Над 200 професионални състезатели по колоездене пристигат за Второто издание на купа „Изкачване на Паничище 2019“

Над 200 професионални състезатели по колоездене ще пристигнат за Второто издание на купа „Изкачване на Паничище 2019“. Това стана ясно на пресконференция на организаторите от фирма „Долчини про тийм“ и съорганизаторите Община Дупница и Община Сапарева баня.

„На пръв поглед 2-о издание звучи като все още нещо ново. След дебютния старт миналата година и резултатите, вече нямах съмнение, че това състезание ще стане традиционно. Признавам си, че при първите ми разговори още в началото на миналата година, приех идеята за състезанието като много хубава, но имах съмнения относно как ще бъде прието сред обществеността, защото Дупница няма традиции в този спорт. Всички тук обаче видяхте, че очакванията миналата година бяха надминати, интересът огромен, а удоволствието за зрителите и любителите на този спорт бе изключителен. Като Община сме направили и ще направим всичко каквото е необходимо, за безпроблемното провеждане на стартовете, но с професионалисти като г-н Венков, екипът му от „Долчини“ се работи лесно. Подобен тип състезания не са само със спортно-състезателна насоченост, а са и с опознавателна цел за зрители, състезатели и гости на града, които ще могат да се запознаят отблизо с Дупница и региона и научат някои неща. Пожелавам успех на всички“, каза кметът на Дупница инж.Методи Чимев.“Радваме се, че отново ще бъдем съорганизатори на състезанието и сме предприели действия по нашите ангажименти. Миналата година имаше огромен интерес от жителите на общината и почиващите в Сапарева баня и Паничище. Надявам се и съм убеден, че и тези два дни ще бъде празник за нашето градче“, изтъкна Милен Колев от Община Сапарева баня. „Началникът на сектор „Охранителна полиция“ Симеон Симеонов бе категоричен: Охрана на обществения ред и организацията по самото състезание ще бъде на ниво. Очаквам и съм убеден, че както и миналата година, съвместно с организаторите ще се справим на високо ниво с осигуряване безопасността на всички. Призовавам само за търпение у шофьорите“. „Предвидили сме ресурсът от служители, които ще се грижат за безпроблемното провеждане на състезанията по трасето. С организаторите провеждаме работни срещи за доуточняване на възникващите въпроси. Ще бъде създаден необходимия ред, защото безопасността на зрители и участници е най-важна“, допълни Радослав Стоилков, началник група „Пътен контрол“.

„Първо искам да благодаря на г-н Чимев, както за организацията, а така също и за възможността да направим това състезание традиционно. Благодаря на Община Сапарева баня, в чието лице срещаме много добър партньор. Миналата година се справихме с организацията, но сега броят на състезатели е много по-голям, по-силни участници и отбори, и очакванията са вече по-големи. В първия ден от състезанието на 18 май, започваме с представянето на отборите в 14.00 часа на пл. “Свобода”, а от 15 часа е официалният старт. Състезателите ще бъдат съпроводени до центъра на Сапарева баня, където ще започне на практика състезателната част с 8 обиколки с дължина 9,5 км всяка. След завършване на последната обиколка, продължава изкачването до Паничище – 10 км. Денивелацията е 660 метра. Разстоянието, което ще изминат състезателите е общо 100 км. Преди тях в района на хотел „Панорама“, където ще бъде финала ще финишират любителите, а след тях са професионалистите. Организирали сме и други шосейни стартове в България, но тук хубавото е, че този участък Дупница-Сапарева баня и трасето са в много добро състояние, а знаем, че в цялата страна това е проблем“, каза основният организатор Любослав Венков, който е познат като гласът на колоезденето по „Евроспорт“. „Вторият ден са т.нар. критериуми, като се обхваща същото трасе, както миналата година в Дупница. Трасето ще бъде ограничено за достъп на МПС-та. Стартовете започват в 11.00 часа и около 14.00 часа се очаква да приключат, като финалът ще бъде на ул.Св.Иван Рилски. Изключителна атракция бе миналата година, като за един от завоите, при който имаше не малко падания сме предприели обезопасителни допълнителни мерки. От 14,30 часа сме подготвили и старт за най-малките деца от Дупница, така че призовавам родителите да ги доведат, за да участват. Осигурени са предметни награди и за тях, а за първите три и медали, разбира се“, допълни Венков. „Ако трябва да бъда откровен ще призная, че интересът от професионалисти и отбори от цялата страна и близките страни ни изненада Факт е, че първото издание на „Долчини къп“ миналата година тук премина на изключително ниво и зрителски интерес, което безспорно повиши интересът, но проблемът е свързан с липсата на леглова база, каквато в Дупница липсва. 200 са местата, които успяхме да осигурим за отборите, като интерес не липсва и в момента. Но уви. За любителите нямаме ангажимент да осигурим настаняване, като за тях записванията са до петък. Всички най-добри състезатели от България идват, а както казах и отбори от съседните страни. Нивото е много високо и при професионалистите и при любителите, както спортно-състезателно, така и организационно и след като вдигнахме летвата, трябва да запазим реномето“, заключи Венков.

Осигурен е и награден фонд в размер на 3 000 лева за призьорите. Организаторите отново обявиха нужда от доброволци, които да се включат в състезанието, като всички желаещи могат да заповядат до 12 часа на 18 май в Заседателната зала на Община Дупница за инструктаж и получаване на екипировка.

Накрая на пресконференцията, Венков подари оригинален екип с автограф на световната шампионка Талита Де Йонк, която се състезава за холандския „Ларес“ и е спонсорирана именно от „Долчини“.

Категориите на стартовете са за момчета, девойки, жени, юноши, любители, ветерани и професионалисти. Записванията за любителите продължава до петък оналйн на: http://cup.doltcini.com/

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене