Свържете се с нас

Светско

Фестивал „Фолклорна магия“ в Банскос партньорството на РЦ – София, ЮНЕСКО

Публикувано

на

Очаква се Банско да събере около 2000 самодейци, за които фолклорната музика и обичаи са много повече от хоби

Регионален център-София, ЮНЕСКО, ще бъде партньор на тазгодишното издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия”. Събитието се провежда за втори пореден път в Банско и тази година е на 12, 13 и 14 юли. Организатори са национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ и Община Банско. Топ Преса e официален медиен партньор!
Изпълнителният директор на Регионалния център д-р Ирена Тодорова ще връчи специалната награда на Регионалния център – плакет със знака на ЮНЕСКО, в категорията „На мегдана” за представяне на автентични обичаи и традиции.

„Опазването и популяризирането на автентичното са във фокуса на нашата работа, но не по-малко важно е да откриваме онези хора и събития, които подпомагат изграждането на връзка между традиция и съвремие. Смятам, че фестивалът в Банско, на чиито сцени се изявяват хиляди участници от всяка фолклорна област на България, заслужава подкрепата ни. В търсене на най-истинните носители на българската традиция заедно с организаторите призоваваме самодейците да дойдат, за да покажат на нас и всички гости на фестивала колко красота крие нашето автентично изкуство”, каза Ирена Тодорова.

Обичаите, занаятите, дори кухнята на дедите ни – всички те попадат във вниманието на РЦ-София, ЮНЕСКО, и в средата на юли ще намерят място на алеите в Градски парк, Банско.
„Да превърнем града в атрактивен модерен курорт или да запазим традициите си – такава дилема никога не е стояла пред нас. В Банско, както в много европейски градове, тези две неща се случват в хармония. Този фестивал е едно от десетките събития в града, посветени на фолклора и занаятите. Затова партньорството на Регионалния център е важно за нас”, коментира Георги Икономов, кмет на Банско.

Във връзка с участието си като партньор на „Фолклорна магия” Центърът ще заснеме и късометражен документален филм, посветен на носителите на нематериално културно наследство. Той ще представя участници, хора, практикуващи различни обичаи, занаятчии, както и атмосферата на събитието в Банско.
И тази година форумът ще премине под наслов „Да съхраним заедно българщината!“. Новото във второто издание на фестивала е, че в него има и възрастова група за най-малките – деца до 12 години. Участниците се разделят на четири категории – пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции.

„Целта на фестивала е да популяризира и съхрани българските традиции, фолклора, обичаите, културата и родното производство. Той дава голяма сцена за изява на пазителите на българското народно творчество в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна”, коментира Виктор Касъмов, директор на „Фолклорна магия”.
Краен срок за записване 30 май 2019 г.

Заявките за участие се подават на: www.folklornamagia.bg
За повече информация:
Рафие Шерифова
Връзки с обществеността
„Фолклорна магия“, Банско 2019
0876 000 161; pr1@fenfolktv.bg
www.folklornamagia.bg
FB: Фестивал Фолклорна магия

коментара

ВИДЕО

СВОБОДНИ ДУМИ епизод 1! За Свободата на словото и новина ли е, че един журналист е осъден!

Публикувано

на

Първото коментарно и аналитично предаване на Топ Преса, публицистичната сензация СВОБОДНИ ДУМИ стартира пред иминути в нашия канал Топ Преса в https://www.youtube.com! Можете да го гледате тук :

коментара

Продължете с четенето

Новини

Байрактарски подарява цялото си имущество на бедни хора!!!

Публикувано

на

Благоевградският шеф на Топ Преса с поредна благотворителна  акция. Методи Байрактарски обяви, че подарява цялото си имущество на нуждаещи се хора. Наскоро той си купи къща с огромен двор. В личният си профил във Фейсбук публикува снимки на къщата и скица на парцела. Тези дни шефа на най-голямата югозападна медия ще се срещне с Александър Балев, директор на „Социално подпомагане” – Благоевград за да предложи цялото имущество от къщата да бъде подарено на нуждаещи се хора. Телевизори, готварски печки, микровълнова, калорифери, легла, гардероби, посуда, черги, килими и дрехи….

Приятели ме посъветваха да пусна вещите в сайтовете за продажби, но предпочитам да зарадвам наистина някой, който има нужда… Аз знам какво е човек да няма! Сега мога да си позволя да направя това дарение!

Отдавна търсех голяма къща с голям двор. Почти година се оглеждах за подходящия имот. Бях много амбициран да е хубава и голяма.  Когато бащата на жена ми почина, тя не получи полагаемото й се по закон наследство. Родата й, популярната добринишка фамилия Галчеви лишиха децата ни от правото да имат поне една стаичка там.  За това и децата не стъпват вече в Добринище. Но сега си имат голямо имение, което е на тяхно име. Погрижих се, нищо да не им липсва.  

Каза благоевградският шеф на Топ Преса

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ