.00ч., в Семинарната зала в „Дом на изкуствата” към Музеен Комплекс „Никола Вапцаров”, паметта му ще бъде почетена с огнените слова на неговите стихове.


Отново там, в 12.20, ще бъде открита изложба за живота на Елена и Йонко Вапцарови, по повод 50 и 80 години от кончините им.
В 12.30 часа е поклонението пред паметника на поета на централния площад в Банско.
Очакваме ви!

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ