Каква е тенденцията в пазара на имоти в благоевградското село Покровник?

Каква е тенденцията в пазара на имоти в благоевградското село Покровник и отрази ли се близостта на магистралата върху търсенето и предлагането на къщи и парцели в селцето, което е едва на 5 км от Благоевград по асфалтов път и в последните години се оформи като предпочитано място за еднофамилни къщи на хора с възможности. Ето какво установи проверката ни:
Местните рядко продават старите си къщи, най-често обявените на свободния пазар са на хора, изнесли се да живеят в чужбина или заложени етажи за теглени кредити. Две изключително атрактивни къщи, обявени за продажба в агенции за недвижими имоти, привличат любопитството. Едната е луксозна 3-етажна постройка с отлично поддържан двор, която е обявена за 370 000 евро. Къщата е на Виолин Георгиев и съпругата му, които са от Благоевград и са съградили дома си в Покровник през 2011 г. Гледката от нея е изумителна. Отвисоко се вижда магистралата и целият Благоевград,пише струмабг.

„Не смятам, че цената е висока, само застроената площ е 600 кв.м, има механа, фитнес, котелно помещение, продаваме я с цялото обзавеждане и няма нужда дори от освежаване“, обясни собственикът. Градината, оформена на няколко тераси, е с автоматизирано напояване. „Напускаме селото“, лаконичен бе той за причината да обявят имота си за продажба.
Другата впечатляваща къща, обявена на пазара, е еднофамилна, на три етажа и е в противоположния край на селото. Цената й е 277 777 евро, като застроената площ е 422 кв.м, а дворът – 525 кв.м, има барбекю, беседка, локално отопление и също красива панорамна гледка, но към планината. Собственикът е Кирил Томанов, известен сред местните като Киро Градевеца, който имал транспортен бизнес. Той също е „приоданец“, без корени в Покровник.

Любопитни са цените на обявени за продажба парцели в землището на Покровник. Най-евтините парцели в селото, обявени за продажба в агенциите, тръгват от 23 000 евро за 700 кв.м и стигат до 195 700 евро за площ от 9785 кв.м, като по-изгодно могат да се намерят само имоти на публична продан. Обява за продажба на 1 дка земеделска земя например дава ориентир за актуалните към момента цени, които са около 30 000 лв.

„Цената е много относително нещо и зависи от местоположението и дали има изградена инфраструктура, всеки имот е по договаряне“, коментира кметът на Покровник Методи Цонев и обясни: „Като цяло цените на имотите при нас са високи, а продажби на стари къщи просто няма. Средностатистическият българин трудно може да си позволи да си купи имот в Покровник“, обобщи управникът.
Според него кандидат-купувачите не се влияят особено от комшулук с местните хора, които отглеждат животни, а при сделката са водещи други фактори като тишината и спокойствието, площта и цената. Наблюденията му са, че цената на парцел в регулация не пада под 40 000 лв. на декар и търсенето не намалява.

Любопитно е, че по протежение на Падешкото шосе се оформи нов квартал на Покровник с хубави и модерни къщи, чиито собственици обратно – избират съседите си да са според ранга и позицията, която имат в обществото, както и според начина на живот, който водят. Сред собствениците на нови къщи в близкото до Благоевград село са бизнесменът и общински съветник Сашо Милчев, строителните предприемачи Георги Мавродиев и Явор Граховски, някогашният кмет на Благоевград инж. Захари Донев, д-р Емелина Жостова, диригентът на народния оркестър на Националното радио Димитър Христов, кметът на селата Габрово и Дъбочица Добрин Хамбарджийски, къщи близнаци с частни тенис кортове в двора има и фалимия Аршинкови, които се заселили от с. Елешница в Покровник, а преди около година продали едната от сградите.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене