Туристи бродиха из дебрите на малкопознатата Билина планина

В почивните дни туристи от ТД „Осогово“ – Кюстендил, заедно с приятели, туристи от планинарско дружество „Руен” от град Крива Паланка бродиха из дебрите на малкопознатата Билина планина.  Домакините от Крива Паланка се бяха постарали да изберат един от най-атрактивните маршрути в тази малко известна, но изключително живописна планина. Билина планина се простира в далечната североизточна част на Македония на границата със Сърбия.

Преходът започна от с. Търново по поречието на река Търновска.

„Неописуема е прелестта на това място. Туристът изпитва чувството, че се намира в тайнствено, вълшебно място. Нагоре се издигат масивни гористи стени и се вижда огромно пространство от небосвода, а долу цари дълбока тишина, нарушавана само от песента на птиците“ – споделиха туристите. След тази живописна разходка те се отправихa към църквата „Свети Никола Летни“, която е историческа забележителност от XV век. И както винаги срещата им с любезните домакини от Крива Паланка, под ръководството на председателката на дружеството Катица Борисовска завърши с кръшно кюстендилско хоро.

На 18. май 2019 год. за Световният ден на интензивното ходене ТД ”Осогово” – Кюстендил, кани малки и големи на поход до Милевска планина. Връх Милевец е първенец на граничната Милевска планина. Висок е 1732 м. и е разположен на самата граница между България и Сърбия. Намира се в община Трекляно, а начало на прехода ще бъде село Метохия. Организатори на събитието са Туристическо дружество Осогово и Трънско туристическо дружество. Изкачването ще бъде в подкрепа на Инициативен комитет за чиста природа, Кюстендил, в борбата им за запазване на чистата природа в района. Наскоро Министерство на енергетиката задейства две процедури по издаване на разрешителни за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в общините Трекляно, Кюстендил и Земен. Общата площ определена за това е чудовищно голяма – 400 кв. км. В нея влиза почти цялата община Трекляно, голяма част от Земенския пролом, каньона Шегава, Скакавишкия водопад, почти цялата Земенска планина, Кобилска планина, Лисец планина, Чудинска, както и части от Конявска и Милевска планини.

      Заповядайте, да подкрепим местните в борбата им и да се насладим на невероятните гледки от върха! На път за Милевец ще минем през едно от най-високо разположените села в България – Побиен камик, намиращо се на 1400 м.н.в.

       Преходът е около 6 часа. Цена 8 лв. Записване в офиса на дружеството. Тръгване 8 ч. от паркинга на театъра.

       Носете си личните карти!

       В неделният ден 19 май велоклуб „Гайда” към ТД „Осогово „ гр. Кюстендил, Ви канят на велопоход до Босилеград (Сърбия) – 90 км в двете посоки.

     Тръгване 9,00 ч. от паркинга зад театъра. Носете си лични карти, каски и светлоотразителни жилетки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене