Атанас Стоянов: ВМРО готви законодателни промени срещу фалшивите новини

Фалшивите новини са част от ежедневието ни и най-вече част от бита на политиците. Недостоверната информация често става част от предизборната кампания.

Това е мнението на депутата от ВМРО Атанас Стоянов. В студиото на „Денят ON AIR“ той обясни, че у нас сега трудно става търсенето на отговорност за публикуването на неистини в медиите.

По думите му в развитите страни има закони, които да ограничават ефекта на фалшивите новини, а у нас такава битка срещу тях не е имало към този момент.

Тук е нашата отговорност да намерим законодателни пътища, ако не за премахване и пресичане, най-малкото за тяхното ограничаване. Към това се стремим. Това е комплекс от мерки. ВМРО готви законодателни промени и те се състоят в това всяка една електронна медия или издание, сайт, на своята страница да имат задължението и ангажимент да публикуват конкретна информация с факти – кой е издателят, кой е авторът на съответната новина. Съответно, ако тази новина за адресата му се струва оскверняваща, той да има право по съдебен ред да си потърси правата. Сега това формално го има, но реално много трудно може да се случи, посочи народният представител от ВМРО пред „България ОН ЕР“.

Депутатът обясни, че очаква подкрепа от всички партии в управлението, които според него са най-засегнати от фалшивите новини, които Стоянов смята, че са със застрашителни размери у нас.

Истината е, че трябва да има контрол и всеки да носи съдебната отговорност за съответната новина, когато излезе. Журналистиката е авторитетна професия, тя не бива да бъде опорочавана с едни пишман журналисти. Това до голяма степен влияе и на целия имидж на българските журналисти, посочи още Атанас Стоянов.

Народният представител от ВМРО допълни още, че всички парламентарни групи могат да дадат своите оценки и идеи за допълнения и промени в предложението на ВМРО, за да бъде бъдещата нормативна уредба възможно най-работеща.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене