Свържете се с нас

Светско

Фестивал „Фолклорна магия“ в Банскос партньорството на РЦ – София, ЮНЕСКО

Публикувано

на

Очаква се Банско да събере около 2000 самодейци, за които фолклорната музика и обичаи са много повече от хоби

Регионален център-София, ЮНЕСКО, ще бъде партньор на тазгодишното издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия”. Събитието се провежда за втори пореден път в Банско и тази година е на 12, 13 и 14 юли. Организатори са национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ и Община Банско. Топ Преса e официален медиен партньор!
Изпълнителният директор на Регионалния център д-р Ирена Тодорова ще връчи специалната награда на Регионалния център – плакет със знака на ЮНЕСКО, в категорията „На мегдана” за представяне на автентични обичаи и традиции.

„Опазването и популяризирането на автентичното са във фокуса на нашата работа, но не по-малко важно е да откриваме онези хора и събития, които подпомагат изграждането на връзка между традиция и съвремие. Смятам, че фестивалът в Банско, на чиито сцени се изявяват хиляди участници от всяка фолклорна област на България, заслужава подкрепата ни. В търсене на най-истинните носители на българската традиция заедно с организаторите призоваваме самодейците да дойдат, за да покажат на нас и всички гости на фестивала колко красота крие нашето автентично изкуство”, каза Ирена Тодорова.

Обичаите, занаятите, дори кухнята на дедите ни – всички те попадат във вниманието на РЦ-София, ЮНЕСКО, и в средата на юли ще намерят място на алеите в Градски парк, Банско.
„Да превърнем града в атрактивен модерен курорт или да запазим традициите си – такава дилема никога не е стояла пред нас. В Банско, както в много европейски градове, тези две неща се случват в хармония. Този фестивал е едно от десетките събития в града, посветени на фолклора и занаятите. Затова партньорството на Регионалния център е важно за нас”, коментира Георги Икономов, кмет на Банско.

Във връзка с участието си като партньор на „Фолклорна магия” Центърът ще заснеме и късометражен документален филм, посветен на носителите на нематериално културно наследство. Той ще представя участници, хора, практикуващи различни обичаи, занаятчии, както и атмосферата на събитието в Банско.
И тази година форумът ще премине под наслов „Да съхраним заедно българщината!“. Новото във второто издание на фестивала е, че в него има и възрастова група за най-малките – деца до 12 години. Участниците се разделят на четири категории – пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции.

„Целта на фестивала е да популяризира и съхрани българските традиции, фолклора, обичаите, културата и родното производство. Той дава голяма сцена за изява на пазителите на българското народно творчество в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна”, коментира Виктор Касъмов, директор на „Фолклорна магия”.
Краен срок за записване 30 май 2019 г.

Заявките за участие се подават на: www.folklornamagia.bg
За повече информация:
Рафие Шерифова
Връзки с обществеността
„Фолклорна магия“, Банско 2019
0876 000 161; pr1@fenfolktv.bg
www.folklornamagia.bg
FB: Фестивал Фолклорна магия

коментара

Новини

СНИМКА / Кметът Камбитов изпраща сина си на абитуриентски бал!

Публикувано

на

Щастлив ден за градоначалника. Днес синът на кмета на Благоевград Атанас Камбитов е абитуриент. Той завършва с отличие СОУИЧЕ и е един млад мъж, който винаги е давал повод за гордост на родителите си. Горд да изпрати детето си на бал, кметът Камбитов заяви:  Днес синът ми Атанас завършва средното си образование! Момент, важен за всеки човек. Ден, който се помни винаги! Пожелавам му да върви по пътя на успеха! На добър час!

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ